Adrian Leonard Mociulschi, Mic tratat de magie - Prefata de Filip Lucian Iorga
DESCRIERE
Cartea autorului Adrian Leonard Mociulschi „Adrian Leonard Mociulschi, Mic tratat de magie - Prefata de Filip Lucian Iorga" de la editura CURTEA VECHE
Din punct de vedere calitativ, obiectele fermecate ale contemporaneitatii fac munca umana de prisos, la fel ca acelea din poveste. Robotii industriali lucreaza in fabrici, auto-scanerele ne scapa de cozi la intrarea in cinematografe, iar terminalele self check-in, din aeroporturi, inlocuiesc operatorii de la ghiseu.
De la comorile ascunse intr-o pestera in care am fi putut intra rostind formula „Sesam, deschide-te!“ am ajuns la controlul vocal pentru
smartphone-uri, tablete si alte dispozitive electronice. Asistam, asadar, la o manifestare libera a puterilor considerate odinioara vrajitoresti. Asa cum Ali Baba putea porunci stancii indaratul careia erau ascunse bogatii, omul contemporan poate comanda asistentilor digitali in spatele carora se afla Inteligenta Artificiala.
„Democratizarea“ magiei face o diferenta cantitativa intre artefactele din basme, putine la numar, si cele ale societatii de consum, produse pe banda rulanta. Am ajuns sa traim intr-o lume pe cat de miraculoasa, pe atat de misterioasa, dar inca nu ne dam seama de acest lucru. Micul tratat de magie doreste sa divulge seductia lumii tehnologice de astazi, purtand cititorul pe acele carari ale cunoasterii pe care le-a batut si autorul in cercetarile sale.
Sistemele informatice de astazi au ajuns ca duhul din povesti, cu mentiunea ca programele nu mai salasluiesc intr-un anume loc, precum Lampa lui Aladin, ci insufletesc orice hardware prin intermediul caruia ne slujesc. Asistentii virtuali au ajuns astfel omniprezenti, putand fi gasiti in ceasul inteligent de la mana, in telefonul mobil din buzunar sau la bordul masinilor care isi cauta autonomia pe drumurile noastre.
ADRIAN LEONARD MOCIULSCHI s-a dedicat inca din anii studentiei cercetarilor multidisciplinare. A studiat istoria filosofiei
cu academicianul Gheorghe Vladutescu si compozitia muzicala clasica cu academicianul Stefan Niculescu. Dupa obtinerea doctoratului in muzica, devine bursier-cercetator al unui institut de studii avansate, iar apoi autodidact. A publicat cartile Stefan Niculescu: Poetica, matematica si armonie muzicala (2010), Evul Mediu: arhitectura si muzica (2011), Arta si comunicare (2013) si Mic tratat de bunastare (2016), toate la Editura Curtea Veche Publishing.
Volumul Mic tratat de magie este o istorie a marului din care au gustat Adam si Eva. Imaginea sa este o tema ciclica, reluata atat de variatiunile basmelor si mitologiei, cat si de capitolele acestei carti. Legatura nevazuta dintre om si misteriosul fruct s-a creat in momentul in care Creatorului I-a fost inselata increderea. Atunci cand a muscat din acel fruct, omul a simtit frenezia legaturii speciale in urma careia a devenit constient de sine, dar a contractat boala incurabila a mortii. Chiar daca nu mai traieste vesnic, omul tot vrea sa se intoarca la situatia anterioara cunoasterii somnului de veci. Dar revenirea la starea in care nu era tulburat de imputinarea neincetata a resurselor monetare si a clipelor care se scurg odata cu nisipul din clepsidra nu este posibila fara reconcilierea fiintei create.
Anul aparitiei: 2018
Format: 13X20 cm
Nr. pagini: 96
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Promoţii
-- 22,43 leiPRP: 29,90 lei
- 45,00 leiPRP: 50,00 lei
- 127,43 leiPRP: 169,90 lei
OPINIA CITITORILOR