Agent Sonia. Iubita, mama, soldat si spioana

PRP: 49,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 41,65 lei
Diferență: 7,35 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2021
Categoria: Romane

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Cunoscutul autor britanic Ben Macintyre este, incepand cu 2021, publicat in Romania la Editura Publisol. Prima sa carte la editura noastra - dintr-o serie de 3 - spune povestea extraordinara a singurei femei colonel din Armata Rosie - Ursula Kuczynski, spion de elita - dupa numele ei de cod "Agent Sonia".

Ducand o viata aparent normala in Marea Britanie, a reusit sa sustraga de sub ochii serviciilor secrete britanice acordul privind fabricarea bombei atomice, care a ajuns pe biroul lui Stalin in cateva zile de la semnarea sa.

Din prefata scrisa de istoricul Florian Banu aflam:

In 19 august 1943, Winston Churchill, premier al Marii Britanii, si presedintele S. U. A., F. D. Roosevelt, semnau un document de o importanta capitala: The Quebec Agreement. Era vorba despre un acord ultrasecret referitor la colaborarea dintre cele doua mari puteri in vederea construirii celei mai inspaimantatoare arme pe care o concepuse vreodata omul: bomba atomica.

Acordul de la Quebec era un document extrem de sensibil, intrucat partile semnatare se angajau ca vor colabora pentru a construi o bomba atomica pe care nu o vor folosi niciodata una impotriva celeilalte si nici impotriva vreunei alte tari, fara un acord reciproc. De asemenea, se mentiona ca nici unul dintre semnatari nu va dezvalui vreodata vreo informatie despre document unei a treia parti, fara acordul ambelor parti semnatare. Uniunea Sovietica, aliatul Marii Britanii si al S. U. A. in efortul de razboi impotriva celui de-al Treilea Reich, nu trebuia sa afle nimic despre proiectul bombei atomice si despre colaborarea anglo-americana! Prin urmare, numarul inaltilor demnitari care aveau cunostinta despre acordul amintit a fost limitat drastic, atat la Washington, cat si la Londra.

In pofida masurilor exceptionale de protectie a unui acord top secret, peste doar 16 zile de la semnarea acestuia, in ziua de sambata, 4 septembrie 1943, in mapa speciala a lui Stalin era inclus un raport al G. R. U. (serviciul militar de informatii al Uniunii Sovietice), care cuprindea toate aspectele esentiale ale Acordului de la Quebec, precum si noi detalii despre progresele inregistrate de proiectul bombei nucleare.

Conducerea militara si politica a U. R. S. S. afla pentru prima data ca Statele Unite si Marea Britanie incheiasera o alianta militara nucleara pe care o ascundeau aliatului lor! In aceste conditii, sa ne mai miram ca la prima intalnire a „celor Trei Mari”, cum a fost numita conferinta de la Teheran din 28 noiembrie – 1 decembrie 1943, Iosif Visarionovici Stalin le-a parut omologilor american si britanic ca „avand o dispozitie ursuza, banuitoare”? Cunoasterea acestui detaliu ne permite, oare, o mai buna intelegere a contextului care a dus la instaurarea Razboiului Rece?

Dar cum aflasera sovieticii atat de repede continutul unui acord ultra-secret? Cine se afla in spatele acestui extraordinar succes al G. R. U.? Probabil ca stupefactia lui Churchill si a lui Roosevelt ar fi fost maxima daca ar fi stiut ca pretioasele informatii fusesera obtinute si transmise la Moscova de o femeie de 36 de ani, „politicoasa, modesta si discreta”, mama a doi copii si insarcinata cu al treilea, locatara unei modeste casute de pe George Street nr. 50, cartierul Summertown, Oxford.

Numele sau era Ursula Maria Beurton, nascuta Kuczynski, in Schöneberg, Germania, singura femeie cu grad de colonel din G. R. U., purtatoare a numelui de cod „Sonia”.

Fragment din carte:

" Atat acasa, cat si la munca, Ursula muncea ca un hamal; in afara de aceste doua contexte insa, era o revolutionara.

Cu doar cateva saptamani inainte de a implini 19 ani, Ursula s-a inscris in KPD, cel mai mare partid comunist din Europa. Sub bagheta noului lider, Ernst Thalmann, partidul a devenit tot mai leninist ( si, ulterior, stalinist) in viziune, dediat democratiei, insa primind ordine si finantare direct de la Moscova. KPD avea o aripa paramilitara, prinsa intr-un conflict tot mai acerb cu batalioanele naziste numite Camasile Brune. Comunistii se pregateau de lupta. In noptile luminate de luna, intr-un colt indepartat al padurii Grunewald, cei dintai prieteni ai ei din Miscarea de Tineret, Gabo Lewin si Heinz Altmann, au invatat-o pe Ursula sa traga cu arma. La inceput rata de fiecare data tinta, pana cand Gabo i-a explicat ca trebuie sa inchida celalalt ochi. Ursula s-a dovedit a fi un tintas excelent. Gabo i-a dat un pistol semiautomat Luger si i-a aratat cum sa il desfaca si sa il curete. Ea a ascuns arma in spatele unei grinzi din podul casei de la Schlachtensee, strecurand-o intr-o perna facuta ferfenita.

La venirea revolutiei, Ursula avea sa fie pregatita.

Ursula s-a alaturat manifestatiilor antifasciste. " Sunt teribil de ocupata", scria. " Ma pregatesc pentru aniversarea Revolutiei din Rusia." Inn pauzele de pranz, se aseza pe o banca pe Unter den Liden, bulevardul strajuit de copaci ce traversa centrul Berlinului, si citea ziarul comunist Die Rote Fahne ( Drapelul Rosu). Adeseori mergea sa discute cu taximetristii si vanzatorii de fructe din clasa muncitoare, multi dintre acestia fiind comunisti, lansandu-se in dezbateri politice aprinse cu ei. In jurnal scris: " Atat de multi oameni flamanzi, atat de multi cersetori pe strada..."

Coperta: brosata
Data aparitie: 2021
Pagini: 448

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2392 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.