Arta de a muri - ghid practic în vederea trecerii cu succes prin experienţa morţii

Preț: 19,34 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2008
Pagini: 264
Format: 14 x 20

DESCRIERE

Arta de a muri - ghid practic în vederea trecerii cu succes prin experienţa morţii.

- Exista ceva luminos în orice moarte, ceva deosebit de pretios, ceva care ne este oferit cu infinita dragoste de catre cel ce ne-a oferit cândva si darul vietii. Moartea nu este neaparat o pedeapsa. Este o consecinta a faptului ca Adam a mâncat din fructul oprit, dar nu este doar o pedeapsa, ea este totodata si solutia reîntoarcerii în starea originara a perfectiunii spiritului. Priviti moartea cu ceva mai multa atentie si consideratie si veti câstiga o viata minunata! C. C. Ţurcanu

Cea mai înalta filozofie de sub cer este sa avem de-a pururi moarte sub ochii nostri.
- Sfântul Vasile cel Mare

Când credeam ca învat cum sa traiesc, de fapt învatam cum sa mor.
- Leonardo da Vinci

Religia mea este sa traiesc si sa mor fara regrete!
- Milarepa

În ultimele cinci-sase decenii civilizatia occidentala aflata într-o continua expansiune datorita performantelor tehnologice si economice, a centrat întreaga atentie a omului, pe valorificarea la maxim a vietii. A centrat atentia pe adevarul stiintific si a urmarit în mod constant sa reevalueze întregul timp istoric din perspectiva acestuia. Totul a devenit „stiintific” si tot ceea ce nu poate fi catalogat ca „stiintific” tinde sa fie marginalizat. În acelasi timp s-a inoculat constientului si subconstientului fiecarui om perceptia fiintei doar din perspectiva corporalitatii sale. Treptat, am ajuns sa credem doar în viata de aici si în existenta noastra corporala. Datorita centrarii exclusive pe valorificarea la maxim a vietii, pe trairea clipei, pe ceea ce poti face doar aici, în aceasta lume si în acest corp, orizontul vietii de dincolo si moartea însasi au fost alungate cît mai departe. Însa, daca privim putin în urma, observam ca de-a lungul timpului, moartea a fost un subiect mult mai interesant decît viata. Din punct de vedere literar, filosofic sau teologic, ea a trezit interesul mai multor oameni si a condus la mult mai multe dezbateri decît viata. Omul cu o minte cercetatoare a fost mult mai atras de fascinatia mortii decît de cea a vietii. În timp ce viata pare sa fie o evidenta, moartea reprezinta un mare mister si o mare provocare. Ca urmare a acestor minti cercetatoare avem la ora actuala o colectie vasta de scrieri cu privire la moarte. Exista perspectiva religioasa asupra mortii, exista perspectiva spirituala, filosofica, oculta, magica, populara, naturalista si, nu în ultimul rînd, stiintifica. Exista perspectiva sumbra asupra mortii, exista însa si perspectiva plina de speranta si optimism fata de moarte. Exista perspectiva plina de teama fata de moarte asa cum exista si perspectiva bascalioasa fata de moarte. Exista la ora actuala carti, scrieri, lucrari despre toate aceste pespective.
Probabil va întrebati, si pe buna dreptate, de ce înca o lucrare? Pentru ca o idee sa fie operativa, sa aiba puterea de a transforma oamenii, ea trebuie periodic reînnoita si adaptata caracteristicilor epocii. La ora actuala nu avem un tratat care sa ne ajute sa întelegem cu adevarat ce este moartea si cum trebuie sa ne pregatim pentru a putea valorifica experienta ei. La ora actuala nu avem un tratat despre arta de a trai, arta de a iubi, arta de a muri, asa cum diverse epoci si civilizatii aveau astfel de tratate. Degeaba avem tot felul de carti si tot felul de scoli daca actiunile fundamentale ale vietii nu sînt cunoscute si exersate corect de marea majoritate a oamenilor. Un tratat este o lucrare care are eficienta din punct de vedere practic, o lucrare care se reflecta în comportamentul oamenilor. Un tratat de chirurgie, de exemplu, este cu adevarat un tratat pentru ca el se reflecta în practica chirurgicala a medicilor din întreaga lume.
În conceperea ghidului de fata, am pornit de la premisa ca este necesara o revalorificare a mortii, oferind o perspectiva cît mai pragmatica, daca tot este pragmatismul ceea ce caracterizeaza lumea moderna. Pornind de la toate celelalte perspective asupra mortii, am urmarit sa extrag ceea ce poate fi de folos oricui, indiferent de structura sa mentala, de credintele sale, de apartenenta la un grup etnic, religios sau de orice alta natura. Moartea este un proces absolut natural si universal, de necontestat, si în mare parte cunoscut. Aproape toti oamenii stiu ca la un moment dat vor muri, stiu ca exista moarte. Ceea ce este controversat si ridica semne de întrebare, este ceea ce se afla dincolo de moarte.
Ghidul practic în vederea trecerii cu succes prin experienta mortii pe care îl puteti citi de acum se adreseaza tuturor. El este accesibil tuturor celor care vor sa înteleaga mai bine moartea, care vor sa se pregateasca în vederea mortii si, mai ales, tuturor acelora care vor sa stie cum sa-i ajute pe cei care se afla în ceasul mortii. Am structurat întreaga informatie astfel încît sa capete un caracter universal si în acelasi timp usor de adaptat la rigorile dogmatice ale oricarei religii. Lucrarea poate fi citita si de catre atei, pentru ca fenomenul mortii se produce si în cazul lor, si chiar daca acum ateii nu cred în viata de dincolo de moarte, ei nu pot fi siguri ca în ceasul mortii vor mai ramîne atei. Cît timp esti în uterul mamei, de exemplu, este foarte probabil sa crezi ca nu exista viata în afara mediului în care te afli, însa imediat dupa nastere este posibil sa ajungi sa crezi altceva. Asa si în ceea ce priveste moartea. Este foarte posibil sa argumentezi în fel si chip faptul ca nu ar exista viata dincolo de moarte, însa în momentul mortii nu poti sa stii daca nu se va petrece ceva care sa te faca sa vezi ca exista totusi viata dincolo de moarte, si sa nu fie cumva prea tîrziu!
- C. C. Ţurcanu

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2689 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.