Ateneul Roman si constructorii sai - Prefata de acad. Mugur Isarescu

PRP: 120,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 102,00 lei
Diferență: 18,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 164

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

La 130 de ani de la punerea pietrei de temelie a Ateneului Roman, Editura Vremea publica albumul Ateneul Roman si constructorii sai de prof. ing. Nicolae St. Noica, lucrare in care sunt prezentate istoria construirii acestei cladiri-simbol al Bucurestilor si biografiile celor care au contribuit la ridicarea ei, pe baza documentelor de arhiva si nu numai.


Opera a unor remarcabili constructori, printre care amintim pe arh. Albert Galeron, pe antreprenorul Dobre Nicolau si pe arh. Constantin Baicoianu, palatul este o intruchipare a lucrului bine facut.


Din volum nu putea lipsi nici istoria eforturilor intreprinse de Constantin Esarcu pentru organizarea unor conferinte si cursuri publice si mai apoi pentru inaltarea unui local propriu pentru Societatea Ateneului Roman.


„Acceptand, cu placere fireste, sa prefatez noua carte scrisa de profesorul Nicolae Noica, fost coleg in Guvern, in anul 2000, cand indeplineam un mandat de Prim-Ministru, nu aveam cum sa nu ma opresc cu deosebit interes asupra unui nume: arhitectul Albert Galeron. Un nume ce avea sa statorniceasca o legatura peste veacuri intre inaltarea Palatului Ateneului Roman si cea a Palatului Vechi al Bancii Nationale, in acelasi timp istoric.


Banca Nationala si Ateneul Roman. Sau Ateneul Roman si Banca Nationala. Sunt doua constructii monumentale, dintr-un lung sir de constructii monumentale, dovedind ca tot ce se intamplase atunci, in a doua parte a secolului al XIX-lea, este astazi istorie adevarata.


Voi nota, aici, un fapt cu adevarat reprezentativ pentru calitatea proiectelor de arhitectura. Numerosi arhitecti si constructori, astazi, sunt impresionati de un detaliu privind performantele in domeniul acusticii din cele doua palate. E un fapt cunoscut: acustica Ateneului este perfecta. Cum perfecta este si acustica in actuala Sala de Marmura a Bancii Nationale, unde initial era Sala Ghiseelor. Numai ca aici perfectiunea este specifica functiilor initiale ale acestei sali. Acelasi arhitect ce asigurase, la Ateneul Roman, o calitate inalta a acusticii, a „blocat” acustica in Sala Ghiseelor de la BNR, pentru ca datele bancare confidentiale, discutate la un ghiseu, sa nu fie auzite la ghiseele apropiate.”
 
 



Academician Mugur Isarescu

Nr. de pagini: 164
Anul aparitiei: 2016

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2353 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.