Aurel Ungur, Padurile Romaniei - trecutul, prezent si viitor. Politici si strategii

PRP: 35,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 29,75 lei
Diferență: 5,25 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2008

DESCRIERE

Care au fost politicile pentru gospodarirea padurilor de la crearea statului roman si pana in zilele noastre? Cum au evoluat padurile si cum s-a dezvoltat economia forestiera in perioadele istorice pe care le-am parcurs? Cum s-au gospodarit padurile, astfel ca Romania, la Revolutie, sa dis puna de paduri care prin structura si biodiversitatea speciilor erau considerate cele mai valoroase din Europa?

Care sunt cauzele politice care au determinat, dupa anul 1989, procesul de degradare si distrugere a padurilor? Si mai ales ce-i de facut? Cum si cand vor fi salvate si aparate padurile Romaniei? Care sunt problemele fundamentale ale padurilor Romaniei ce trebuie rezolvate impreuna cu Uniunea Europeana?  Lucrarea de fata cauta sa raspunda la aceste intrebari, incercand sa gaseasca si cauzele care au facut ca evolutia gospodaririi padurilor sa se caracterizeze prin realizari remarcabile, dar si cunoscutele esecuri.  Prin evenimentele traite am ajuns la concluzia ca intotdeauna soarta padurilor a fost determinata de vointa politica a celor ce erau la putere. Dar profesionisti care au raspuns de managementul padurilor, impreuna cu cei din cercetare si invatamant, cand au avut ca principala procupare viitorul padurilor, au putut influenta in bine vointa celor ce decideau politic soarta patrimoniului forestier al tarii. Cand au predominat interesele personale si de grup, procesul dedegradare si distrugere a padurilor a fost inevitabil.  Politicile si strategiile stabilite si aplicate pentru gospodarirea padurilor si economia forestiera au reprezentat conceptia politica a regimului care era la putere. Aceste politici si strategii sunt prezentate pe etape istorice, cu rezultatele obtinute si cufapte si personalitati care au contribuit la apararea padurilor si dezvoltarea economiei forestiere.  In prima perioada se consemneaza starea padurilor de la crearea statului national roman si din perioada interbelica. In continuare, se prezinta politicile si strategiile din etapa istorica inceputa in anul 1948, cand padurile au trecut in administratia statului si au fost salvate, aparate si dezvoltate.

Urmeaza actuala perioada de tranzitie in care, din interese politice si de grup, a reinceput procesul de degradare, similar celui din perioada interbelica, iar dezastrele climaterice, cu victime omenesti si pierderi materiale, sunt tot mai frecvente.  In jinal, se face o sinteza a evolutiei in gospodarirea padurilor si se incearca sa se raspunda la cea mai importanta si de actualitate problema:  Cum si cand vor ji salvate padurile? In acest scop, se fac propuneri de politici si strategii de interes national si european pentru solutionarea cu prioritate a principalelor probleme ale padurilor si economiei forestiere din Romania.  Cele consemnate se bazeaza pe indelungata experienta acumulata in activitatile din silvicultura  si economia forestiera, incepand cu paza, protectia, impadurirea, amenajarea si dotarea cu drumuri a padurilor, valorificarea si exploatarea padurilor, productia de hartie si celuloza, dar si activitatatile de vanatoare si piscicultura in apele de munte.

Am conlucrat cu zeci si sute de profesionisti din productie, proiectare, cercetare, invatamant, recunoscuti pentru inalta lor constiinciozitate si competenta. Unii dintre ei, desi etichetati si urmariti de organele de represiune ca"mosieri, burghezi, legionari, sabotori, monarhisti" etc., au actionat cu curaj pentru apararea si dezvoltarea padurilor si vanatului, riscandu-si uneori libertatea si chiar viata. Cu totii au continuat opera stiintifica si de apostolat a marilor silvicultori romani si prin munca lor au contribuit personal la salvarea padurilor si la remarcabilele infaptuiri.

Nr. de pagini: 384
Anul aparitiei: 2008

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2059 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.