Bolile si daunatorii speciilor de legume solanacee. Ghidul culturilor sanatoase (Ana Tomescu)

PRP: 69,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 62,10 lei
Diferență: 6,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Tomate, Ardei, Vinete, Patlagele.

Prin aceste pagini am incercat sa aduc in atentia cititorilor conceptul de combatere integrata prin masuri si mijloace care sa substituie, intr-o proportie cat mai mare, produsele toxice.
Notiunea de combatere a unui agent daunator nu insemneaza eradicarea acestuia ci mentinerea sa la un nivel cat mai scazut la care sa nu produca daune majore culturilor agricole.
In structura mediului inconjurator, aceste specii care ataca plantele de cultura au rolul lor in existenta altor specii cu care convietuiesc in echilibrul natural atat de complex si atat de putin cunoscut de noi.
Am incercat, de asemenea, sa aduc un omagiu modest unor colegi de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura si Floricultura Vidra, Judetul Ilfov, specialisti de valoare inestimabila pentru domeniul de genetica si ameliorarea legumelor, alaturi de care am colaborat pentru obtinerea unor soiuri de ardei (gras, gogosar, lung) si patlagele vinete, soiuri care, pe parcursul catorva decenii, au rezistat concurentei cultivarurilor straine introduse in Romania.


Cuvant introductiv

CAPITOLUL I. AGENTII DAUNATORI– GENERALITATI

I. 1. Agentii daunatori biologici (biotici)

I. 1. 1. Agentii fitopatogeni

I. 1. 2. Daunatorii

I. 1. 3. Plantele parazite

I. 1. 4. Buruienile

I. 2. Factorii daunatori abiotici


CAPITOLUL II. SISTEM INTEGRAT DE PROTECTIE FITOSANITARA A SPECIILOR DE LEGUME SOLANACEE (TOMATE, ARDEI, PATLAGELE VINETE)

II. 1. Alegerea terenului

II. 2. Stabilirea asolamentului legumicol

II. 3. Pregatirea terenului inainte de plantare

II. 4. Folosirea pentru cultura a soiurilor, hibrizilor, varietatilor cu rezistenta sau

toleranta fata de atacul agentilor daunatori

II. 4. 1. Soiuri si hibrizi cu rezistenta sau toleranta la atacul agentilor fitopatogeni

II. 4. 2. Plante modificate genetic

II. 4. 2. 1. Soiuri noi cu rezistenta la atacul daunatorilor si soiuri noi

cu rezistenta la infectiile cu agenti fitopatogeni

II. 5. Folosirea semintei certificate, procurata de la surse autorizate

II. 6. Dezinfectia spatiilor pentru produs rasad (rasadnite, sere inmultitor) si a spatiilor

pentru cultura (rasadnite, sere, solarii)

                        II. 6. 1. Mijloace clasice

II. 6. 2. Solarizarea

II. 7. Folosirea amestecului de calitate pentru semanat si produs rasadul

II. 8. Folosirea la plantare a rasadului viguros si sanatos

            II. 8. 1. Semanatul

            II. 8. 2. Repicatul

                        II. 8. 3. Altoirea rasadului

II. 8. 3. 1. Producerea rasadurilor de altoi si a rasadurilor de portaltoi

II. 8. 3. 2. Obtinerea plantelor altoite

II. 8. 3. 3. Infiintarea culturilor

II. 8. 3. 4. Ingrijirea culturilor

II. 8. 3. 5. Identificarea de portaltoi compatibili

II. 9. Pregatirea rasadului pentru plantare

II. 10. Mulcirea solului

II. 11. Infiintarea culturilor

II. 11. 1. Amplasarea culturilor

II. 11. 2. Culturile asociate

II. 11. 3. Culturile fara sol. Hidroponia

II. 12. Lucrarile de ingrijire a culturilor

                        II. 12. 1. Irigarea culturilor

                        II. 12. 2. Palisatul culturilor

II. 12. 3. Fertilizarea culturilor

II. 12. 4. Prasilele mecanice si manuale

II. 12. 5. Defolierea plantelor

II. 12. 6. Umbrirea/semiumbrirea rasadnitelor, serelor si solariilor

II. 12. 7. Utilizarea plaselor contra insectelor

II. 12. 8. Igiena culturala

II. 12. 9. Tratarea culturilor pentru controlul speciilor daunatoare

II. 12. 9. 1. Folosirea produselor chimice

                        Momentul aplicarii produselor chimice

                        Efectuarea tratamentelor cu produse chimice

Masuri privind securitatea muncii si a mediului

                        II. 12. 9. 2. Folosirea extractelor si a preparatelor fitofarmaceutice naturale

II. 12. 9. 3. Folosirea microorganismelor utile

                        II. 12. 9. 4. Folosirea speciilor de pradatori si paraziti ai daunatorilor

II. 12. 10. Utilizarea capcanelor

II. 12. 11. Utilizarea momelilor

II. 13. Defrisarea culturilor

II. 14. Aratura adanca de toamna

II. 15. Gropile-capcana

 
CAPITOLUL III. BOLILE SI DAUNATORII SEMANATURILOR SI RASADURILOR SPECIILOR DE LEGUME SOLANACEE (TOMATE, ARDEI, PATLAGELE VINETE)

III. 1. Boli

III. 1. 1. Putrezirea (caderea) plantutelor - Pythium debaryanum Hesse

III. 1. 2. Putrezirea semintelor si caderea plantutelor– Rhizoctonia solani Kühn

III. 1. 3. Putrezirea coletului– Phytophthora parasitica (Dast.) var. nicotianae (van

Breda de Haan) Tucker

III. 1. 4. Fainarea - Leveilulla taurica (Lév.) Arnaud

III. 1. 5. Putrezirea coletului– Didymella lycopersici Kleb.

III. 1. 6. Patarea alba a frunzelor (septorioza)– Septoria lycopersici Speg.

III. 1. 7. Putregaiul cenusiu– Botrytis cinerea Pers. et Fries.

III. 1. 8. Patarea bruna a frunzelor (alternarioza)– Alternaria solani Sorauer



III. 2. Daunatori

III. 2. 1. Limaxul cenusiu– Deroceras agreste L.

III. 2. 2. Paianjenul rosu comun– Tetranychus urticae Koch.

III. 2. 3. Paianjenul lat– Hemitarsonemus latus Banks

III. 2. 4. Paduchele verde al solanaceelor– Macrosiphum euphorbiae Thos.

III. 2. 5. Paduchele verde al piersicului - Myzodes persicae Sulz.

III. 2. 6. Musculita alba de sera– Trialeurodes vaporariorum Westw.

III. 2. 7. Coropisnita– Gryllotalpa gryllotalpa Latr.


CAPITOLUL IV. BOLILE CULTURILOR DE LEGUME SOLANACEE (TOMATE, ARDEI, PATLAGELE VINETE) cauzate de infectiile cu diferite specii fitopatogene

 
IV. 1. Bolile tomatelor (Solanum lycopersicum L.)

IV. 1. 1. Viroze

IV. 1. 1. 1. Mozaicul tomatelor - Marmor tabaci Holmes

IV. 1. 1. 1. 1. Mozaicul comun (obisnuit) al tomatelor - Marmor tabaci var. vulgare Holmes

IV. 1. 1. 1. 2. Stricul simplu al tomatelor- Marmor tabaci var. canadense Holmes

IV. 1. 1. 1. 3. Mozaicul aucuba la tomate– Nicotiana virus 1 C Smith

IV. 1. 1. 1. 4. Brunificarea interna a fructelor– Marmor tabaci var. plantaginis Holmes

IV. 1. 1. 1. 5. Stricul dublu al tomatelor– Marmor tabaci var. siccans Holmes si Virusul X al cartofului

IV. 1. 1. 2. Filozitatea tomatelor– Marmor cucumeris Holmes

IV. 1. 1. 3. Boala petelor de bronz la tomate (ofilirea patata a tomatelor)– Lethum australiense var. typicum Holmes

IV. 1. 1. 4. Aspermia tomatelor– Lycopersicon virus 7 Blencowe et Caldwell

IV. 1. 1. 5. Patarea inelara a tomatelor– Annulus zonatus Holmes

IV. 1. 1. 6. Patarea inelara neagra a tomatelor - Tomato black ring nepovirus

IV. 1. 1. 7. Ingalbenirea si rasucirea frunzelor de tomate– Virusul ingalbenirii si rasucirii frunzelor de tomate

IV. 1. 1. 8. Mozaicul pepino la tomate - Virusul mozaicului pepino la tomate



IV. 1. 2. Micoplasmoze

IV. 1. 2. 1. Stolburul tomatelor (lignificarea fructelor de tomate)– Mycoplasma

 
IV. 1. 3. Bacterioze

IV. 1. 3. 1. Ofilirea bacteriana a tomatelor, cancerul bacterian - Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Smith) Davis et al.

IV. 1. 3. 2. Patarea pustulara a fructelor– Pseudomonas syringae pv. tomato (Okabe) Alstatt Necroza maduvei tulpinilor la tomate– Pseudomonas corrugata Roberts et

IV. 1. 3. 3. Scarlett

IV. 1. 3. 4. Patarea frunzelor si basicarea fructelor– Xanthomonas vesicatoria

(Doidge) Vauterin et al.


IV. 1. 4. Micoze

IV. 1. 4. 1. Mana tomatelor - Phytophthora infestans (Mont.) de Bary

IV. 1. 4. 2. Mana de sol– Phytophthora parasitica (Dast.) var. nicotianae (van Breda de Haan) Tucker

IV. 1. 4. 3. Fainarea tomatelor– Leveilulla taurica (Lév.) Arnaud

IV. 1. 4. 4. Putrezirea coletului– Didymella lycopersici Kleb.

IV. 1. 4. 5. Putregaiul alb– Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de By.

IV. 1. 4. 6. Suberificarea radacinilor de tomate (boala radacinilor de pluta)– Pyrenochaeta             lycopersici Schneider and Gerlach

IV. 1. 4. 7. Patarea alba a frunzelor de tomate (septorioza)–Septoria lycopersici Speg.

IV. 1. 4. 8. Putregaiul cenusiu al tomatelor - Botrytis cinerea Pers. et Fries.

IV. 1. 4. 9. Antracnoza tomatelor (putregaiul radacinilor si fructelor de tomate)–

Colletotrichum coccodes(Wallr.) S. Hughes

IV. 1. 4. 10. Patarea cafenie a frunzelor (cladosporioza)– Cladosporium fulvum

Cooke

IV. 1. 4. 11. Ofilirea verticiliana (verticilioza)– Verticilllium dahliae Kleb.

IV. 1. 4. 12. Patarea bruna a frunzelor (alternarioza, mana timpurie)– Alternaria solani Sorauer

IV. 1. 4. 13. Patarea frunzelor– Corynespora cassiicola (Berk. et Curt.) Wei

IV. 1. 4. 14. Putregaiul fructelor– Rhizoctonia solani Kühn

IV. 1. 4. 15. Ofilirea fuzariana (fuzarioza)– Fusarium oxysporum Schl. f. sp. lycopersici (Sacc.) Snyd. et Hans.

 
IV. 2. BOLILE ARDEILOR (Capsicum annuum L.)

IV. 2. 1. Viroze

IV. 2. 1. 1. Mozaicul comun al ardeiului– Marmor tabaci Holmes

IV. 2. 1. 2. Piticirea si indesirea ardeiului– Marmor cucumeris Holmes

IV. 2. 1. 3. Boala petelor de bronz– Lethum australiense var. typicum Holmes

IV. 2. 1. 4. Mozaicul galben al ardeiului (mozaicul alb, impestritarea frunzelor, frunzele multicolore ale ardeiului)– Marmor medicaginis Holmes var. typicum Black et Price

IV. 2. 1. 5. Mozaicul Y la ardei– Virusul Y al cartofului la ardei

IV. 2. 2. Micoplasmoze

IV. 2. 2. 1. Stolburul ardeiului– Mycoplasma

IV. 2. 3. Bacterioze

IV. 2. 3. 1. Patarea pustulara a fructelor de ardei– Pseudomonas tomato (Okabe) Alstatt

IV. 2. 3. 2. Patarea frunzelor si basicarea fructelor de ardei– Xanthomonas vesicatoria (Doidge) Vauterin et al.

IV. 2. 4. Micoze

IV. 2. 4. 1. Mana ardeiului– Phytophthora capsici Leonian

IV. 2. 4. 2. Fainarea ardeiului– Leveillula taurica (Lév.) Arnaud

IV. 2. 4. 3. Putregaiul cenusiu la ardei– Botrytis cinerea Pers. et Fries.

IV. 2. 4. 4. Antracnoza ardeiului- Glomerella cingulata (Stoneman) Spaulding& von Schrenk

IV. 2. 4. 5. Verticilioza ardeiului– Verticillium dahliae Kleb.

IV. 2. 4. 6. Putrezirea fructelor si a semintelor de ardei - Alternaria tenuis auct.

Ofilirea (vestejirea) fuzariana a ardeiului (fuzarioza)– Fusarium oxysporum Schl. f. sp. vasinfectum Snyd. et Hans.

IV. 3. BOLILE PATLAGELELOR VINETE (Solanum melongena L.)

IV. 3. 1. Viroze

IV. 3. 1. 1. Mozaicul patlagelelor vinete - Marmor tabaci Holmes

IV. 3. 1. 2. Alte viroze care produc boli la patlagelele vinete

IV. 3. 2. Micoplasmoze

IV. 3. 2. 1. Stolburul patlagelelor vinete (lignificarea fructelor)– Mycoplasma

IV. 3. 3. MICOZE

IV. 3. 3. 1. Mana patlagelelor vinete - Phytophthora parasitica (Dast.) var. nicotianae (van Breda de Haan) Tucker

IV. 3. 3. 2. Patarea bruna a frunzelor si fructelor - Didymella lycopersici Kleb.

IV. 3. 3. 3. Putregaiul cenusiu la patlagele vinte– Botrytis cinerea Pers. et Fries.

IV. 3. 3. 4. Antracnoza patlagelelor vinete - Colletotrichum melongena Lobik

IV. 3. 3. 5. Ofilirea verticiliana a patlagelelor vinete (verticilioza)– Verticillium dahliaeKleb.

IV. 3. 3. 6. Alternarioza patlagelelor vinete - Alternaria solani Sorauer

IV. 3. 3. 7. Ofilirea fuzariana a patlagelelor vinete (fuzarioza)– Fusarium oxysporum Schl. f. sp. melongenae Matuo et Ishigami

IV. 3. 3. 8. Alte ciuperci care produc boli la patlagelele vinete

 
CAPITOLUL V. BOLILE COMUNE ALE SPECIILOR DE LEGUME SOLANACEE (TOMATE, ARDEI, PATLAGELE VINETE) cauzate de plante parazite, factori de nutritie si factori pedo-climatici

V. 1. Antofitoze

V. 1. 1. Lupoaia (verigelul)– Orobanche ramosa L.

V. 1. 2. Tortelul (cuscuta) - Cuscuta spp.

V. 2. Boli fiziologice (fiziopatii)

V. 2. 1. Bolile de nutritie

V. 2. 2. Putregaiul apical sau putregaiul inelar al fructelor

V. 2. 3. Arsura solara a plantelor si a fructelor

V. 2. 4. Fitotoxicitatea

V. 2. 5. Alte tulburari fiziologice care apar la speciile de legume solanacee


CAPITOLUL VI. DAUNATORII CULTURILILOR DE LEGUME SOLANACEAE (TOMATE, ARDEI, PATLAGELE VINETE)

VI. 1. Nematodul galicol a radacinilor - Meloidogyne incognita (Kofoid et

White) Chitwood.

VI. 2. Paianjenul rosu comun - Tetranychus urticae Koch.

VI. 3. Paianjenul lat– Hemitarsonemus latus Banks

VI. 4. Tripsul comun– Thrips tabaci Lind.

VI. 5. Tripsul plantelor de sera– Heliothrips haemorroidalis Bché

VI. 6. Tripsul californian - Frankliniella occidentalis Pergande

VI. 7. Paduchele verde al piersicului– Myzodes persicae Sulz.

VI. 8. Paduchele verde al solanaceelor– Macrosiphum euphorbiae Thos.

VI. 9. Alte specii de paduchi de frunze

VI. 10. Musculita alba (musculita alba de sera)– Trialeurodes vaporariorum Westw.

VI. 11. Musculita tutunului– Bemisia tabaci Genn

VI. 12. Gandacul din Colorado– Leptinotarsa decemlineata Say

VI. 13. Omida fructelor– Helicoverpa armigera Hbn.

VI. 14. Cotarul verde– Operophthera brumata L.

VI. 15. Musca miniera– Liriomyza trifolii (Burgess) Spencer,

VI. 16. Molia tomatelor– Tuta absoluta Polovny

VI. 17. Limaxul cenusiu– Deroceras agreste L.

VI. 18. Alte specii de melci fara cochilie

VI. 19. Coropisnita– Gryllotalpa gryllotalpa Latr.

VI. 20. Viermii sarma (gandacii pocnitori)– Agriotes spp.

PERSONALITATI DE PRESTIGIU ALE LEGUMICULTURII ROMANESTI
BIBLIOGRAFIE
GLOSAR DE TERMENI


Anul aparitiei: 2014
Nr. pagini: 349

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2236 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.