Ceausescu si Bomba Atomica Romaneasca cu Hafniu, Emil Strainu, Prestige
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Nicolae Ceausescu, Presedintele Republicii Socialiste Romania, a fost executat in urma unui simulacru de proces in Ziua Sfanta de Craciun, 25 Decembrie a anului 1989.
Avea foarte multe pacate pentru care putea plati, dar a fost executat pentru fapte imaginare, manipulate si care nici azi nu pot fi demonstrate ca reale...
Aceasta carte se va referi la unul din,, cuiele" ce au contribuit decisiv la sicriul sau si drumul spre executie - Dosarul Bombei Nucleare Romanesti.
Nicolae Ceausescu a visat sa faca din Romania o mare putere mondiala, care sa intre in clubul select al statelor posesoare de arme atomice. Eforturile sale au fost zadarnicite insa atat de URSS, cat si de Statele Unite in deceniul 1975-1985, Romania ramanand in prezent un stat care foloseste energia atomica numai in scopuri pasnice.
Programul nuclear romanesc a inceput in anii '50 si a fost, initial, unul pasnic, pentru uz civil.
Pe 22 aprilie, 1955, URSS a incheiat cu Romania un acord bilateral, prin care se angaja sa ii furnizeze asistenta nucleara in domeniul folosirii energiei atomice in scopuri civile.
Ca urmare, Romania a primit o serie de echipamente si tehnologii nucleare sovietice. Ulterior, liderii comunisti romani au dezvoltat si ambitii militare in domeniul nuclear.
In 1962, dupa cateva runde de negocieri, URSS a acceptat sa ii furnizeze Romaniei si proiectile nucleare, insa promisiunile nu s-au mai concretizat, ca urmare a Crizei rachetelor din Cuba, care a avut loc in octombrie acelasi an. Infrastructura nucleara a Romaniei - care astazi este limitata exclusiv la programul nuclear civil - s-a dezvoltat in timp, pe masura cresterii ambitiilor conducerii comuniste de la Bucuresti. Refuzul sovieticilor din anii '60 i-a determinat pe romani sa-si indrepte atentia catre statele occidentale, printre care s-au numarat SUA, Marea Britanie, Canada si Franta, pentru a obtine tehnologia si echipamentele necesare.
Totusi, Romania a desfasurat si unele activitati care au intrat in contradictie directa cu angajamentele internationale asumate de tara noastra, semnatara a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT) din 1 iulie, 1968.
Pe 30 ianuarie, 1970, Romania comunista a ratificat NPT, un acord global, care se bazeaza pe trei,, piloni" principali:
a. dezarmarea nucleara;
b. prevenirea proliferarii armelor tehnologiilor nucleare;
c. promovarea cooperarii in domeniul utilizarii pasnice a energiei nucleare.
In decembrie, 1985, regimul Ceausescu a autorizat realizarea unor experimente nucleare secrete la Pitesti, in vederea studierii posibilitatii de a crea arme nucleare/bombe nucleare.
Aceste actiuni au fost dezvaluite abia in anul 1992 de catre noile autoritati romane Agentiei Internationale pentru Energie Atomica - organizatie infiintata sub egida ONU in 1957, cu sediul la Viena.,, Experimentele au avut loc la Pitesti, in laboratorul de examinare postiradiere (LEPI), achizitionat de la firma franceza Ateliers et Chantiers de Bretagne.
Scopul lor a fost sa determine capacitatea specialistilor romani si a infrastructurii de la acel moment de a separa plutoniul, ceea ce ar fi fost util in eventualitatea in care Romania ar fi obtinut o instalatie-pilot sau una la scara industriala.
Specialistii care au luat parte la aceste experimente au fost Dr. M. Ciocanescu, directorul Sectiei de Reactori si Celule Fierbinti din cadrul Institutului de Cercetari Nucleare (ICN), Dr. N. Perescu, cercetator chimist in cadrul ICN, si Dr.
N. Andreescu, directorul Institutului pentru Reactori Nucleari Energetici", explica cercetatoarea Eliza Gheorghe, autoarea studiului,, Proliferation and the Logic of the Nuclear Marketplace".
Blocata si de SUA, si de URSS, Romania a fost impiedicata sa achizitioneze instalatii speciale pe piata nucleara de Statele Unite ale Americii si de URSS, desi, la un moment dat, SUA incepuse negocierile pentru o colaborare cu Romania comunista in domeniul nuclear.
,, SUA a avut intentia, in timpul Administratiei Nixon si Administratiei Ford, sa vanda Romaniei un laborator
pentru separarea plutoniului, tocmai pentru a preveni alte tari sa devina furnizori", explica cercetatoarea Eliza Gheorghe.
De altfel, multe tari nu au putut sa-si fabrice sau sa achizitioneze armament nuclear din cauza celor doua mari superputeri.
Pentru a bloca din fasa orice tentative nucleare din partea unor state, marile rivale din timpul Razboiului Rece au fondat impreuna o organizatie cu puteri sporite.
,, Instrumentul prin care SUA si URSS au reusit sa opreasca transferurile de instalatii pentru imbogatirea uraniului si/sau reprocesarea plutoniului se numeste Grupul Furnizorilor Nucleari.
Scopul acestei organizatii era sa coordoneze politicile de exporturi de tehnologie nucleara ale statelor membre si sa previna astfel cumparatorii, precum Romania anilor '70, sa manipuleze piata", sustine cercetatoarea.
Statele Unite ale Americii si Uniunea Sovietica au blocat piata libera nucleara si, implicit, incercarile Romaniei de a obtine armament nuclear, in acest efort trecand adesea peste orice rivalitate istorica, ideologica si de influenta:
,, SUA si URSS au impiedicat Romania sa obtina armament nuclear prin blocarea accesului la tehnologia de imbogatire a uraniului si de reprocesare a plutoniului. Cele doua superputeri au inceput sa actioneze impreuna, in vederea crearii si consolidarii Grupului Furnizorilor Nucleari inca din 1975.
Insa procesul de coordonare a durat cativa ani, timp in care au actionat separat in anumite instante, precum incercarea SUA de a-i vinde Romaniei laboratorul pentru separarea plutoniului".
Exista riscul ca Romania sa aiba bomba nucleara si sa devena o putere nucleara...
Daca Romania ar fi reusit sa obtina armamentul nuclear, raportul de forte din Europa, si nu numai, s-ar fi putut modifica simtitor...
CUPRINS
MULTUMIRI 5
CEAUSESCU - VISUL NUCLEAR
DOSAR SPECIAL de PRESA 6
ARMATA ROMANA VERSUS
MANIPULARILE SECURITATII - DSS 48
Intru in atentia Grupului JASON
Pierdut in jungla informatiilor stiinTifice 58
ROMANIA, MAMA BOMBEI CU HAFNIU 68
MIRAJUL - BOMBA CU HAFNIU 82
CAND AMERICANII SE LAUDA, IGNORAND
ISTORIA STIINTEI 88
START DRONELOR BIONICE 112
ARE ARMA CU IZOMERI O EXISTENTA
DEJA STRICT SECRETA?! 126
UN LABORATOR SECRET
ADANC, IN INIMA LOS ALAMOS-ULUI
NUMAI CINE AJUNGE IN DESERTUL NEW MEXICO
POATE INTELEGE CU ADEVARAT 147
RELIGIA IZOMERILOR
CREZI IN IZOMERI?!?! 182
ULTIMA RETETA: PSIHOTRONICA SI HAFNIUL 205
LUCRURILE INFRICOSATOARE
VIN IN AMBALAJE MICI 221
USA - COMPLEXUL MILITAR INDUSTRIAL 266
O BOMBA ca o / si / O RUGACIUNE 276
MAMA TUTUROR BOMBELOR MURDARE 304
STIINTA PERIFERICA ISI IA ZBORUL SPRE MARILE UNIVERSITATI SI DARPA 346
Bine ati venit in Dark World! 378
EXPLOZIE SAU FIASCO 392
SFARSITUL HAFNIULUI?! 420
Format: 13x20 cm
An aparitie: 2021
Editie: Cartonata
Pagini: 448
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Promoţii
-- 44,25 leiPRP: 59,00 lei
- 41,93 leiPRP: 59,90 lei
- 13,93 leiPRP: 19,90 lei
OPINIA CITITORILOR