Comunicare. Voce-Limbaj-Arta-Tehnologie. Elemente de patologie vocala si ilustratii

PRP: 30,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 29,40 lei
Diferență: 0,60 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2013

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Cuvant Inainte

Cartea profesorului Dorin Sarafoleanu este o reprezentare panoramica a comunicarii interumane, pe o claviatura care pornind de la biologie parcurge octavele pana la filosofie. Claviatura ofera cititorului pe refrenul"vocii" sa descopere In ea fundamentul limbajului - baza gandirii, secretele oratoriei, elocventst, retoricii, prozodiei, fonatiei si muzicii.
Cititorul descopera interactiunea fascinanta a unei simple emisiuni vocale cu aceea a comunicarii vorbite, simbolica, sociala, gestuala, corporala In toate detaliile sale. Cele 4 milioane de ani ale evolutiei vocii contin In ea progresul comunicarii si fazele de dezvoltare ale sistemului respirator si nervos. Complexitatea temei impune o abordare multidisciplinara care transforma saga vocii Intr-un reusit act de popularizare a stiintei.
Vocea ca expresie a limbajului a permis dialogul, unul din fundamentele evolutiei sistemului nervos. Miliardele de celule nervoase ale creierului se afla Intr-un permanent dialog. Limbajul prin facultatea codificarii sta la baza inteligentei, gandirii, ratiunii si memoriei.
Cu talentul dascalului universitar, profesorul D. Sarafoleanu porneste de la relatia biologica voce-vorbire, traverseaza relatia creier/spirit (brain/mind), pentru a ajunge la relatia filosofica Eu/Tu, pe care o reda parafrazand poezia lui Toparceanu"Poeme Pluvioase" (..."si daca stau cu usa Incuiata, e ca nici eu, de mine, n-am nevoie").
Dupa expunerea tipurilor, mijloacelor si tehnologia moderna a comunicarii, precum si a limbajului programatorilor, autorul prezinta doua aspecte cheie ale comunicarii, comunicarea om/masina si om/mediu ambiant.

Este demn de remarcat pitorescul redarii paralele: a vocii naturii, pe care o numeste sonoritatea ambianta sau"zgomotul naturii" (vocea frunzelor copacilor In vant si In ploaie, a apei curgatoare, a faunei si florei, a ciripitului pasarelelor), cu"vocea industriei" care cuprinde alaturi de zgomotele vehiculelor cu motor, aparatura casnica moderna (care paraziteaza ambianta sonora familiala). Pentru a marca contrastul, compara vocea naturii cu simfonia"Pastorala" a lui Beethoven, numind zgomotul industrial o schizofrenia sonora. Vorbind despre muzica opune pastoral ului beethovenian, imperialismul sonor al lui Wagner si Berlioz.

Vocea prin aportul structurilor biologice adiacente, creeaza tonalitatea, timbrul, dictia, prozodia, accentul si estetica acustica a vorbitorului sau cantaretului. Profesorul Sarafoleanu aminteste de Pavarotti care, In scurta sa viata, cu ajutorul trecerii fluxului de aer printre cele doua corzi vocale ale sale, incanta omenirea planetei cu vocea sa nemuritoare.

Autorul ne prezinta trei domenii ale vocii foarte putin cunoscute: vocea artei, a linistii, a Eu-lui. Arta are o voce de care ne dam seama numai atunci cand privind un tablou similar virtuozitatii portretului lui Rembrandt. Rondul de noapte", ne suna In ureche pasul batut ritmic al garzii. Aflam de la autor ca linistea Insasi are vocea ei"linistea nu este lipsita de un peisaj sonor, placut si calmant".

Capitolul Inchinat prozodiei, substratul melodiei si intonatiei vocii, Impreuna cu relatia dintre voce si emotie, releva carisma vocala a marilor voci, al caror spectru, pleacand de la Cicero, Aristotel si Diogene, ajunge la Vraca si Calinescu si la actori si cantarsj contemporani.

Minunatul sistem de comunicare"voce" va suferi modificarile impuse de globalizare iar"Limbajul varfului degetelor" se va transforma odata cu transformarea omului local, In om planetar.

Bogatia de date despre anatomia si fiziologia defileului vocal, clasificarea lor si bogate le lor aspecte, transforma cartea Intr-un must al bibliotecii personale a medicului, pSihologului, muzicianului si al oricarui intelectual.

Dr. Jean Askenasy MD. Ph. D, profesor de Neurologie al Universitatii Tel-Aviv si al Universitatii. Plerra et Marie Curie" Paris, laureat al Meritului Academic Roman, Membru de Onoare al Academiei de Stiinte Medicale a Romaniei

Anul aparitiei: 2013
Nr. pagini: 130 Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos:
Comunicare. Voce-Limbaj-Arta-Tehnologie. Elemente de patologie vocala si ilustratii

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0895 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.