Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potentialul maxim si cum o poti face si tu

PRP: 49,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 39,20 lei
Diferență: 9,80 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare

DESCRIERE

Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potentialul maxim si cum o poti face si tu/ 1% Better: Reaching My Full Potential and How You Can Too de Chris Nikic & Nik Nikic cu Don Yaeger este o poveste despre viata. Este o poveste emotionanta pana la lacrimi despre parinti si sacrificiile pe care sunt dispusi acestia sa le faca din dragoste pentru copiii lor. Dar „Cu 1% mai bun” este in primul rand o poveste extrem de pozitiva despre acele momente in care lucrurile imposibile devin posibile; despre speranta si incredere, despre forta care se ascunde de multe ori in cele mai neajutorate fiinte si despre minunile cotidiene care ne dau elanul necesar pentru a spera si a visa tot mai mult.

 

 

 

CHRIS NIKIC este un tanar de 21 de ani, care a intrat in istorie ca fiind prima persoana cu sindrom Down care a terminat un triatlon IRONMAN® pe distanta completa. In anul 2021, Cartea Recordurilor Guinness a recunoscut succesul lui Chris dupa ce a inotat 3,8 km, a mers cu bicicleta 180,2 km si a alergat 42,1 km in cadrul cursei Visit Panama City Beach IRONMAN din Florida. El a terminat cursa in 16 ore, 46 de minute si 9 secunde – cu 14 minute inainte de expirarea timpului oficial de 17 ore.

 

 

 

Alaturi de tatal sau, Nik Nikic, a dezvoltat Provocarea „cu 1% mai bun” care l-a ajutat sa-si pastreze motivatia in timpul antrenamentelor. Chris Nikic este unul dintre laureatii premiului EPSY din 2021, castigand Premiul Jimmy V pentru Perseverenta. El este totodata si Ambasador Campion al fundatiei Special Olympics.

 

 

 

NIK NIKIC a petrecut mai mult de 20 de ani ajutandu-si clientii sa-si maximizeze profitul prin imbunatatirea tehnicilor de vanzare. Printre clientii lui s-au numarat companii mari precum: Toshiba, Deloitte, Ricoh, Siemens, Xerox si multe altele. Dupa ce a instruit mii de oameni de-a lungul carierei sale, Nick Nikic a spus ca: „Dintre toti oamenii cu care am lucrat, Chris a fost cel mai usor de instruit”.

 

 

 

DON YAEGER este autorul a 11 bestsellere New York Times, editor asociat la revista Sports Illustrated si unul dintre cei mai cautati speakeri din circuitul corporatist de astazi. El tine anual in jur de 70 de discursuri in fata unui public care insumeaza aproape 100.000 de oameni. De asemenea, este gazda faimosului Corporate Competitor Podcast. Locuieste in Tallahassee, Florida, impreuna cu sotia lui si cei doi copii ai lor.

 

 

 

Patty si Nik Nikic sunt doi parinti sufletisti care isi doresc din toata fiinta lor o surioara sau un fratior pentru primul lor copil, o fetita pe nume Jacky. Dupa doua sarcini pierdute, Patty ramane din nou insarcinata, insa, la o ecografie de rutina, primeste o veste ingrozitoare. Bebelusul care se va naste va suferi cel mai probabil de sindromul DOWN. Sfatul venit din partea medicilor este inca si mai dur: au optiunea perfect justificata de a face o intrerupere de sarcina. Decizia lor insa este de neclintit: vor pastra copilul. 

 

 

 

Patty da nastere asadar unui copil care pleaca de la linia de start a vietii in dezavantaj. Insa acest copil pe nume Chris, nu numai ca nu se va dovedi neajutorat si lipsit de orice sansa la independenta, asa cum sunt percepute de obicei persoanele cu Down, ci va demonstra familiei sale, prietenilor de familie, tuturor celor care il cunosc si unei lumi intregi pana la urma, ca intr-o fiinta atat de fragila se afla suficienta energie cat sa mute muntii din loc. Pentru ca el reuseste sa termine Triatlonul Visit Panama City Beach IRONMAN din Florida, in 16 ore, 46 de minute si 9 secunde, la varsta de 20 de ani, bifand astfel o performanta pe care nu o mai atinsese nicio persoana cu sindrom Down pana in acel moment.

 

 

 

Te intrebi de unde a avut curajul, forta si ambitia de atinge o asemenea performanta? Ei bine, pentru el lucrurile au fost cat se poate de simple: marele lui vis a fost sa traiasca o viata normala, asemenea mie si tie, de a fi independent, de a se casatori si de a-si imparti viata cu persoana iubita. Iar marele lui vis s-a implinit!

 

 

 

Cristina Balan - mama de gemeni cu sindrom Down si castigatoarea  concursului Vocea Romaniei - semneaza cuvantul-inainte al acestei carti emotionante, spunand ca:

 

 

 

„Chris Nikic este un exemplu viu pentru oricine isi doreste sa surmonteze un handicap, de orice natura. El ne daruieste lectii de viata pretioase, prin perseverenta si daruire. Ca mama de gemeni cu sindrom Down, stiu foarte bine cat efort a fost depus de catre parintii si terapeutii lui Chris.”

 

 

 

Triatlonul Visit Panama City Beach IRONMAN la care a participat Chris, a fost singurul triatlon IRONMAN cu probe complete organizat in anul 2020, toate celelalte curse IRONMAN fiind anulate din cauza pandemiei de COVID-19. Acesta consta in parcurgerea unei distante totale de 226 de kilometri, inot, cu bicicleta si prin alergare.

 

 

 

Cartea este impartita in trei parti, dupa cum urmeaza:

 

 

 

Partea I

 

 

 

In aceasta prima sectiune a cartii aflam povestea de viata a tatalui lui Chris, Nik Nikic. Nascut in Muntenegru, unde familia lui se descurca destul de greu, Nik a emigrat impreuna cu ai lui, la doar 10 ani, in America, stabilindu-se in Bronx. Inzestrat cu o inteligenta exceptionala si cu foarte multa ambitie, Nik a fost un elev eminent si un sportiv performant, reusind astfel, datorita acestor calitati, sa obtina o bursa la prestigioasa universitate Johns Hopkins. Dupa absolvirea facultatii, Nik a obtinut o licenta in inginerie electrica si stiinta calculatoarelor, insa, mai tarziu, avea sa se specializeze in vanzari.  

 

 

 

Tot aici aflam si povestea mamei lui Chris, Patty - fiica unuia dintre cei mai de succes distribuitori de petrol din Minnesota, care, in momentul in care l-a cunoscut pe Nik lucra ca reprezentant de vanzari pentru linia de parfumuri Prince Matchabelli. Aflam si cum a inceput povestea de dragoste dintre ea si Nik, dar si faptul ca dragostea lor a trecut proba timpului, cei doi simtindu-se si azi la fel de indragostiti ca la inceputul relatiei lor. Si urmarim cum Nik s-a transformat incet, incet, dintr-un tanar aflat la inceputurile carierei, intr-un prosper om de afaceri. 

 

 

 

Ulterior, aflam povestea venirii pe lume a lui Chris. Pentru a ramane insarcinata cu el, Patty fusese nevoita sa apeleze la o serie de tratamente pentru fertilitate. De aceea, cand, dupa lungi incercari, acestea au dat rezultate, vestea ca a ramas insarcinata a fost o surpriza de proportii, atat pentru ea, cat si pentru Nik. Insa enorma bucurie ca vor mai avea un copil, avea sa fie umbrita de constatarea pe cat de seaca, pe atat de dura a unui doctor din timpul unei banale ecografii de sarcina: copilul pe care il purta in pantece suferea de sindromul Down. Ulterior, in ciuda faptului ca li s-a sugerat o intrerupere de sarcina, ea si sotul ei au decis sa nu renunte la copil. 

 

 

 

Din pacate pentru ei, unii oameni au „talentul” ca, atunci cand viata te-a ranit deja, ei sa te raneasca de 10 ori mai mult. Asta s-a intamplat in momentul in care Chris abia venise pe lume, iar Nik si Patty devenisera pentru a 2-a oara proaspeti parinti. Iata cu cata lipsa de empatie le-au fost prezentate perspectivele lui Chris de catre un medic al maternitatii, care ar putea deveni in orice clipa profesorul ideal al unui curs despre cum poti devasta pe cineva:

 

 

 

„Ne-a transmis, complet lipsit de tact, toate lucrurile care aveau sa se intample, sau in cazul lui Chris, care nu aveau sa se intample. Ne-a spus ca ne vom putea considera foarte norocosi daca va invata sa-si lege singur sireturile. Chris avea sa fie mereu dependent de noi, pentru orice. Nu se va putea angaja niciodata si nici nu va putea locui singur. Iar daca ne permitem, probabil ca, la un moment dat, va trebui sa luam in considerare varianta de a-l interna intr-un centru special.” 

 

 

 

Insa sindromul Down nu este singura suferinta a lui Chris. El s-a nascut si cu DSV (defect septal ventricular), o afectiune grava la inima din cauza careia bebelusul a trebuit operat pe cord deschis la doar cinci luni. In timpul operatiei chirurgul avea sa constate ca de fapt bebelusul avea doua defecte septale ventriculare, nu unul, ceea ce insemna ca primele cinci luni de viata ale lui Chris fusesera o adevarata lupta pentru supravietuire. In urma acestei operatii doctorii observa ca sansele ca inima lui Chris sa bata vreodata singura sunt nule si decid sa-i implanteze bebelusului un stimulator cardiac permanent. In ajunul acestei noi operatii, Patty insista sa i se mai faca un test micutului pentru a fi siguri ca este nevoie de aceasta interventie, test in urma caruia se constata ca inima lui Chris functioneaza perfect. Parintii considera ca acesta este un semn divin si inteleg ca Chris urma sa aiba parte de un destin cu totul aparte.

 

 

 

Observam astfel cum toate planurile pe care Nik si le facuse ca tata in legatura cu viitorul sau fiu se naruie intr-o clipa, fiind inlocuite cu tristete si deznadejde. Observam apoi, cum, incet, incet, lucrurile incep sa reintre in normal, cum Chris se integreaza in familie si cum ceea ce fusese initial o drama de proportii se transforma intr-o normalitate care le furnizeaza satisfactii foarte neasteptate.

 

 

 

Venirea pe lume a lui Chris inseamna pentru familia Nikic numeroase schimbari. Patty nu mai poate lucra, pentru ca a avea grija de un copil cu sindrom Down este un job cu norma intreaga. Ba mai mult decat atat. Eforturile depuse pentru educarea unui copil cu sindrom Down sunt uriase si necesita extrem de multa rabdare. Vedem astfel ce eforturi presupune educatia lui Chris, cat de dificila se dovedeste a fi gasirea unei scoli bune pentru el (de la gradinita la clasa a sasea, a schimbat opt scoli diferite), dar si cat de mari sunt satisfactiile atunci cand apare un progres.

 

 

 

In timp ce Patty se ocupa de educatia lui Chris, Nik incearca sa il coopteze in cat mai multe activitati sportive. Bona lui, Leigh, joaca un rol foarte important din acest punct de vedere, in special datorita faptului ca fratele ei, Hunter Kemper, era un atlet de triatlon care facuse parte din lotul olimpic al Statelor Unite. Il vedem astfel pe Chris devenind membru al fundatiei Special Olympics in cadrul careia practica cu placere diverse sporturi, fara a-i pasa catusi de putin daca pierdea sau castiga competitiile.

 

 

 

PARTEA A II-A

 

 

 

In a doua sectiune a cartii aflam originea titlului acestei carti, care deriva dintr-o convingere a lui Nik Nikic potrivit careia acei oameni care incearca sa ajunga printre cei mai buni 1% din domeniul lor trebuie sa faca multe schimbari mici, de-a lungul unei perioade lungi de timp, in loc sa incerce sa faca una sau doua schimbari majore. Aceste mici schimbari implica, de cele mai multe ori, deprinderea unor obiceiuri zilnice care sporesc productivitatea. Obiectivul nu este sa te schimbi radical, ci sa devii treptat mai bun, cu un procent pe zi. Vedem astfel cum, Nik incepe sa aplice acest concept in pregatirea lui Chris pentru participarea la un triatlon, si cum, rezultatele nu intarzie sa apara.

 

 

 

Meditam o clipa la modul in care sunt percepute persoanele cu sindrom Down de societate – acele persoane care nu pot sa faca tot felul de lucruri – si la cat de dificil este sa fii parintele unui astfel de copil, stiind ca nu il vei putea ajuta niciodata sa isi intinda aripile sa zboare.

 

 

 

Il vedem pe Nik renuntand la afacerea lui prospera pentru a-i putea dedica mai mult timp lui Chris si patrundem usor, usor, in mintea unui copil care sufera de acest sindrom ingrozitor. Descoperim astfel in Chris un romantic incurabil care viseaza sa se casatoreasca cu o femeie blonda exact ca mama lui, sa aiba o casa si o masina si care se indragosteste lulea de Rachel din serialul Friends. Chris este asadar o persoana sensibila si optimista care poarta intr-un buzunar al sufletului sau aceleasi visuri si idealuri ca oricare alta persoana normala.

 

 

 

Solicitarea venita din partea unei angajate a fundatiei Special Olympics de a-l inscrie pe Chris intr-un program pilot dedicat atletilor de triatlon vine tocmai la tanc pentru a-i scoate pe Chris si pe Nik din starea de letargie in care zaceau amandoi dupa o serie de interventii chirurgicale pe care le suferisera intr-o scurta perioada de timp.

 

 

 

Chris intelege, gratie tatalui sau, ca isi va putea realiza toate visurile daca va reusi sa termine un triatlon IRONMAN si, daca ulterior va deveni speaker motivational. Observam cum Chris da dovada de o ambitie extraordinara si de o vointa de fier pregatindu-se timp de 11 luni alaturi de echipa lui pentru a participa la triatlonul olimpic care consta in trei probe dupa cum urmeaza: o proba de natatie de 1,5 kilometri, o proba de ciclism de 40 de kilometri si o proba de alergare de 10 kilometri. Pe parcursul antrenamentelor pentru aceasta competitie castiga un prieten de incredere in persoana lui Simone, partenerul lui Unificat, pe care va trebui sa il inlocuiasca mai tarziu cu Dan Grieb, un ciclist mult mai bun decat Simone; are parte de un plan de antrenamente foarte bine intocmit de catre Hector Torres, un antrenor personal foarte cautat, care a terminat 29 de triatlonuri IRONMAN; simte din plin ca face parte dintr-o echipa in timpul antrenamentelor de ciclism si evolueaza extrem de mult atat ca sportiv, cat si ca om integrat intr-o comunitate mai larga de persoane fara dizabilitati.

 

 

 

Dupa terminarea cu bine a triatlonului olimpic din 2020, Nik isi propune ca urmator obiectiv pentru Chris participarea la IRONMAN. O sansa uriasa a facut ca evenimentul Panama City Beach din 7 noiembrie 2020 – evenimentul la care au fost inscrisi Chris si Dan - , sa fie singurul care nu a fost anulat din cauza epidemiei de Covid-19. Iar participarea si finalizarea cu bine a acestei competitii, a insemnat pentru Chris sansa la o noua viata, sansa de a crede mai mult in el, de a avea incredere ca isi poate indeplini orice vis si ca poate spera la mai mult de la viata lui. 

 

 

 

Dar, desigur, emotiile si intamplarile neplacute nu au lipsit pe parcursul competitiei… Insa acestea chiar nu au mai contat in comparatie cu satisfactiile pe care i le-a adus aceasta victorie. Finalizarea cu bine a competitiei IRONMAN a insemnat pentru Chris  castigarea unui loc in Cartea Recordurilor Guinness, dar si a titlului de Campion Ambasador din partea Special Olympics. In plus, Special Olympics i-a mai facut o surpriza, incluzand un triatlon la editia din 2022 a campionatului Special Olympics din Statele Unite, la care Chris si echipa sa erau primii invitati sa participe.

 

 

 

 

 

PARTEA A 3-A

 

 

 

Exemplele din aceasta ultima sectiune a cartii te vor convinge ca puterea cumulativa a imbunatatirilor progresive este demna de a fi luata in seama. Teoria a fost confirmata de sportivi de performanta, de miliardari si chiar de presedinti de stat. Teoria a fost confirmata si de Nik Nikic, dar mai presus de toti, teoria a fost confirmata de Chris, un tanar cu sindrom Down ale carui performante incredibile nu ar fi fost posibile fara aplicarea filosofiei „cu 1% mai bun”. 

 

 

 

Aceasta ultima parte a cartii te va convinge totodata ca reusitele reprezinta cea mai buna dependenta pe care o poti avea in aceasta viata. Odata ce devii dependent de ele, reusitele se transforma intr-un obicei. Te vei gandi la ele in fiecare zi. Iti vor bate la usa tot felul de oportunitati incredibile. Ca intr-un joc in care deblochezi in fiecare saptamana un nivel nou, ce iti ofera acces la posibilitati pe care nici macar nu ti le-ai fi imaginat.

 

 

 

Tot in aceasta sectiune vei gasi o serie de lectii foarte practice pentru dobandirea mentalitatii „cu 1% mai bun”. Este vorba mai exact de:

 

 

 

1. Amploarea decalajului – trebuie sa tii cont intotdeauna de distanta dintre situatia actuala si cea dorita;

 

 

 

2. Curba si stilul de invatare - trebuie sa iti ajustezi felul in care iti formezi obiceiuri in functie de stilul si de ritmul in care inveti.

 

 

 

3. Panoul cu visuri - avem mai multe sanse sa dobandim obiceiuri bune daca scopul acestora este indeplinirea unui obiectiv sau a unui vis foarte important.

 

 

 

4. Cu 1% mai bun, impreuna - Cu totii avem nevoie de un partener care sa ne traga la raspundere, de o persoana care sa se asigure ca ne respectam angajamentele si care sa insiste sa ne ajute sa devenim cea mai buna versiune a noastra.

 

 

 

5. Apelul saptamanal pentru cadenta - apelul pentru cadenta tine evidenta ritmului nostru saptamanal in raport cu un set specific de activitati, cum ar fi antrenamentele pentru un triatlon IRONMAN.

 

 

 

6. Motivatia – pentru a-si cultiva motivatia cei mai multi oameni trebuie sa respecte aceste reguli: (1) fa lucrurile distractive, (2) evita durerea si (3) fa progrese. Autorul dedica de altfel un intreg capitol acestei sectiuni referitoare la modalitatile prin care oamenii mai putin ambitiosi isi pot cultiva motivatia.

 

 

 

7. Distractia - Distractia ajuta la formarea obiceiurilor. Daca nu te distrezi, cresc sansele sa renunti.

 

 

 

8. Evitarea durerii – durerea este principalul obstacol in calea progresului, dar nu si daca ne invatam creierul sa nu renunte.

 

 

 

9. Progresul zilnic – metoda cu 1% mai bun presupune sa-ti faci un obicei din a obtine mici reusite;

 

 

 

Inca te intrebi daca este chiar atat de eficienta metoda „cu 1% mai bun”? Iata marturisirea pe care o face Nik Nikic spre finalul acestui volum, cu privire la progresele pe care le-a inregistrat Chris cu ajutorul ei:

 

 

 

„In doi ani si jumatate, Chris s-a transformat dintr-un adolescent de 18 ani cu sindrom Down, intr-un atlet care a terminat o cursa IRONMAN si care acum se pregateste sa participe la unul dintre cele mai impresionante triatlonuri din lume, Campionatul Mondial IRONMAN din Kona, Hawaii. De asemenea, a devenit un speaker motivational foarte cautat si este coautorul acestei carti. Pentru o persoana cu sindrom Down, mai remarcabil decat participarea la un triatlon este faptul ca tine discursuri in public. Chris nu s-a ferit de provocare si acum poate memora un discurs de 20 de minute, pe care il tine in fata unui public de 1.000 de persoane. Toate aceste lucruri s-au intamplat in ultimii doi ani, fiindca a devenit mereu cu 1% mai bun.”

 

 

 

Chris a reusit o performanta istorica gratie metodei „cu 1% mai bun” devenind prima persoana cu sindrom Down care a terminat un triatlon IRONMAN. Si tu poti obtine performanta la care visezi cu conditia sa aplici metoda „cu 1% mai bun”. Ce zici? Faci o incercare? In anexa cartii vei gasi toate informatiile de care ai nevoie pentru a aplica cu succes metoda „cu 1 % mai bun”. Mult succes in orice iti doresti!

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0709 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.