Cum vindeca psihanaliza?
DESCRIERE
Volum ingrijit de Arnold Goldberg cu colaborarea lui Paul E. Stepanski
Aceasta este ultima carte scrisa de Heinz Kohut, cartea sa testament, in care reia, sintetizeaza si nuanteaza cele mai importante concepte cu care a construit psihologia Sinelui. Kohut reexamineaza procesul analitic si se opreste la cateva aspecte fundamentale: analizabilitatea, complexul Oedip, abordarea apararilor si a rezistentelor, interpretarea transferurilor de obiect al Sinelui, rolul empatiei. In acelasi timp, intrebarile pe care si le pune Kohut il directioneaza catre noi ipoteze despre natura vindecarii psihanalitice. Capacitatea crescuta de verbalizare, insight-ul, autonomia sporita a functiilor Eului si controlul crescut asupra impulsivitatii raman in continuare importante, dar nu constituie esenta vindecarii. Conform psihologiei Sinelui, esenta vindecarii psihanalitice rezida in capacitatea nou descoperita a pacientului de a identifica in mediul sau real obiecte adecvate ale Sinelui ? atat oglinditoare, cat si idealizabile ? si de a se simti sustinut de acestea.
Pentru Kohut, un tratament este de succes atunci cand analizandul, lasandu-se in voia energiei procesului analitic, devine capabil sa reactiveze in transferul de obiect al Sinelui acele nevoi care au fost obstructionate in copilarie. Doar aceasta achizitionare graduala a contactului empatic cu obiectele mature ale Sinelui reprezinta esenta vindecarii psihanalitice. Iar demersul, de proportii monografice, prin care Kohut demonstreaza aceasta teza pe tot parcursul cartii, va fascina cu siguranta cititorul pasionat de psihanaliza.
Heinz Kohut (1913–1981), a absolvit medicina la Universitatea din Viena, dupa care s-a specializat in neurologie si psihiatrie la Universitatea din Chicago, unde mai apoi a predat psihiatria pana in 1981. In anii 1960-1970, a fost presedinte al Asociatiei Americane de Psihanaliza, vicepresedinte al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, dar si vicepresedinte al Arhivelor Sigmund Freud, fiind distins cu ordinul Crucea de Onoare al statului austriac.
Dintre publicatiile sale, amintim: The Restauration of the Self si The Search of the Self (antologie in patru volume a articolelor lui Kohut). La Editura Trei, de acelasi autor, au mai aparut Psihologia Sinelui. Prelegerile de la Institutul de Psihanaliza din Chicago (2016) si Analiza Sinelui. O abordare sistematica a tratamentului psihanalitic al tulburarilor de personalitate narcisica (2021)
Arnold Goldberg (1929-2020), doctor in stiinte medicale, a fost formator si supervizor la Institutul pentru Psihanaliza din Chicago. A predat psihiatria la Rush University Medical School si a scris carti despre perversiune, clivaj psihic si neintelegerile in privinta teoriei lui Freud.
Paul E. Stepansky este cercetator la Weill Cornell Medical College, fiind specializat in istoria medicinei si a psihiatriei in Statele Unite. A scris, printre altele, despre istoria psihanalizei (Freud si Adler) si despre relatia dintre psihanaliza si medicina la inceputul secolului XX.
Cuprins
Prefata
Introducere
Partea intai - Reconstructia Sinelui: Raspunsuri si reflectii
1. Analizabilitatea in lumina psihologiei Sinelui
Oare unele analize ale tulburarilor severe de personalitate si comportament ar trebui sa ramana incomplete?
Cele trei categorii de tulburari psihice si analizabilitatea acestora
2. O reexaminare a anxietatii de castrare
O reexaminare a agorafobiei
3. Problema obiectivitatii stiintifice si teoria vindecarii psihanalitice
Ce inseamna o analiza completa? Ce este vindecarea psihanalitica?
Partea a doua - Natura vindecarii psihanalitice
4. Revizuirea relatiilor Sine — obiect al Sinelui
5. Efectul curativ al analizei: O expunere preliminara bazata pe descoperirile psihologiei Sinelui
6. Efectul curativ al analizei: Reevaluarea procesului terapeutic din perspectiva psihologiei Sinelui
Atitudinea analistului, atmosfera analitica si teoria vindecarii
Intelegerea, explicarea si impactul terapeutic al interpretarilor eronate
Frustrarea optima si structurarea psihica in procesul curativ
7. Abordarea apararilor si rezistentelor in psihologia Sinelui
Ilustrare de caz: abordarea traditionala a apararilor si rezistentelor
Ilustrare de caz: cum abordeaza psihologia Sinelui apararile si rezistentele
8. Reflectii asupra functiei autoanalitice
Cateva ganduri despre analiza didactica
9. Rolul empatiei in vindecarea psihanalitica
Vigneta clinica
Empatia si faza explicativa a tratamentului
10. Transferurile de obiect al Sinelui si interpretarea lor
Remarci finale
Note
Bibliografie
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 33,75 leiPRP: 45,00 lei
- 74,25 leiPRP: 99,00 lei
- 56,25 leiPRP: 75,00 lei
OPINIA CITITORILOR