Daniel Puia Dumitrescu, O istorie a Cenaclului de Luni

PRP: 48,12 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 41,38 lei
Diferență: 6,74 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015

DESCRIERE

Intre 1977 si 1983 in Bucuresti si-a desfasurat activitatea, sub coordonarea lui Nicolae Manolescu, Cenaclul de Luni, locul unde s-a format si s-a cristalizat grupul de poeti ce va constitui nucleul Generatiei’80 in literatura romana– Mircea Cartarescu, Florin Iaru, Ion Stratan, Traian T. Cosovei, Bogdan Ghiu, Alexandru Musina, Mariana Marin, Magda Carneci, Ion Bogdan Lefter si multi altii. O istorie a Cenaclului de Luni este povestea acestui club literar vazuta atit din perspectiva protagonistilor, cit si din cea a cercetarilor recente in Arhivele Securitatii si in presa vremii. O carte savuroasa bazata pe o riguroasa analiza a documentelor descoperite si pe amintirile in priza directa din interviurile cu membrii cenaclului.
 
„Fiind prima istorie a cenaclului, intreprinderea lui Daniel Puia-Dumitrescu este pe deplin originala. Ar fi fost foarte greu ca altcineva pus in locul autorului sa fi reusit un excurs analitic de o asemenea calitate. Si asta pentru ca in realizarea studiului sau au fost necesare o tenacitate si o ambitie neprevazute initial. Daniel Puia-Dumitrescu a facut numeroase drumuri la Bucuresti, a realizat interviuri cu mare parte dintre supravietuitorii Cenaclului, a utilizat arhivele CNSAS sau a citit la Biblioteca Academiei publicatiile anilor’80. Mai mult, acesta s-a pozitionat cit mai obiectiv fata de tema, reusind un demers de certa valoare. Aceasta lucrare va fi un reper de neocolit in problematica referitoare la Cenaclul de Luni. (Andrei Bodiu)
 
„Doritor sa recompuna istoria gruparii si constatind ca nu sint deloc usor de gasit date exacte, tinarul autor s-a indreptat spre alte categorii de posibile surse de informatii:«lunedistii» insisi, pe care i-a intervievat, si arhiva fostei Securitati, politia politica a regimului comunist, careia nu i-a putut scapa orientarea subversiva a cenaclului. De peste tot, Daniel Puia-Dumitrescu a cules puzderie de detalii, multe foarte pretioase, le-a asamblat si a reconstituit o poveste pasionanta. A reusit sa recupereze astfel si sa stocheze un fond exceptional de informatii, o veritabila despre Cenaclul de Luni. Daca importanta acestuia va fi validata si in viitor, valoarea cartii de fata va creste implicit, caci evenimentele studiate vor ramine tot mai departe in urma, iar martorii–inevitabil– vor disparea. Marturiile lor sint acum conservate si prelucrate cu minutie de catre un istoric literar– si poet, in paralel– foarte promitator.(Ion Bogdan Lefter)
 
„O istorie a Cenaclului de Luni a avut pentru mine nu numai implicatii intelectuale, ci si sentimentale. Realizarea unor interviuri cu majoritatea membrilor importanti ai acestui cuib si club al poetilor Generatiei’80 a constituit centrul si punctul culminant ale aventurii. Ma gindesc la discutiile purtate pina tirziu in noapte, incheiate ritualic cu primirea unei lanterne in dar, spre luminarea caii din scara de bloc pe atunci fara bec, din partea lui Traian T. Cosovei; la episoade memorabile impreuna cu maestrul Musina, dar si cu Ion Bogdan Lefter ori Radu Calin Cristea; la momentele de cumpana si dezamagire legate de refuzul unor membri de a oferi interviuri, dar si la bucuria aducerii aminte pe la terase cu Magda Carneci sau Bogdan Ghiu ori in balconul apartamentului lui Doru Mares.” (Daniel Puia-Dumitrescu)

Nr. de pagini: 464
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1630 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.