Din invataturile unui absolvent al scolii vietii
DESCRIERE
Cartea autorului Ioan Ielciu „Din invataturile unui absolvent al scolii vietii" de la editura SCOALA ARDELEANA
Prefata de Prof. Univ. Dr. Delia Cristina Balaban
Se spune ca in viata trebuie sa plantezi un copac si sa scrii o carte. Autorul cartii de fata este deja la a doua carte, dupa ce prima a fost o monografie in doua volume despre satul sau natal: Voivodeni, judetul Salaj. Si a promis ca ne pregateste alte surprize si nu se opreste din scris. Si nici din ingrijirea pomilor pe care i-a plantat cu atata daruire in gradina sa. Ioan Ielciu iubeste frumosul, il cultiva atat in gradina sa, cat si in cartile sale.
Volumul de fata e o culegere de ganduri, de idei adunate pe calea vietii. Autorul a inceput sa le scrie intr-un carnetel acum mai bine de 30 de ani. Aceste idei sunt din domenii diferite, la fel cum viata are multe fatete. Gandurile reflecta sistemul de valori al autorului care are o experienta de viata bogata si care este de parere ca,, este o bucurie sa privesti inapoi in viata si sa nu te incovoaie frigurile remuscarii.\\"
Prezentul volum este structurat in noua capitole: cu ochii spre cel mai drag, unde iti este comoara, omule?, cu ochii spre cer, uniti in cuget si-n simtiri, vartejurile inimii, cativa pasi in doi, pamantestile noastre nimicuri, pe aripile nadejdii si de la inima... la inimi. Probabil ca tinerii nativi digitali din ziua de astazi ar fi postat cateva dintre aceste idei pe retelele de socializare, alaturandu-le o imagine sugestiva. Desi activ pe aceste retele, Ioan Ielciu a preferat sa le stranga in volumul de fata, ca atunci cand sunteti intr-un moment de cumpana, cand va preocupa ceva sa puteti deschide la intamplare (sau nu) aceasta carte si sa cititi o fraza care sa va inspire, sa vedeti lumea in complexitatea ei.
Cartea este despre dragoste, iubire, pasiune si frumos. Cartea este despre bogatie, despre munca si lene, despre credinta, smerenie si destin, despre milostenie si spiritualitate. Cartea este despre grijile lumii, despre viclenie, despre rautate si ura, mandrie si trufie, despre patimile noastre lumesti. Cartea este despre dreptate, despre prietenie, despre varste si asteptari. Cu alte cuvinte, cartea este despre oameni si relatiile dintre ei. Cartea este despre viata si de aceea este complexa, iar pe alocuri gandurile exprimate pot sa fie percepute ca fiind contradictorii, la fel ca viata. Viziunea asupra lumii si preocuparile pe care le reflecta paginile acestui volum sunt o reflexie a vietii autorului. Spiritualitatea constituie o parte importanta a vietii sale, iar acest aspect se face simtit in randurile cartii. La fel si umorul sau politica. Volumul de fata este un ghid al trecerii prin viata, al trecerii prin viata secondat de un simt al observatiei foarte fine. E un ghid al invatarii.
Nu putem separa ideile reflectate in volum de perioada in care le-a cules autorul lui sau de originile sale transilvane. Pe langa teme fundamentale ale vietii, cateva ganduri despre politica si despre patriotism isi gasesc loc in paginile cartii. Autorul este o persoana religioasa, perspectiva sa este una traditionala. E un fin observator care ne invita la reflectie si ne spune ca in viata e important sa fim consecventi, atenti si mereu deschisi sa invatam.
Volumul poate sa fie citit in ce ordine doreste cititorul, nu e necesar sa incepeti cu prima pagina, puteti sa il deschideti la intamplare si sa cititi prima fraza pe care privirea o intalneste. O sa gasiti surse de inspiratie in paginile acestei carti, o sa radeti sau va veti intrista. Iar daca nativii digitali vor avea curiozitatea sa o deschida, vor gasi in ea inspiratie pentru activitatea lor pe retelele de socializare.
Cugetarile si invataturile cuprinse in aceasta carte poarta amprenta vietii de toate zilele. Ele, impreuna cu urarile consemnate, au fost redate din dorinta sincera ca toate clopotele din sufletele cititorilor sa vibreze cat mai puternic in urma descoperirii adevarurilor care ar trebui sa calauzeasca viata fiecarui om. Aici s-a decantat o parte din comoara nesecata a sufletului romanesc.
Dorim ca invataturile desprinse prin lecturarea cartii sa germineze in gradina vietii fiecaruia, pentru ca aceasta gradina sa se imbogateasca cu flori noi, cat mai frumoase, care sa lumineze cararile vietii fiecarui cititor. Da, Doamne, ca binecuvantarea Ta sa fie peste neamul acesta si peste copiii lui pururea! (Ioan Ielciu)
Ioan Ielciu s-a nascut in anul 1950 la Voivodeni, judetul Salaj. A urmat scoala generala in satul natal, apoi scoala profesionala la Cluj-Napoca. Mai intai a lucrat ca strungar si rectificator la Sinterom SA Cluj-Napoca, perioada in care a urmat si cursurile liceului seral. Dupa satisfacerea stagiului militar devine student (la seral) al Facultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca. A lucrat ca economist si mai apoi ca revizor contabil la Sinterom SA Cluj-Napoca. Isi incheie activitatea in calitate de sef serviciu si revizor contabil la SC Hidroelectrica SA, sucursala Cluj. In perioada 1996-2016 a publicat articole de specialitate in domeniul controlului financiar in reviste editate de trustul de presa Tribuna economica. E pasionat de careuri de cuvinte incrucisate si a reusit performanta unica pentru Romania publicand peste 200 de rebusuri economice. In anul 2018 editeaza primele doua volume din monografia Doi la jug prin Casa Voivodului sau Marturii etno-folclorice din Voivodeni, Salaj.
ISBN: 978-606-797-404-1
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Promoţii
-- 85,00 leiPRP: 100,00 lei
- 48,75 leiPRP: 65,00 lei
- 44,25 leiPRP: 59,00 lei
OPINIA CITITORILOR