Dumitru Almas, Povestiri istorice - Antologie. Ilustratii de Valentin Tanase

PRP: 70,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 65,10 lei
Diferență: 4,90 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2015
Categoria: Povestiri

DESCRIERE

Istoria este, in fond, povestea vietii oamenilor. Cu cele bune si cu cele rele. Cu izbanzi si cu infrangeri. Ea este si o mare carte de invatatura. Pentru oamenii de rand, dar mai ales pentru conducatori, pentru liderii politici.
Pentru a sti de unde vin, ce reprezinta ei si ce viitor au. Un popor care nu-si cunoaste istoria, orbecaie prin lume si risca sa dispara. N. Iorga scria in urma cu un secol: "Istoria, care se putea crede pana acum ca este o materie pe langa celelalte, se invedereaza  din ce in ce mai mult ca este o necesitate. Da, cunostinta ei este o necesitate pentru constiinta umana: si pentru chibzuirea imprejurarilor si pentru tragerea concluzii lor si pentru indemnuri si pentru mangaieri". Dumitru Almas, fost student al lui N. Iorga, s-a dedicat scrierii istoriei. Istoriei universale - cartile sale, intre acestea Caderea Bastiliei (despre Marea Revolutie Franceza de la 1789) si cea privind Razboiul Civil din SUA, avand titlul Nord contra Sud, constituie si astazi un model de reconstituire a unor evenimente fundamentale din istoria moderna a omenirii. O coordonata esentiala a activitatii profesorului Dumitru Almas o reprezinta cercetarea istoriei romanilor si publicarea de monografii dedicate unor mari personalitati, precum Decebal, Stefan cel Mare, Petru Rares sau Mihai Viteazul, dar si a unor romane istorice, precum cele dedicate marelui carturar si diplomat Nicolae Milescu Spatarul si Fratilor Buzesti. 

Profesor universitar, lucrand intr-un mediu intelectual elevat, Dumitru Almas a dovedit o exceptionala capacitate de a se adresa - prin vorba si prin scris - unui public extrem de variat. I-am ascultat, in calitate de student la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, prelegerile de inalt nivel stiintific privind istoria moderna universala. Am participat impreuna la multe simpozioane si conferinte consacrate unor evenimente sau personalitati istorice de sfasurate in Bucuresti, dar si in alte centre universitare si chiar in sate, in care au avut loc evenimente memorabile.

De fiecare data profesorul Almas cucerea auditoriul prin capacitatea si talentul sau de a reconstitui trecutul, adresandu-se atat mintii cat si sufletului celor prezenti.  Imi amintesc ca, la staruinta directoarei unei gradinite din Drumul Taberei, frecventata de fetita mea, l-am invitat pe Dumitru Almas (unchiul meu) sa vorbeasca unor copii de 5-6 ani. S-a asezat pe un scaunel, in fata lor, si le-a povestit despre Ecaterina Teodoroiu. Fata copiilor se lumina atunci cand profesorul evoca batalia de la Jiu si curajul cu care tanara eroina se avanta in lupta pentru apararea patriei invadata de oamenii rai, dar se intuneca afland ca a fost ranita, iar multi aveau lacrimi in ochi cand au aflat despre moartea ei tragica. La sfarsit, dupa cateva momente de ezitare, mai multi copii, baietei si fetite, s-au apropiat de profesor, l-au prins de gat si au inceput sa-I sarute, ca pe un parinte drag.  Cartile sale intitulate Povestiri istorice - bazate pe documente, scrise cu un exceptional talent de scriitor, beneficiind si de o ilustratie bogata si sugestiva s-au tiparit in tiraje de sute de mii de exemplare, fiind citite cu interes nu numai de copii, ci si de oamenii mari.  Anii s-au scurs, profesorul Dumitru Almas a trecut in. Jurnea umbrelor", dar opera sa a intrat in patrimoniul spiritual al  oporului roman.

Noua editie, cuprinde 72 dintre povestirile sale istorice, care readuc in actualitate evenimente cu valoare de simbol, personalitati exceptionale, dar si oameni de rand care la un moment dat au devenit, prin fapta lor, eroi anonimi ai istoriei romanilor. Lucrarea de fata beneficiaza de o ilustratie impresionanta, datorata lui Valentin Tanase, artist plastic care s-a impus prin opera sa, atat in tara, cat si peste hotare. Lucrarile sale de pictura murala impodobesc sediile unor importante institutii publice, inclusiv biserici, picturile sale impresioneaza prin maniera de abordare a unor teme importante, in centrul carora se afla Omul.

Prin implicarea sa in aceasta carte, pictorul Valentin Tanase dovedeste ca a patruns in esenta povestirilor istorice scrise de Dumitru Almas, sporindu-Ie valentele intelectuale si emotionale. Cartea de fata raspunde unei necesitati tot mai evidente in societatea romaneasca actuala. S-a crezut o vreme ca internetul si  tehnica sunt atotcuprinzatoare, astfel ca orice om care"apasa pe un buton" obtine informatiile trebuitoare. Ca urmare, istoria ca si literatura nu-si mai au locul intr-o lume moderna tot mai informatizata. Cei care au gandit  si au actionat - in acest fel nu au luat in seama un fapt esential: Omul nu este si nu poate fi redus la nivelul unei masini, oricat de sofisticata ar fi ea.

EI este Inzestrat cu sensibilitate, constiinta de sine, capacitatea de a analiza propria-i evolutie si, pe aceasta baza, a prospecta viitorul.  Acest volum se adreseaza cu deosebire celor tineri, aratandu-le cat de bogata este istoria romanilor, cate lupte au dus mosii si stramosii nostri, cate jerfe au suferit, dar si cate izbanzi au repurtat, cate. valori au creat de-a lungul vremii, si toate acestea reprezinta patrimoniul inalienabil al poporului roman. Citind aceste pagini, ne vom patrunde de convingerea ca noi, cei de astazi, nu suntem niste frunze In bataia vantului, care am venit de nicaieri si ne indreptam spre niciunde. Cunoscand cine am fost, devenim constienti de locul si rolul nostru In lume, stand cu fruntea sus, hotarati sa ne continuam, cu demnitate si perseverenta, urcusul pe scara istoriei.

Prof univ. dr. Ioan Scurtu

Cuprins:

Prefata 
Cuvantul autorului 
Despre niste nume frumoase din patria noastra draga 
"Hora de la Frumusica" 
Strabunul strabunilor - Burebista 
Decebal eroul dacilor 
Cum l-a infrant Traian pe Decebal 
Povestea preafrumoasei Dochia 
Un prieten al dacilor - Apollodor din Damasc 
Viteazul Gelu Romanul 
Menumorut cel Intelept 
Basarab-Voievod eroul de la Posada 
Dragos cel mandru ca soarele 
O poveste cu un stup de albine 
Condeiele lui voda: 
La Rovine In campii 
Ileana Cosanzeana din Tara Hategului 
Condrea si tatarul 
De ce s-a numit Corvin? 
Prizonierii din castelul de la Hunedoara 
O noapte de pomina 
Dreptatea lui Vlad-Voda Tepes 
Povestea despre Intemeierea Bucurestiului 
Stefan cel Mare biruitor in lupta de la Vaslui 
Movila lui Soiman al lui Burcel 
Povestea matusii Floarea din Vrancea 
Brasovenli si Stefan cel Mare 
Batalia din codrii Cosminului 
Pavel Cneazul cel urias 
Un voievod carturar ctitor la Curtea de Arges 
Parvu capitanul lui Radu-Voda de la Afumati 
Impacarea dintre Petru Rares si sultanul Soliman cel Maret 
Curajul si puterea lui Ion-Voda 
O poveste cu un preafrumos margaritar 
Banul Mihai si calaul 
Mihai-Voda castiga victoria de la Calugareni si numele de Viteaz 
Mihai-Voda si Hasan-Pasa 
Mihai Viteazul voievod al tuturor romanilor 
Novac Gruia si corbul nazdravan 
Intamplari de pomina vazute din turnul Chindiei 
Matei-Voda Basarab si capitanul din straja Curtii domnesti 
Plaiesii din cetatea Neamtului 
Povata unui carturar Intelept 
Neculai Milescu Spatarul calator prin lumea larga 
Haiducul Pintea Viteazul 
Un voievod bun gospodar si un mester iscusit 
Durerosul sfarsit al lui Constantin Brancoveanu 
Madalina din Vad salveaza o carte a lui Dimitrie Cantemir 
Cum a scapat cu viata Maria Orban 
Fluierul si gorunullui Horea 
Cand Tudor Vladimirescu a trecut Oltul 
Tudor Vladimirescu si arnautul care a devenit pandur 
Nicolae Balcescu prietenul poporului 
Petrisor fiul revolutiei 
Fata din dealul Feleacului 
Avram Iancu"craiul muntilor" 
Fapta de isprava a unui om din popor 
Toti romanii canta"Hora Unirii" 
Cuza-Voda si sultanul 
"Baiatul care a vorbit cu voda" 
Doi eroi In luptele de la Grivita 
Brancardiera de la Rahova 
O mare si frumoasa prietenie 
Cucerirea muntelui Alion 
Ecaterina Teodoroiu eroina de la Jiu 
Caporalul Constantin Musat 
Fetita din nuc 
Nici pe aicea nu se trece! 
Am fost si eu la Alba Iulia si am vazut
Unirea cea mare 
Invatam despre tara unita si mare 
O intamplare la ruinele cetatii Neamt 
"Concertul" de la Tescani 
Cel mai tanar caporal 
Glorie eterna eroilor nostri 
Postfata 
Marturisire 
Repere biobliografice Dumitru Alrnas '
Repere biografice Valentin Tanase 

Nr. de pagini: 220
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1134 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.