Dusman al poporului? Ministru adjunct pentru paduri si vanatoare in guverne comuniste, obiectivul 667 in dosarul Securitatii

Preț: 27,21 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014

DESCRIERE

Am participat activ la viata politica, sociala, economica si culturala a Romaniei, Incepand cu perioada democratiei, instalata la 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia, continuand cu dictaturile regala, legionara, militara si dictaturile comuniste si incheind cu democratia reinstaurata prin Revolutia populara din 1989.
Am luat parte, in 30 august 1940, la Marea Adunare de la Cluj  impotriva cedarii Ardealului de Nord, apoi, ca student, la miscarea democratica si antifascista a studentimii din Bucuresti si Sibiu, contribuind la pregatirea actului de la 23 August 1944, de eliberare a Romaniei. Incepand cu anul 1940, timp de patru ani, am trait viata de refugiat politic de sub ocupatia hortysta, In camine studentesti sau tabere de refugiati. Am cunoscut studenti originari din Basarabia, Transnistria, Iugoslavia, Grecia, Macedonia; cu totii doream sa ne reintoarcem la casele de unde am plecat, care erau sub ocupatie straina. Lupta studentilor ardeleni din miscarea antifascista si democratica s-a concentrat, in primul rand, spre eliberarea Ardealului de sub ocupatia hortysta. Acest obiectiv s-a realizat, dupa actul de la 23 August 1944, prin instaurarea guvernului Groza, care a realizat anularea Dictatului de la Viena prin tratatul de pace cu Romania semnat la Paris, la 10 februarie 1947, care prevede: Hotararile sentintei de la Viena din 30 August 1940 sunt declarate nule si neavenite. Frontiera dintre Romania si Ungaria este restabilita asa cum exista la 1 ianuarie 1938. Am participat si am trait si momentul prociamarii republicii, in 1947, dupa care in continuare, pana in 1989 am lucrat in aparatul de stat, avand raspunderi in domeniile refacerii, ameajarii si dezvoltarii padurilor si vanatului, dotarii cu drumuri orestiere pentru gospodarirea padurilor si valorificarea superioara a lemnului. Militez impotriva distrugerii padurilor pentru interesele grupurilor politice din tara si de peste hotare.

Cartea"Dusman al poporului? Dosar Intocmit de Securitatea instituita de Gheorghe Gheorghiu-Dej pentru obiectiv 667 numit Ungur Aure, ministru adjunct in guvernul comunist a fost conceputa ca un document prin care demonstram ca in regimul dictaturii instaurata de Gheorghe Gheorghiu-Dej erau urmariti si demnitari din guvernele comuniste. De aceea am considerat ca institutia careia trebuie sa ma adresez pentru publicarea acestei lucrari este Institutul National pentru Studiul Totalitarismului. In voluminoasele' sale colectii de"Documente","Studii" si"Memorii", nu am gasit cazuri similare de urmarire de catre Securitate a unor demnitari cunoscuti. Am trimis lucrarea, dar INST mi-a conditionat publicarea de modificari majore privind continutul, In special de eliminarea a Intregi capitole In care am abordat si analizat situatia politica actuala, In special problema Ardealului. Am tinut seama de unele observatii facute de conducerea INST, dar am pastrat capitolele in care se analizeaza situatia politica actuala. In urma conditionarilor, am renuntat la publicarea lucrarii prin Institutul National pentru Studiul Totalitarismului. Evenimentele ce vor urma vor demonstra daca previziunile pe care le fac au fost intemeiate, iar cititorii urmeaza sa aprecieze daca pozitia aceasta, de a pune in discutie prezentarea conjucturii actuale, In ceea ce priveste situatia din Romania, este sau nu bine argumentata.

Nr. de pagini: 192
Anul aparitiei: 2014

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2035 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.