Ennio. Un maestro, Ennio Morricone, Scoala Ardeleana
DESCRIERE
Doi prieteni se intalnesc si stau de vorba. Despre lumea din jurul lor, despre munca lor, pentru ca ei nu sunt doar buni prieteni, ci traiesc si se misca in acelasi univers artistic. Unul face filme, celalalt, muzica de film. Iata, asa s-au nascut aceste pagini, mai dense decat altele, animate fiind de intrebarile lui Giuseppe Tornatore, care aduc in atentie lungile si savuroasele convorbiri cu Ennio Morricone, Maestrul. Sunt pagini in care filmul este tema centrala, dar si pretext, de cele mai multe ori in prim-plan, dar si colateral, cum se intampla in cursul unei convorbiri. Filmul este comentat, e intors pe toate fetele – cum a fost, cum e astazi, ce viitor are, e privit din posturile de cineasti, cinefili, spectatori. De o parte si de alta izvorasc pareri, se povestesc curiozitati, se devoaleaza sentimente si asa, uneori, pare ca rolurile celor doi se inverseaza: Tornatore cauta muzica imaginilor, iar Morricone, o misterioasa vizibilitate a sunetelor. Doi premiati Oscar. Doi maestri. Un interviu de neuitat pentru cei care iubesc, deopotriva, filmul si muzica.
* * *
Ennio Morricone
S-a nascut la Roma in 1928. Este absolvent al conservatorului din orasul natal si diplomat in trompeta si compozitie. A excelat in toate formele de expresie muzicala, de la aranjamente in sectorul discografic, la compozitii pentru teatru, radio, televiziune si film. A compus mai mult de patru sute cincizeci de coloane sonore si mai mult de o suta de lucrari de musica assoluta. In anul 2007 i s-a decernat premiul Oscar pentru intreaga cariera, iar in 2016, premiul Oscar pentru cea mai buna coloana sonora originala, la filmul The Hateful Eight, al lui Quentin Tarantino. S-a despartit de noi la 6 iulie 2020.
* * *
Giuseppe Tornatore
S-a nascut la Bagheria (Palermo) in 1956. Debutul in cinema are loc in anul 1986, cu filmul Il Camorrista (Mafiotul). Cunoaste consacrarea internationala cu filmul Nuovo Cinema Paradiso, la care, pe langa regie, semneaza si scenariul. Filmului i s-a decernat premiul Oscar (1990), la sectiunea Cel mai bun film strain. Alte filme de succes au urmat: Una pura formalita (1994), La leggenda del pianista sull’oceano (1998), Malena (2000), La sconosciuta (2006), Baaria (2009), La migliore offerta (2013) si La corrispondenza (2016).
* * *
Constantin Ivanes
Jurnalist, scriitor si traducator, este o voce inconfundabila, la propriu, dar si la figurat. Din emisiunile lui la radio s-au nascut (sub pseudonimul Sergiu Alex) cartile de eseuri: Incursiuni de meloman. De la Sarah Brightman, la Enya si Vangelis, Bogdan Ota si pianul care apropie Cerul, Muzica in noapte. Sunt tot atatea pledoarii pentru cultivarea si ocrotirea unui dar exceptional si rar in lumea de azi – bunul-gust. In muzica, mai intai, pasiunea sa fierbinte, dar si in felurite alte alegeri omenesti care, toate, pot inalta spiritul. Intre acestea, in afara de arte, locul de cinste revine cartii. A tradus din italiana Daca soarele moare si Scrisoare unui copil nicicand nascut, ale Orianei Fallaci, carti cu un impact emotional ravasitor asupra cititorilor. Nu numai in Italia, ci peste tot in lume. Noua traducere ce soseste acum, Ennio. Un maestro, este o bucurie de carte pentru ca o citesti „ascultand”, subliminal, muzica de neegalat a lui Ennio Morricone. Facand asta, cartea devine film, iar filmul, o carte… In afara de nenumaratele calitati ale lui Ennio Morricone, deduse in curgerea lecturii de cititorul-meloman, una parca le domina pe toate: fenomenala lui creativitate – spontana, impetuoasa, coplesitoare. Aceasta este, credem, pecetea de taina a destinului sau. Grazie, Maestro!
Nr. pagini: 304
Format: 16x23
Anul aparitiei: 2021
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Cărţi noi
-- 35,00 lei
- 36,00 lei
Promoţii
-- 29,25 leiPRP: 39,00 lei
- 29,25 leiPRP: 39,00 lei
- 21,75 leiPRP: 29,00 lei
OPINIA CITITORILOR