Epistola 1 catre Corinteni

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Salutam cu bucurie aparitia, in teologia ortodoxa romaneasca, a primului comentariu dezvoltat asupra Epistolei I Corinteni. Caci, intr-adevar, comentariul datorat lui Iosif Iuliu Olariu este nu numai foarte vechi (a aparut in 1910), ci si extrem de concis. Parintele Mihai Petian are meritul de a oferi teologiei romanesti o lucrare de anvergura asupra Epistolei I Corinteni, cuprinzand o dezvoltata si bine argumentata abordare isagogica, exegetica si teologica a acestei mari si importante Epistole a Sfantului Apostol Pavel.

Desigur, ca ortodocsi, facem apel, iara si iara, la inegalabila talcuire omiletica (in 44 de omilii, care acopera nu mai putin de 381 de coloane in colectia Migne) a marelui comentator patristic – Sfantul Ioan Gura de Aur –, care a aparut pentru prima data in limba romana in traducerea Arhim.Theodosie Athanasiu, Bucuresti, 1908 (reeditata in trad. lui Constantin Fagetan, „Editura Ortodoxa”, Alexandria, 2005), ca si la comentariul fidelului continuator al talcuirii hrisostomice, Sfantul Teofilact al Bulgariei (in traducerea lui Veniamin Costachi, Bucuresti, 1904; reeditata la Editura „Cartea Ortodoxa”, Bucuresti, 2005).

Insa se simtea atat de acut lipsa unui comentariu realizat cu recursul la informatiile actuale si cu aplicarea metodologiilor moderne de abordare a textelor biblice. In omiliile sale la I Corinteni, Sfantul Ioan Gura de Aur vorbeste despre decaderea morala a lumii pagane si staruie asupra dificultatii intoarcerii lor pe calea mantuirii. Cu toate acestea, invata marele antiohian, atitudinea noastra nu trebuie sa fie una de respingere, ci de compasiune, dovedind, cu adevarat, iubire fata de aproapele si lucrand pentru mantuirea lui.

Epistola I Corinteni este una dintre cele mai importante scrieri ale Noului Testament si, desigur, unul dintre cele mai importante texte pauline. Aceasta Epistola este mare nu numai prin extensiunea ei – 16 capitole, 437 de versete, 6830 de cuvinte (mai mare decat Epistola catre Romani dupa numarul de versete si de cuvinte) –, ci si prin continutul ei de o mare bogatie si diversitate a temelor. Cunoastem ca aceasta Epistola este, din punct de vedere al continutului, o Epistola disciplinara. Apostolul raspunde unor probleme stringente din Biserica din Corint, ca si unor intrebari de mare importanta teologica si practica ale credinciosilor acestei Biserici.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1964 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.