Esentialismul. Editia a II-a

PRP: 48,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 38,40 lei
Diferență: 9,60 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Anul publicării: 2016
Categoria: Altele

DESCRIERE

Cartea autorului Greg McKeown „Esentialismul. Editia a II-a" de la editura ACT SI POLITON


Esentialismul este despre cum sa faceti ce trebuie, nu despre cum sa faceti mai multe. Este despre a va investi timpul si energia cat mai intelept posibil, pentru a opera la cel mai inalt nivel de contributie personala, facand doar ceea ce este esential.


Prima parte a cartii schiteaza mentalitatea de baza a unui esentialist. Urmatoarele trei transforma mentalitatea intr-un proces sistematic orientat catre a urmari disciplinat mai putin, unul pe care puteti sa-l folositi in orice situatie sau intreprindere pe care o intalniti.


Calea esentialistului inseamna a trai conform unui proiect, nu in mod automat. In loc sa faca alegeri in mod reactiv, esentialistul distinge in mod deliberat putinele aspecte vitale de numeroasele aspecte triviale, elimina aspectele neesentiale si indeparteaza obstacolele, astfel incat lucrurile esentiale sa poata sa se desfasoare limpede, fluent.


Asadar, Calea esentialistului este drumul catre detinerea controlului privind propriile alegeri. Este drumul catre noi niveluri de succes si semnificatie. Este drumul pe care va bucurati de calatorie, nu doar de destinatie.

Exista doua moduri in care sa te gandesti la Esentialism. Primul este sa te gandesti la asta ca la ceva ce faci ocazional. Al doilea este sa te gandesti la asta ca la ceva ce esti. In primul caz, Esentialismul este doar inca ceva ce sa adaugi la viata ta deja supraocupata. In ultimul caz, este o cale diferita – o cale mai simpla – de a face totul. Devine un stil de viata. Devine o abordare atotcuprinzatoare a existentei si a conducerii. Devine esenta a ceea ce suntem.


Intr-adevar, putem sa gasim esentialisti printre cei mai de succes oameni din toate tipurile de activitati umane. Printre acestia se numara lideri religiosi, jurnalisti, politicieni, doctori, investitori, sportivi, scriitori, artisti. Acesti oameni isi aduc cea mai mare contributie de care sunt capabili in multe feluri diferite. Dar ei impartasesc o trasatura: ei nu sustin doar declarativ ideea de „mai putin, dar mai bine”. Ei au ales in mod deliberat sa imbratiseze complet calea esentialistului. Indiferent de slujba, domeniul sau industria in care suntem, putem cu totii alege sa facem la fel.


Exista o mare diferenta intre a fi un neesentialist care se intampla sa aplice practici esentialiste si a fi un esentialist care aluneca doar ocazional inapoi in niste practici neesentialiste. Intrebarea e: „Care e trasatura ta importanta si care cea putin importanta?” Cei mai multi avem in noi un pic de esentialist si un pic de neesentialist, dar intrebarea e: Ce esti in strafundul tau?


Oamenii care au Esentialismul in strafundul lor obtin mult mai mult din investitiile lor decat cei care il asimileaza doar la nivel de suprafata. Intr-adevar, beneficiile devin cumulative. Fiecare alegere pe care o facem pentru a urmari esentialul si a elimina neesentialul se cladeste pe ea insasi, facand acea alegere din ce in ce mai obisnuita, pana cand devine, practic, a doua natura. Cu timpul, acea esenta interioara se extinde catre exterior, pana cand eclipseaza acea parte din noi care mai este impotmolita in neesential.


E usor sa fii prins in „paradoxul succesului”. Avem claritatea scopului, ceea ce ne duce la succes. Dar, odata cu succesul, avem noi optiuni si oportunitati. Asta pare sa fie de bine, dar aminteste-ti, aceste optiuni ne distrag in mod neintentionat, ne tenteaza, ne ademenesc deoparte. Claritatea ni se incetoseaza, si curand ne trezim ca suntem suprasolicitati. Acum, in loc sa fim folositi la cel mai inalt nivel al nostru de contributie, facem doar cate un milimetru de progres intr-un milion de directii. In cele din urma, succesul nostru devine un catalizator pentru propriul esec. Singura modalitate de a iesi din acest ciclu este calea esentialistului.


Dar calea esentialistului nu se refera doar la succes; se refera la trairea unei vieti pline de semnificatie si de scop. Cand o sa privim in urma la cariera si viata noastra, o sa vedem mai curand o lista lunga, ca cea de la spalatoria de rufe, cu „realizari” care nu conteaza cu adevarat sau doar cu cateva realizari majore, care au un sens si o semnificatie reale? Daca iti permiti sa imbratisezi pe deplin Esentialismul – sa-l traiesti cu adevarat, in tot ce faci, fie ca esti acasa, fie ca esti la serviciu – acesta poate sa devina parte din felul in care vezi si intelegi lumea.


Odata ce devii esentialist, vei descoperi ca nu esti ca toti ceilalti. Cand altii spun da, vei descoperi ca tu spui nu. Cand altii fac, vei descoperi ca tu gandesti. Cand altii vorbesc, vei descoperi ca tu asculti. Cand altii vor fi in centru, luptandu-se pentru atentie, vei descoperi ca tu astepti pe margine pana cand vine momentul sa stralucesti. In timp ce altii isi umplu CV-urile si isi construiesc profilurile de pe LinkedIn, tu iti vei construi o cariera plina de semnificatie. In timp ce altii se plang (a se citi: se lauda) cat sunt de ocupati, tu doar vei zambi cu simpatie, neputand sa-i intelegi.

In timp ce altii traiesc o viata plina de stres si de haos, tu vei trai o viata plina de influenta si de implinire. Din multe puncte de vedere, sa traiesti ca un esentialist este, in societatea noastra in care sunt constant prea multe lucruri de facut, un act de revolutie tacuta.


Si totusi, cu timpul, am descoperit ca devine din ce in ce mai usor. Cand spui nu, te simti mai putin inconfortabil. Deciziile devin mult mai clare. Eliminarea aspectelor neesentiale devine mai naturala si mai instinctiva. Simt un control mai mare al alegerilor mele, pana la punctul in care viata mea este diferita. Daca-ti deschizi inima si mintea pentru a imbratisa complet Esentialismul, toate acestea vor deveni adevarate si pentru tine.


Esentialismul nu este doar ceva ce fac. Esentialistul e ceva ce devin in mod constant. La inceput, au fost cateva alegeri deliberate, apoi s-a dezvoltat intr-un stil de viata, iar dupa aceea m-a schimbat, chiar in esenta mea. Continui sa descopar aproape zilnic ca pot sa fac tot mai putin – pentru a contribui mai mult.


Esentialismul este ilustrat in momentele marunte. El inseamna:


• Sa aleg sa ma iau la tranta cu copiii mei pe trambulina, in loc sa ma duc la un eveniment de socializare
• Sa aleg sa spun nu in ultimul an proiectelor cu clienti internationali, pentru a scrie
• Sa aleg sa-mi iau o zi libera in fiecare saptamana, in care sa nu verific nicio retea de socializare, astfel incat sa pot fi pe deplin prezent acasa
• Sa aleg sa-mi petrec opt luni trezindu-ma la 5: 00 in fiecare dimineata si sa scriu pana la 1: 00 dupa amiaza pentru a-mi termina cartea
• Sa aleg sa aman un termen-limita de serviciu pentru a merge cu copiii cu cortul
• Sa aleg sa nu ma uit la televizor sau la filme cand fac calatorii de afaceri, astfel incat sa am timp sa ma gandesc si sa ma odihnesc
• Sa aleg in mod regulat sa petrec o intreaga zi cu prioritatea zilei respective, chiar daca inseamna sa nu mai fac nimic altceva de pe lista „de facut”
• Sa aleg sa pun in asteptare romanul pe care-l citesc, pentru ca nu este prioritatea pe ziua de azi
• Sa aleg sa tin un jurnal aproape in fiecare zi in ultimii zece ani
• Sa aleg sa spun nu unei oportunitati de a vorbi in public, pentru o cina de seara cu Anna
• Sa aleg sa dau timpul petrecut pe Facebook pe o conversatie telefonica regulata cu bunicul meu de nouazeci si trei de ani
• Sa aleg sa resping o oferta recenta de a fi lector la Stanford, cat timp stiam ca inseamna un timp in care nu puteam sa raspandesc mesajul Esentialismului prin prelegerile mele si nu puteam fi cu familia


Lista continua, dar ideea pe care am vrut s-o transmit aici este ca sa te concentrezi pe ce e esential este o alegere. E alegerea ta. Iar asta este, in sine, incredibil de eliberator.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1979 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.