Exproprierea. Aspecte teoretice&jurisprudenta

Preț: 33,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010

DESCRIERE

Lucrarea de fata, intitulata sugestiv„Exproprierea. Aspecte teoretice si jurisprudenta”, isi propune a raspunde, prin argumente doctrinare si de practica judiciara, mai multor intrebari, precum: Ce este exproprierea?; Care este natura juridica a acestei institutii?; Care sunt bunurile care pot fi expropriate?; Care sunt regulile procedurale in materie de expropriere?; Care sunt efectele exproprierii?; Care sunt masurile de protectie ale persoanelor expropriate? etc.

Necesitatea unui studiu pe marginea Legii nr. 33/1994 care reglementeaza exproprierea pentru cauza de utilitate publica se impune prin evidenta in conditiile in care institutia analizata apare ca o restrangere a exercitiului dreptului de proprietate. Din acest punct de vedere, urmeaza a analiza care sunt conditiile in care intervine exproprierea, astfel incat dispozitiile legale in materie sa fie respectate, iar exigentele stabilite in art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului sa fie indeplinite, in egala masura („Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international”…).

Cadrul constitutional permite exproprierea pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire; despagubirile se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, in caz de divergenta, prin justitie (art. 44 alin. 3 si alin. 6 din Constitutia Romaniei, revizuita in anul 2003). In Codul civil legiuitorul a stabilit, de asemenea, prin art. 481 ca nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa, afara numai pentru cauza de utilitate publica si primind o dreapta si prealabila despagubire.

In aplicarea si conform textului constitutional amintit, Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica dispune in primul articol ca exproprierea de imobile, in tot sau in parte, se poate face numai pentru cauza de utilitate publica, dupa o dreapta si prealabila despagubire, prin hotarare judecatoreasca.

Astfel, in vederea realizarii unor lucrari care servesc unor utilitati publice si tinand seama de caracterul de exceptie conferit de Constitutia Romaniei si de Codul civil cedarii prin expropriere a dreptului de proprietate privata, drept a carui protectie se realizeaza de altfel, prin garantarea si ocrotirea sa de catre lege, in mod egal, indiferent de titular, a fost adoptata Legea nr. 33/1994 care cuprinde dispozitii de natura sa asigure atat cadrul legal adecvat procedurilor de expropriere si stabilire a despagubirilor, cat si apararea dreptului de proprietate privata.

Insa, nu putem omite observatia ca, intr-adevar Legea nr. 33/1994 reglementeaza procedura exproprierii avand la baza principiul constitutional potrivit caruia exproprierea de imobile, in tot sau in parte, se poate face numai pentru o cauza de utilitate publica, stabilita conform legii si dupa o dreapta si prealabila despagubire, insa, in practica, in procesul de expropriere apar dificultati evidente si grave care nu isi gasesc rezolvarea in reglementarile actuale. Sub acest aspect,„revizuirea” legislatiei se impune de urgenta.



Autor: Roxana Palita, Adriana Pena
Anul aparitiei: 2010
Nr. pagini    415

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1411 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.