Florin Dutu - Si cartile au fost deschise (Apocalipsa 20, 12) - Parintele Arsenie Boca - O biografie. Editia a II-a revizuita si adaugita

Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2015

DESCRIERE

„Pana in prezent, cea mai documentata biografie a Parintelui Arsenie Boca...” († Daniil STOENESCU, Episcop-Loctiitor al Daciei Felix, Cuvant inainte)


„Cu rabdare si acrivie, Florin Dutu a cercetat Arhivele CNSAS, Arhiva Academiei de Arte, dar si Arhivele Arhiepiscopiei Aradului, pentru a afla documente care arunca o lumina inedita asupra unor evenimente hotaratoare din biografia Parintelui Arsenie Boca. Aflam, bunaoara, despre contextul precis al excluderii Parintelui din monahism, despre raporturile sale cu Nicolae Petrascu (unul din liderii Miscarii Legionare), pentru prima oara fiind analizate, obiectiv, cu amanunte revelatoare, relatia dintre Parintele Arsenie si Maica Zamfira (Julieta Constantinescu), Nicolae Bordasiu, Antonie Plamadeala etc. Apar si detalii biografice surprinzatoare, cum ar fi intentia studentului in teologie (pe atunci) Boca Zian de a se casatori cu fata unui anume Brasca Dumitru, din Sibiu…


Un merit incontestabil al cartii este contextualizarea istorica, situarea biografiei Parintelui Arsenie in„tavalugul” marilor curente culturale, sociale, politice, care au insotit prima jumatate a secolului trecut, culminand, desigur, cu instaurarea comunismului. Dar„munca de detectiv” a lui Florin Dutu are o miza apologetica: aceea de a da un raspuns documentat, detractorilor vechi si noi ai memoriei Parintelui Arsenie Boca.”


Alexandru Valentin CRACIUN (Cea mai documentata biografie a Parintelui Arsenie Boca:„Si cartile au fost deschise”, alexandruvalentincraciun. wordpress. com)

Cuprins
„Iara si iara cu pace” despre Parintele Arsenie (Cuvant inainte de† Daniil Stoenescu, Episcop-Loctiitor al Daciei Felix)
Introducere
I. Copilaria la Vata de Sus (1910-1922), Liceul„Avram Iancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologica din Sibiu (1929-1933)
II. Student la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti (1933-1938), diacon celib la Mitropolia Ardealului si pelerin la Muntele Athos
III. Staret la Sambata de Sus (1939-1948)„Pictor de suflete dupa modelul Domnului nostru Iisus Hristos” in furtuna razboiului la Manastirea Brancoveanu
IV. Duhovnic la Manastirea Prislop (1948-1959) in perioada tortionarilor
V. Scoaterea din Manastire a Parintelui Arsenie Boca. O noua Plangere a Prislopului
VI.„Pictor sablonist” si„muncitor specializat pictor” la Patriarhia Romana (1959-1967). In costum civil din ordinul Securitatii Statului. Obiectivul BRATU„Pictorul”
VI. I. Parintele Arsenie Boca si proiectul iconografic de la Biserica Bogata Olteana
VII. In satul Draganescu (1967-1988) Plecarea la Domnul, Sinaia,†28 noiembrie 1989
Concluzii
CURRICULUM VITAE sau O POSIBILA ANEXA PENTRU VIITORUL DOSAR DE CANONIZARE.„Iata faptele!”
Bibliografie

Nr. de pagini: 288
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1240 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.