Francmasoni si patrioti. Francmasoneria, idealul național si realizarea Marii Uniri

PRP: 40,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 30,00 lei
Diferență: 10,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Anul publicării: 2020
Pagini: 250
Format: 145x205
Categoria: Romane

DESCRIERE

Coperta I: Muzeul memorial „Octavian Goga” din Ciucea (foto Cristina Beligar, Transilvania Reporter)
Volumul de fata reuneste lucrarile Simpozionului organizat de Societatea „Simion Barnutiu” din Cluj‑Napoca (Atelierul Simion Barnutiu numarul 6), cu ocazia implinirii a 25 de ani de la infiintare (aprilie 1993) si a sarbatoririi Centenarului Marii Uniri.
Simpozionul ii este dedicat lui Simion Barnutiu, cunoscut om politic, filosof, pedagog, profesor, luptator neobosit pentru drepturile romanilor, initiat in francmasonerie, nascut pe meleaguri salajene, care a contribuit la dezvoltarea invatamantului universitar din Moldova pana la moartea sa.
Simion Barnutiu a fost un autentic tribun al independentei Romaniei, un avocat al drepturilor si libertatilor poporului roman, aflat in granite proprii si straine, un precursor al Marii Uniri din 1918.
Realizarea idealurilor lui Simion Barnutiu, o natiune romana libera intr‑un stat unitar s‑a datorat si unor mari personalitati ale Romaniei, unele dintre acestea fiind si francmasoni.
Rolul francmasoneriei in declansarea Primului Razboi Mondial, a elaborarii si finalizarii tratatelor de pace este speculat si exacerbat, astfel ca si in zilele noastre ne intalnim cu bine‑cunoscutul cliseu „francmasonii si evreii sunt responsabili de pregatirea Primului Razboi Mondial, de elaborarea Tratatelor de pace si, mai ales, de consecintele lor”. Istoria insa nu confirma aceste asertiuni, devenite tabuuri, mituri. Totusi, francmasoneria a fost prezenta in Primul Razboi Mondial, la fel cum au fost si marile confesiuni religioase, partidele socialiste, liberale, conservatoare.
Lucrarile Simpozionului au incercat sa surprinda contributia unor personalitati politice, militare, mari scriitori etc. la realizarea Marii Uniri. Alexandru Vaida‑Voevod, Octavian Goga, Iancu Flondor, Traian Mosoiu sunt unii dintre acestia.
In acelasi timp, rolul real al francmasoneriei la aceste evenimente majore nu ar putea fi inteles fara a se prezenta situatia francmasoneriei din Transilvania, Bucovina, Basarabia, precum si din tarile invecinate.
Masa rotunda, avand cu tema „Rolul francmasoneriei in Primul Razboi Mondial”, nu‑si propune si nici nu poate raspunde intrebarii omniprezente in legatura cu rolul avut de Francmasoneria Universala in Primul Razboi Mondial. Societate initiatica, umanista, ea a fost asociata nemeritat conceptelor conspirationiste, oculte... Adevarul istoric ne arata ca francmasoneria, desi prezenta, nu a avut un rol decisiv in acest proces, constituind insa un mijloc de comunicare intre partile beligerante. Asa cum am mai spus, francmasoneria s‑a aflat in taberele opuse, inregistrand victime pentru apararea unor cauze nationale, straine de cele promovate de catre fraternitatea universala.
In ceea ce priveste apartenenta la francmasonerie a unor personalitati politice din Romania si a impactului pe care l‑au avut la conferintele de pace si la tratatele semnate, lucrarile incearca sa surprinda „contributia” masoneriei in mod real, fara proiectii subiective si ipoteze speculative. Personalitatile prezentate nu erau masoni in timpul Primului Razboi Mondial, dar au devenit ulterior, participand sub diferite forme la Marele Razboi, la realizarea Marii Uniri.
Un lucru este cert, personalitatile prezentate au cateva trasaturi definitorii: patriotismul ardent, atasamentul nedezmintit pentru valorile umaniste, intreaga viata dedicata propasirii progresului societatii si a omului. Interesant este si faptul ca, intamplator sau nu, toti sunt nascuti in Ardeal, avand un prestigiu profesional indubitabil, unii dintre ei fiind prieteni sau chiar rude... (Mircea Alexandru Birt)
* * *
Cuprins
MIRCEA ALEXANDRU BIRT, In loc de prefata: Contributia unor personalitati si a francmasoneriei in realizarea Marii Uniri
GELU NEAMTU, A fost sau nu Simion Barnutiu francmason la 1848?
MIRCEA VAIDA-VOEVOD, Alexandru Vaida Voevod. Masonul. Destin si istorie
TUDOR SALAGEAN, Marele Orient al Frantei si initierea membrilor delegatiei Romaniei la Conferinta de pace de la Paris (1919). Ipoteze si certitudini
VARGA ATTILA, Conexiuni masonice romano-maghiare dupa Marea Unire
DANIEL HRENCIUC, Familia Flondor si Bucovina Istorica. Unele consideratii
MIRCEA ALEXANDRU BIRT, Locatarii de la Ciucea si francmasoneria: Ady Endre si Octavian Goga
MIRCEA ALEXANDRU BIRT, Traian Mosoiu (1868-1932)
MIRCEA ALEXANDRU BIRT, Moise Enescu (1879-1943)
Coordonator: MIRCEA ALEXANDRU BIRT (MAB). Participanti: DANIEL HRENCIUC (DH); TUDOR SALAGEAN (TS), MIRCEA VAIDA VOEVOD (MVV), VARGA ATTILA (VA), Masoneria in Primul Razboi Mondial. Masa rotunda
The Contribution of the Freemasonry and Other Personalities in the Realization of the Great Union (Summary)
 
Autor(i):
Mircea Alexandru Birt
Daniel Hrenciuc
Gelu Neamțu
Tudor Salagean
Mircea Vaida-Voevod
Varga Attila

Coordonator(i):
Mircea Alexandru Birț
Tudor Salagean

    An aparitie: 2020
    ISBN/ISSN: 978-606-797-487-4
    Format: 14, 5x20, 5
    Pagini: 250
 

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2009 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.