Frumoasele agente. Femeile si spionajul. O istorie universala. Editia a 2-a de Alexandru Popescu
DESCRIERE
Cartea autorului Alexandru Popescu „Frumoasele agente. Femeile si spionajul. O istorie universala. Editia a 2-a de Alexandru Popescu" de la editura CETATEA DE SCAUN
O prima contributie in literatura romaneasca referitoare in exclusivitate la activitatea femeilor in mediul informativ, pe „fronturile secrete”, si una dintre putinele istorii universale ale „spionajului feminin” din bibliografia internationala, din toate timpurile (din Antichitate pana in momentul de fata) si de pe toate meridianele.
232 de spioane/agente si teroriste prezentate in volum, dintre care unele mai putin cunoscute cititorului de astazi sau ignorate/ocultate in anumite contexte politice.
Alexandru Popescu este un nume binecunoscut publicului cititor de istorie prin lucrarile sale din domeniul istoriei relatiilor diplomatice romano-germane, romano-austriece si romano-finlandeze, precum si prin contributiile sale notabile cu privire la istoria legaturilor culturale si a prezentelor romanesti in spatiile german si austriac. Operele sale publicate la Bucuresti, Viena si München respira un aer proaspat, de noutate stiintifica si reprezinta lecturi obligatorii pentru toti cei care doresc sa aprofundeze teme subscrise campului cunoasterii in care a excelat si exceleaza Alexandru Popescu. Doctor al Universitatii din Bonn (1974) si cercetator stiintific al Institutului de etnografie si folclor al Academiei Romane (1966-1990), Alexandru Popescu a desfasurat, incepand cu anul 1990, o activitate remarcabila in domeniul diplomatiei, mai ales in cel al diplomatiei culturale, pe care a corelat-o permanent cu preocuparile sale stiintifice si de cercetare.
Incitanta lucrare pe care Alexandru Popescu o aduce in fata publicului cititor este rodul unor preocupari de cercetare ce s-au materializat pentru prima data in anul 2002 prin publicarea cartii Romania si cele trei razboaie mondiale in arhive diplomatice germane si austriece, urmata de Viena romaneasca. A urmat o serie de volume referitoare la istoria universala a spionajului: Academia secretelor. Intelectualii si spionajul; Agentii marturisiti. Diplomatii si spionajul, iar recent, Dictionar universal al spionilor si Cinci milenii de Razboi secret. O enciclopedie a spionajului. Aceste lucrari, care sunt rod al cercetarilor, ca si al experientei sale diplomatice, vorbesc despre lumea misterelor, a subteranelor istoriei, aceea care pregateste uneori decizii importante, a caror ratiune scapa opiniei publice si de multe ori chiar si istoriei.
Daca in precedentele sale lucrari autorul a abordat legaturile scriitorilor, apoi cele ale intelectualilor (scriitori, artisti) si diplomatilor cu lumea serviciilor secrete, in volumul Frumoasele agente. Femeile si spionajul, o istorie universala autorul se apleaca asupra unei teme mai putin obisnuite, aceea a cochetarii femeilor cu activitatea de spionaj in cursul istoriei, dar mai ales in ultimele secole. Diversele genuri de spioni/agentii dubli sau multipli, tradatorii/defectori si-au gasit si in randul femeilor reprezentanti celebri, cu atat mai eficienti cu cat acestia au impletit din plin farmecul feminin cu activitatile de spionaj sau, mai nou, cu cele teroriste. Autorul reda in lucrare o galerie de personaje feminine, acestea fiind motivate sau obligate sa practice spionajul dintr-o multitudine de ratiuni, printre care se regasesc, asa cum era de asteptat, diversele situatii familiale (pierderea unui apropiat – sot, parinti, copii, dorinta de a-si proteja familia), dragostea de tara, obligatiile de serviciu, spiritul de aventura, inclinatia spre intriga, castigurile materiale, dar adeseori o combinatie nu intotdeauna usor de inteles intre doua sau mai multe cauze.
„Cazuistica” prezentata de autor este reprezentativa pentru toate aceste genuri, dar si pentru diverse arii geografice si perioade istorice. Sunt redate astfel portretele catorva femei-spion din Antichitate si din Evul Mediu, dar mai ales din epocile moderna si contemporana, accentul fiind plasat asupra celor doua razboaie mondiale, a perioadei interbelice si a Razboiului Rece. Sunt analizate trasaturile spionajului feminin din Germania, S. U. A., Cuba, U. R. S. S., Romania, Italia, Ungaria etc., o dovada a privirii cuprinzatoare cu care autorul trateaza aceasta tema de cercetare. Sunt prezentate cazurile unor femei celebre care au intrat de mult in manualele de istorie a spionajului, precum Mata Hari (Margaretha Geertruida Zelle), Elisabeth Bentley, Tzipi Livni, Ruth Werner, Maria Tanase, dar autorul nu se multumeste cu aceste exemple celebre, unele dintre acestea ajunse cunoscute la multi ani dupa ce-si incheiasera cariera, ci prezinta si numeroase figuri mai putin cunoscute, dar nu mai putin eficiente care au desfasurat operatiuni de spionaj pentru servicii de spionaj sau institutii implicate in lupta de pe „frontul secret”, precum KGB, CIA, SOE, DIE, IRA, ETA etc. Impletind adeseori arta seductiei cu cea a spionajului, femeile prezentate in aceasta lucrare au starnit pasiuni, au intimidat, au santajat, au practicat si, nu de putine ori, au dovedi calitati neegalate de omologii lor masculini.
Sinteza inedita si stimulativa, volumul semnat de dr. Alexandru Popescu se constituie, fara indoiala, intr-o lucrare utila in egala masura specialistilor si publicului larg, aceasta dezvaluind noi aspecte ale istoriei serviciilor de spionaj si organizatiilor teroriste si, totodata, o latura a eu-lui feminin mai putin cunoscuta.
Anul aparitiei: 2014
Numar pagini: 251
Format: 17x24
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 47,26 leiPRP: 54,95 lei
- 34,36 leiPRP: 39,95 lei
- 32,25 leiPRP: 43,00 lei
OPINIA CITITORILOR