Fundamentele sociale ale cunoasterii de Alfred Bulai
Alertă stoc
DESCRIERE
Cartea autorului Alfred Bulai „Fundamentele sociale ale cunoasterii de Alfred Bulai" de la editura TREI
Daca privim cerul noaptea cu un telescop vom vedea milioane de stele. Este ca si cum ne-am uita la o pictura care a fost facuta de milioane de artisti in milioane de ani. Avem senzatia ca vedem un singur tablou, dar el este o compozitie in care tot ceea ce vedem nu apartine prezentului. (…) Metafora cerului instelat se refera, de fapt, la ceva real, care nu are conditie existenta.
Datorita stiintei contemporane, noi stim ca ceea ce vedem nu exista acum cand cercetam cerul, dar totusi noi percepem un ceva care este real pentru noi. Pare doar un joc de termeni, dar voi arata ca este vorba de o dialectica complexa care tine de esenta procesului de cunoastere a lumii, un proces eminamente social.
Lucrarea pe care o propun nu este propriu-zis una de sociologie. Ea este o carte despre cunoastere si despre societate in egala masura, caci in viziunea mea societatea este exclusiv un produs al cunoasterii si asta nu metaforic, ci la modul propriu. Fundamentele cunoasterii si ale vietii sociale sunt aceleasi. De fapt, cunoasterea reprezinta procesul prin care fiinta umana se raporteaza la realitate, proces prin care este creata realitatea insasi.
– Alfred Bulai
Alfred Bulai a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie (sectia Filosofie) a Universitatii Bucuresti. Este doctor in sociologie. Preda in invatamantul universitar din 1991. In prezent este directorul Departamentului de Sociologie din Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti. A publicat numeroase lucrari dintre care amintim: Mecanismele electorale ale societatii romanesti, Focus-grup, Societatea reala, Sociologia si cotidianul, Concepte fundamentale in sociologie.
Autorul ne propune o carte inedita: desi are destule radacini infipte in sociologie si epistemologie, autorul ne avertizeaza ca nu apartine propriu-zis nici uneia, nici celeilalte. Demonstratia ia ca referinte alte orizonturi ale explorarii, deschise de o idee cuprinzatoare si cu implicatii adesea surprinzatoare: societatea ar fi un produs exclusiv al cunoasterii care nu-i altceva decat un produs al societatii. Nu-i vorba de un cerc care s-ar inchide, ci doar de o coincidenta a generarii: societatea e tocmai cunoasterea care o produce. Una o cauta si se valideaza, cand reuseste, prin cealalta. Nu am niciun dubiu: daca incepi sa citesti aceasta carte, curiozitatea are sanse mari sa se trezeasca si chiar sa persevereze. Daca insisti in lectura, ajungi sa te imbogatesti cu destule intrebari, fie ca esti sociolog, filosof sau pur si simplu cautator de noutati in stiintele sociale care, cum ar spune C. Wright Mills, sunt lungi in sintaxa si scurte in semantica. Imbogatit cu intrebari, drumurile cautarilor ti se vor deschide sigur spre noi explorari. Cartea-ti poate fi un ghid fidel.
Lazar Vlasceanu, profesor emerit, Universitatea Bucuresti
Alfred Bulai reuseste un adevarat tur de forta in aceasta carte. Mai intai, desi o introducere, Fundamentele sociale ale cunoasterii este o lucrare de o certa si fascinanta originalitate si prospetime. Autorul combina, intr-o modalitate inedita si foarte greu de obtinut, notiuni si domenii care nu stau, de multe ori, usor laolalta: filosofie sociala, epistemologie, dar si elemente de logica si de metodologie. Cartea profesorului Bulai este construita si argumentata organic si echilibrat, fiecare element este judicios plasat in context si ajuta la intelegerea ansamblului, permitand cititorului sa patrunda treptat in chestiuni care, de fapt, sunt foarte complexe si subtile. In plus, este fermecatoare prin stilul placut si usor, care nu face, totusi, concesii, superficialitatii unor texte eseistice lipsite de profesionalism. Recomand cartea atat celor care vor sa se initieze in acest domeniu complex si foarte ramificat, dar si specialistilor maturi, care vor gasi multe idei foarte proaspat si inedit prezentate.
Mircea Dumitru, prof. univ., membru corespondent al Academiei Romane
Nr. de pagini: 464
Anul aparitiei: 2017
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 22,43 leiPRP: 29,90 lei
- 45,00 leiPRP: 50,00 lei
- 127,43 leiPRP: 169,90 lei
OPINIA CITITORILOR