Gabriel Andreescu, Existenta prin cultura. Represiune, colaborationism si rezistenta intelectuala sub regimul comunist

PRP: 38,48 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 33,09 lei
Diferență: 5,39 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015

DESCRIERE

Pornind de la ideea ca promovarea excesiva a trecutului poate paraliza o societate prin deturnarea energiilor ei vitale, Gabriel Andreescu considera ca pentru eliberarea din aceasta forma de captivitate este necesara epuizarea temelor inca ambigue privitoare la istoria recenta. Cu o astfel de motivatie, a dus la capat cea mai elaborata cercetare asupra subiectului rezistentei prin cultura, pe care il reformuleaza in termenii mai generosi ai„existentei prin cultura”.

In volum sint deconstruite citeva clisee, incepind cu punerea in opozitie a colaborationismului cu devotamentul pentru excelenta intelectuala, din perspective care regindesc imaginea despre experienta umana in comunism. In cautarea„niselor culturale ale existentei”, Gabriel Andreescu reconstituie pe baza documentelor de arhiva si povestile de viata ale unor oameni care au ajuns sa se confrunte cu agentii represiunii.

Explorind cazuri reprezentative (Stefan Aug. Doinas, Mircea Iorgulescu, Nicolae Balota etc.), Existenta prin cultura se doreste nu doar o pledoarie in„procesul” facut astazi unor reprezentanti ai culturii romane care nu mai pot sa se apere, ci si un ghid despre ce inseamna„sa traiesti frumos” in vremuri potrivnice.



Din cuprins:

- Opinii, notiuni si idei despre rezistenta prin cultura si colaborationism
- Dorin Tudoran: predictibilitatea personalitatilor accentuate
- Mircea Dinescu:„boem si calculat”
- Constantin Noica: patosul cultural
- Expresia stilistica a unui proiect politic colectiv. Grupul de Actiune Banat
- Implinirea colectiva a reveriilor individualizate. Scoala de la Paltinis
- Cazul Stefan Aug. Doinas si denaturarea sensului Memoriei



Anul aparitiei: 2015
Format: 145 x 225
Nr. pagini: 376

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1791 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.