George Filip, poetul nemarginirii sale
DESCRIERE
Stranepotul marelui poet roman Octavian Goga, prin mama sa, Floarea Filip, poetul George Filip s-a nascut la 22 martie 1939 la Tuzla, in judetul Constanta, fiind al cincilea fecior al cuplului Pantilie si Floarea Filip.
Anii copilariei i-a petrecut la Tuzla, traind un adevarat scenariu de film intr-o perioada marcata de Cel de-Al Doilea Razboi Mondial, care a trecut si pe acolo, involburand Marea lui cea Neagra, iubirea de dincolo de limite a poetului George Filip si evenimentele istorice care au urmat. L-a avut alaturi pe fratele lui mai mare, scriitorul si omul de cultura Stelian Filip, tatal cunoscutei soliste, compozitoare, poete si profesoare Viorela Filip. Prietenul cel mai bun al lui George Filip inca din primii ani ai vietii a fost marele actor roman Nicu Constantin, si el nascut pe aceleasi meleaguri de vis scaldate de Marea Neagra.
George Filip incepe sa scrie poezie, de pe la 5-6 ani. Cu timpul devine o voce sonora in viata culturala dobrogeana si apoi, sosit in Capitala, a Bucurestiului, si un critic absolut al regimului opresiv din Romania acelor vremuri.
Inainte de a veni in Bucuresti a fost redactor la cateva publicatii in Dobrogea, apoi in Bucuresti, unde a publicat patru volume de poezii, iar restul de 50 au fost scrise si publicate in limbile romana, franceza si engleza atat in Canada, tara adoptiva dupa ce, in urma torturii Securitatii, care l-a umilit public, l-a arestat si l-a hartuit permanent pentru ca avea curaj sa spuna lucrurilor pe nume, in 1979 a plecat in exil, trecand mai intai prin Europa – Franta, Germania, Austria – si poposind in final in Canada, la Montreal, unde a desfasurat o intensa activitate si viata culturala, implicandu-se efectiv si afectiv.
La Montreal, poetul s-a numarat printre fondatorii Centrului Cultural Roman, a fost redactor la ora de radio in limba romana, redactor la revista multiculturala HUMANITAS si director cultural la Teleromania, prima televiziune din exil in limba romana. Dupa evenimentele din 1989, poetul a venit de multe ori in Romania, alinandu-si astfel dorul cumplit de locurile natale, de oamenii lasati aici si mai ales de Marea lui cea Neagra. Atat in Romania, cat si in Canada, a avut relatii de prietenie, de colaborare si culturale cu personalitati artistice din toate domeniile artei, scriitori, actori, muzicieni, artisti plastici. Lansarile cartilor sale au avut loc si in Romania, insa cele mai multe au fost in Canada, la Montreal.
Viata sa, atat cea personala, cat si cea publica, a fost demna de un scenariu de film, imbinand aventura, opozitia fata de regimul comunist, tradarile, iubirile, pierderile si celebritatea de care s-a bucurat poetul pe tot parcursul existentei sale. Viata care s-a sfarsit la 12 ianuarie 2024, la Montreal, in Canada.
Intamplarea, sau destinul, a facut ca in ultimele luni de viata ale poetului sa scriu cartea sa biografica, despre o viata de poveste cu de toate, iar plecarea sa la ceruri sa se intample, ca un facut, exact la momentul ultimului capitol al cartii: „GEORGE FILIP, POETUL NEMARGINIRII SALE”. Cartea cuprinde nu doar viata poetului George Filip, ci si pe cea a parintilor sai, fostul jandarm regal Pantilie Filip, cel care a avut o relatie interesanta cu celebrul haiduc Terente, a mamei, Floarea, mireasa fara mire, nepoata marelui poet Octavian Goga, viata tumultuoasa a fratelui cel mare, Stelian Filip, si a fiicei lui, Viorela Filip, precum si viata Mariei Filip, ingerul lui pazitor, cea care l-a iubit si l-a ingrijit pana la final. Si inca multe alte povesti, printre care si cea a prieteniei lui George Filip cu Nicu Constantin, nazdravaniile copilariei si ale adolescentei lor, pana la moartea actorului si dupa aceea.
Volumul „DINCOLO” este o evocare a tuturor celor care au fost si care au insemnat ceva pentru poet: parintii, fratii prietenii, personaje istorice, ca regele Mihai, poeti si scriitori.
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 33,75 leiPRP: 45,00 lei
- 74,25 leiPRP: 99,00 lei
- 56,25 leiPRP: 75,00 lei
OPINIA CITITORILOR