Heracle, Tezeu, Icar. Legendarii eroi ai Olimpului
DESCRIERE
Cartea autorului Takis Valassiadis „Heracle, Tezeu, Icar. Legendarii eroi ai Olimpului" de la editura STEFAN
... Iata ca a sosit, in sfarsit, si clipa in care sa vorbim despre Tezeu.
Despre cel mai frumos dintre cei mai viteji, si despre cel mai viteaz dintre cei mai frumosi. Despre flacaul care a Incununat cu glorie neofilita Atena si istoria ei milenara.
De buna seama ca Atena isi avea si alti alesi si alti viteji neinfricati. Dar puterea si indrazneala lui Tezeu erau de neintrecut. Cat pe-aci sa-I intreaca si pe Heracle, a carui vitejie si forta supraomeneasca - stim cu totii - i-a nelinistit chiar si pe zei.
Multe s-au spus despre el. Si pe buna dreptate. Poetii si rapsozii i-au cantat vitejia si demnitatea, si multe imnuri i-au inaltat. Si de aceea, numele lui a ramas adanc sapat in memoria tuturor. Tezeu nu a fost singurul rege care i-a daruit Atenei gloria. Mai intai sa nu-I uitam pe tatal sau, vestitul Egeu, primul rege care a descoperit ca nu e de ajuns puterea pentru ca un oras sa dobandeasca gloria. Ii trebuie si frumusete. De aceea l-a si pus pe varul sau, pe marele artist Dedal, sa faca din Atena o adevarata „Glorie". De atunci incoace oamenii au inceput sa spuna Atenei, Cetatea, adica fruntea tuturor oraselor si satelor.
Si-apoi cine l-ar putea uita pe nemuritorul Codros? Pe acest erou si ultim rege al Atenei despre a carui jertfa vorbesc si astazi oamenii! Dar poate ca-i mai bine s-o povestim pe scurt. Supus unui asediu indelungat si macinat de foamete, orasul era amenintat de infrangere totala. Oracolul din Delfi prevestise ca invingatori in acest razboi vor fi numai cei al caror rege va fi ucis. Afland vestea Inspaimantatoare, Codros se imbraca in straie taranesti si luand In mana o coasa pomi spre camp.
Deodata i se ivi in fata un soldat pe care incepu sa-I intarate. Nestiind in fata cui se afla, soldatul se infurie si-I ucise.
Astfel se implinea prevestirea Oracolului.
Afland despre moartea lui Codros dusmanii ridicara asediul.
Atena scapa astfel de primejdia cotropirii, iar atenienii de moarte.
Si totusi... Cand a venit clipa ca atenienii sa-si aleaga un alt rege in locul lui Codros au renuntat la monarhie, alegand o alta forma de conducere a statului, noua, pentru intaia oara aparuta pe pamant. Democratia. De-atunci au trecut milenii. In zeci de randuri tiranii au incercat s-o doboare. Dar poporul ii alunga indata si instaura iara, Democratia! Dar am mers prea departe. Sa ne intoarcem deci la cel mai mare erou al Atenei, care este si eroul acestei carti. Cei care au citit cealalta carte a noastra, despre Dedal, isi amintesc unde-I lasasem...
Anul aparitiei: 2019
Numar pagini: 280
Format: 17x24
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Promoţii
-- 47,26 leiPRP: 54,95 lei
- 34,36 leiPRP: 39,95 lei
- 32,25 leiPRP: 43,00 lei
OPINIA CITITORILOR