In ariergarda avangardei. Convorbiri cu Andrei Grigor. Editia a II-a, adaugita

PRP: 36,60 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 27,45 lei
Diferență: 9,15 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Cele aproape doua sute de pagini adaugate, prin aceasta editie, la prima serie a dialogurilor publicate la inceputul lui 2004 au fost„vorbite“ si scrise pe parcursul unui an si jumatate. Recitite, mi-au dat nedezmintit convingerea ca mesajul lor este fundamental. De la temele confesorului, deloc risipitor cu agoniseala intimitatilor sale, dar foarte generos cu sensul lor exemplificator, la temele oamenilor, ale Romaniei si ale lumii de azi, marturisirile acestea au o forta spirituala care razbate dincolo de temperanta, echilibrul si farmecul de o simplitate clasica a discursului. Mereu in actualitatea sa si a umanitatii, Eugen Simion se construieste ori de cate ori cei doi vectori existentiali se inter-
secteaza. Iar asta se intampla aproape tot timpul: intamplari cu dezamagiri si elanuri innoite, cu pierderi si plenitudini, cu apasari si serenitati dinamice. In toate trebuie sa fie un sens, iar un intelectual autentic este dator sa-l afle si sa-l transmita celorlalti prin ceea ce traieste, prin ceea ce spune, prin ceea ce face. Nu cu trufie, nici cu suficienta sau cu aerul extrateritorialitatii spirituale cum intelectualul roman a facut-o adesea in ultimele doua decenii— un sens fara sens— ci cu convingerea ca e al tuturor si ca e de folos, ca poate rani pentru ca poate sa vindece, ca nu trebuie sa umileasca, ci sa dea nadejde si sa construiasca. Este ceea ce vad eu in omul Eugen Simion si ceea ce cred ca vor vedea si cititorii acestor dialoguri din„ariergarda avangardei“. Si mai cred ceva. Alaturi de opera critica a lui Eugen Simion se afla o alta, la fel de inalta: exemplul intelectual si moral pe care il intruchipeaza.

ANDREI GRIGOR
Ianuarie 2012

 

Eugen Simion (n. 1933), critic si istoric literar, eseist. Cariera universitara, in paralel cu o intensa activitate de comentator al fenomenului literar romanesc si de editor al operelor lui M. Eminescu, E. Lovinescu, Mircea Eliade, Marin Preda s. a. Premiul Academiei Romane si de mai multe ori Premiul Uniunii Scriitorilor. In 1991 este primit membru corespondent al Academiei Romane, membru titular un an mai tarziu, vicepresedinte al inaltului for stiintific intre 1994 si 1998, presedinte intre 1998 si 2006. Ca presedinte al Fundatiei Nationale pentruªtiinta si Arta, coordoneaza seria„Opere fundamentale“ ale scriitorilor romani, iar ca director al Institutului de Istorie si Teorie Literara„G. Calinescu“ Dictionarul general al literaturii romane. Decorat cu Ordinul Steaua Romaniei si cu Legiunea de Onoare a Frantei. Membru al academiilor din Danemarca, din Franta si din Grecia. Volume (selectiv): E. Lovinescu, scepticul mantuit, 1971; Scriitori romani de azi (4 vol.), 1974–1989; Timpul trairii, timpul marturisirii, 1977; Dimineata poetilor, 1980; Intoarcerea autorului, 1981; Sfidarea retoricii, 1986; Mircea Eliade, un spirit al amplitudinii, 1995; Fragmente critice (6 vol.), 1999–2009; Fictiunea jurnalului (3 vol.), 2001; Genurile biograficului, 2002.
Andrei Grigor (pe numele adevarat Nicolae Ioana) a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, in anul 1978. A obtinut doctoratul in stiinte filologice in 1995, sub coordonarea stiintifica a academicianului Eugen Simion. Este profesor la Facultatea de Litere a Universitatii„Dunarea de Jos” din Galati, titular al cursului de literatura romana postbelica. A publicat un volum de proza in anul 1993 (Cazarma cu fictiuni) si sapte volume de critica literara. Este membru al Uniunii Scriitorilor, din anul 2007. A fost redactor la Literatorul (1991-1998), iar din 1990 este in colectivul de redactie al revistei Caiete critice. A semnat un numar considerabil de articole in aceste doua publicatii si in Vatra, Adevarul literar si artistic, Arc, Interval, Fetele culturii, Avanpost. Coordoneaza, in cadrul Institutului de Istorie si Teorie Literara„G. Calinescu”,  lucrarea„Cronologia vietii literare romanesti” postbelice, din care au aparut pana acum sapte volume (perioada 1944-1957). A obtinut Premiul Academiei Romane pentru critica literara in anul 2001.



Numar pagini: 460 / Format: 13× 20 cm
Coperta: Griffon and Swans
Anul aparitiei: 2012

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2693 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.