In labirintul cartilor de MIhaela Albu

PRP: 25,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 21,25 lei
Diferență: 3,75 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 192
Categoria: Proza diversa

DESCRIERE

Cartea autorului Mihaela Albu „In labirintul cartilor de MIhaela Albu" de la editura VREMEA

In labirintul cartilor

Doamna Mihaela Albu propune acum cititorilor volumul al treilea din seria In labirintul cartilor, structurat in trei capitole: I. In calatorie. Printre oameni si carti, prin timp si spatii; II. Literatura subiectiva – oglinda a literaturii de fictiune; III. Oameni si locuri sub „urgia istoriei”. Observ de la bun inceput, ca si in cartile anterioare, organizarea metodica, riguroasa, academica a materialului, incat toate capata o structura organica. Altfel spus, ne aflam in fata unei carti si nu in a unei „culegeri” de studii si eseuri, cum ar putea sa ne sugereze titlul. Imaginea exilului nu lipseste nici din acest op, prezenta, de asta data, sub specia homo viator si a si a conditiei a ceea ce Mircea Eliade a numit „teroarea istoriei”.

Elementul unificator este unul eminescian: memoria arheica. De altfel, nu intamplator calatoria autoarei trece si prin basmul Tinerete fara batranete si viata fara de moarte, basm analizat sau invocat de Eminescu in cateva articole, poetul descifrand in destinul lui Fat-Frumos arheul romanilor, cel cu puterea de a se smulge din Valea Uitarii, rememorand istoria, locurile, oamenii succedati in sute de ani si uitati, eroul intorcandu-se la casa parinteasca, la reintrarea in arheitate. Asta, in definitiv, este si calatoria doamnei Mihaela Albu prin labirintul cartilor, pastratoare de memorie.

Inevitabil, ne aflam in fata unei calatorii initiatice. De aceea, se si intoarce in urma cu mii de ani, la arhetipul calatorului initiatic, Ghilgames, pornind insa de la un moto desprins din poezia unuia dintre marii nostri exilati, Horia Stamatu, cautator si el al patriei arhetipale pierdute: „Patria ta calatorule/ e tot ce se dezvaluie/ ochilor tai mereu cautatori/ si adevar e tot ce se vede/ cu ochii intregii fiinte// De unde am venit?// Din noaptea durerii fara capat/ Se ridica roiuri de stele/ Si-mi lumineaza calea/ In lumea de aici/ Icoana celeilalte.” Firesc, asadar, ca ultimul capitol sa stea, de asemenea, sub semnul „urgiei istoriei”, aceeasi la Ghilgames si Enkidu, dar si la Vintila Horia, Vasile Posteuca, Petre Stefanuca, Anton Golopentia sau Constantin Eretescu.

Theodor CODREANU

Nr. de pagini: 192
Anul aparitiei: 2017

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2645 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.