Intelepciunea evurilor
DESCRIERE
Cartea autorului Wayne W. Dyer „Intelepciunea evurilor" de la editura ACT SI POLITON
Intelepciunea evurilor / Wisdom of the Ages de Dr. Wayne W. Dyer este mai mult decat o lectura, este o invitatie la, si un prilej de, meditatie. Este o carte care te „hraneste” atunci cand iti simti spiritul infometat, ideala pentru momentele in care te cuprinde sentimentul ca sensul si scopul vietii iti scapa printre degete. O carte cu care sa iti delectezi sufletul si mintea. O carte din care sa extragi noi lectii despre viata, pe care sa le aplici ulterior in propria existenta pentru a te simti mai implinit si mai fericit. O carte care te va convinge sa iti lasi viata sa fie indrumata de maretie.
Dr. Wayne W. Dyer (1940 – 2015) a fost doctor in psihologia de consiliere, scriitor si conferentiar pe teme de psihologie si spiritualitate. In 1987 a primit premiul Golden Gavel pentru cel mai bun speaker motivational, Dyer fiind supranumit de altfel „parintele motivatiei” si considerat initiatorul miscarii de self-developement sau self-empowerment. Este autorul a peste 40 de carti, multe dintre acestea devenind bestselleruri la nivel international. Printre cele mai cunoscute lucrari ale sale se numara: Wishes Fulfilled (Dorinte implinite), 101 Ways to Transform Your Life (101 cai de a-ti transforma viata), Everyday Wisdom (Intelepciunea de zi cu zi) sau The Power of Intent (Puterea Intentiei).
Cartea sa de debut Your Erroneous Zones (Zonele tale eronate), publicata in SUA in 1976, figureaza in topul celor mai bine vandute carti din toate timpurile, cu peste 35 de milioane de copii vandute pana in prezent. Intrebat de un reporter New York Times, la un an dupa acest mare succes, cum i-a schimbat viata aceasta realizare, Dyer a raspuns: „Calitatea vietii mele nu s-a schimbat deloc. Calitatea vietii mele a fost buna dintotdeauna pentru ca eu am facut-o sa fie mereu asa. In copilarie, cand eram sarac lipit, nu-mi amintesc sa ma fi simtit vreodata nefericit.”
Dyer pare a fi detinut asadar secretul unei vieti implinite si fericite inca dinainte de a incepe sa se documenteze pe aceasta tema. Probabil ca acesta este si motivul pentru care autorul s-a transformat intr-o voce cu autoritate in domeniul motivatiei. „Parintele motivatiei” vrea sa te convinga odata cu Intelepciunea evurilor sa transformi aceasta carte intr-un proiect de restaurare a sufletului cu o durata de doua luni. „O restaurare eficienta” inseamna in opinia autorului sa citesti cate un text pe zi si sa incerci de asemenea sa pui in aplicare sugestiile lui.
„Am scris fiecare parte intr-un mod care explica in ce fel operele acestor nobili maestri ar putea sa va fie de folos aici si acum. Fiecare contributie e menita sa vi se adreseze voua, personal, cu sugestii specifice la sfarsitul fiecarui eseu, explicand cum puteti pune in aplicare lectiile respective in viata voastra.”
Cartea cuprinde 60 de eseuri care abordeaza tot atatea teme, dintre care amintim: meditatia, echilibrul, timpul, speranta, iubirea, rugaciunea, inspiratia, leadershipul, nonconformismul, increderea in sine, familia, iertarea, solitudinea, misterul etc. Fiecare dintre aceste teme este tratata pornind de la o opinie formulata de marii mentori si lideri spirituali ai omenirii, cum ii numeste Dyer pe scriitorii, poetii si ganditorii de valoare din trecut, care ne-au lasat o valoroasa mostenire spirituala prin operele si creatiile lor.
In carte ii veti regasi asadar citati, printre altii, pe: William Butler Yeats, Rudyard Kipling, Joyce Kilmer, William James, Stephen Crane, Lewis Carroll, Walt Whitman, Herman Melville, Emily Dickinson, William Wordsworth, Goethe, Percy Bysshe Shelly, John Keats, John Milton, William Shakespeare, Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Omar Khayyam, Buddha etc
Dyer doreste prin cartea de fata ca generatiile actuale sa foloseasca intelepciunea acestor mari lideri spirituali pentru a-si cladi o viata mai buna, pentru a trage concluzii despre cum NU trebuie sa isi traiasca viata si pentru a-si reformula conceptiile si mentalitatile despre cea mai pretioasa avutie pe care o detin: VIATA insasi.
„Va incurajez sa faceti din aceasta carte un proiect de restaurare a sufletului pe doua luni, timp in care sa cititi un singur text selectat in fiecare zi si apoi sa faceti un efort constient de a aplica sugestiile in ziua respectiva.”
Va prezentam mai jos o serie de „mostre” de intelepciune mostenite de la acesti maestri spirituali, citati de Dyer in cartea de fata, adresandu-va totodata invitatia de a merge mai departe cu lectura, pentru a vedea cum le-a interpretat Dyer si ce sfaturi pentru o viata mai buna a extras din ele:
TRIUMFUL – Marcus Tullius Cicero – Cele sase greseli omenesti:
• „Iluzia ca distrugerea altora e un castig personal
• Tendinta de a te ingrijora pentru lucruri ce nu pot fi schimbate sau corectate
• Incapatanarea de a sustine ca un lucru e imposibil doar pentru ca noi nu il putem indeplini
• Refuzul de a da la o parte preferintele banale
• Neglijarea dezvoltarii si a rafinarii mintii si lipsa formarii obiceiului de a citi si de a studia;
• Incercarea de a-i convinge pe altii sa gandeasca si sa traiasca asa cum o facem noi”
COMPORTAMENTUL COPILARESC – Iisus din Nazaret
„De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in imparatia cerurilor.”
DIVINITATEA – Epictet
„Esti in sinea ta un fragment distinct din esenta lui Dumnezeu. De ce esti atunci nestiutor de nobila ta nastere? De ce nu te gandesti de unde ai venit? De ce, atunci cand mananci nu iti aduci aminte cine e cel ce mananca; si cel pe care il hranesti: oare nu stii ca hranesti divinul; ca divinul se manifesta in tine? Porti cu tine un Dumnezeu.
Oamenii nu sunt tulburati
De ceea ce li se intampla
Ci de cum interpreteaza ei
Ceea ce li se intampla.”
DUREREA CA BINECUVANTARE – Jalaluddin Rumi
„Am vazut jalea band dintr-o cupa cu tristete si am strigat: a raspuns jalea, ”
SPERANTA – Michelangelo
„Pentru cei mai multi dintre noi pericolul mai mare nu e ca telul ne-ar fi prea sus si nu-l ajungem, ci ca este prea jos si il atingem.”
UNITATEA – John Donne
„Niciun om nu e o insula de sine statatoare; fiecare om este o bucatica dintr-un continent, o parte a intregului; daca marea ia cu ea un bulgare de pamant, Europa e mai mica, asa cum e si un promontoriu, asa cum ar fi si o mosie a prietenilor tai sau a ta; moartea oricarui om ma imputineaza, deoarece sunt implicat in omenire; nu trimite, asadar, niciodata pe nimeni ca sa stii pentru cine bat clopotele; pentru tine bat.”
IMAGINATIA – Samuel Taylor Coleridge
„Ce-ai fi daca ai dormi?
Si ce-ar fi daca,
In somnul tau,
Ai visa?
Si ce-ar fi daca
In visul tau,
Te-ai duce in rai
Si de acolo ai smulge o floare
Stranie si frumoasa?
Si ce-ar fi daca,
Atunci cand te-ai trezi,
Ai avea floarea
In mana?”
NONCONFORMISMUL – Henry David Thoreau
„Daca un om nu tine pasul cu tovarasii sai, e poate din cauza ca el aude un alt tobosar. Sa paseasca dupa muzica pe care o aude, oricat de ritmata sau falsa ar fi ea.”
VIZUALIZAREA – William James
„In psihologie exista o lege conform careia daca iti formezi in minte o imagine a ceea ce ti-ai dori sa fii si mentii si pastrezi acea imagine timp suficient, vei deveni in curand exact asa cum te-ai gandit.”
O carte ce abunda in ganduri si idei frumoase, care merita din plin sa-i acorzi ocazia sa te „rapeasca” din lumea ta materiala si sa te poarte usor in lumea ideilor. O lectura placuta care te va umple cu energie pozitiva si iti va oferi totodata motivatia necesara pentru a porni cu mai mult elan pe drumul, oricat de sinuos ar fi el, ce duce la indeplinirea viselor si dorintelor tale. Fragmentul de mai jos ar trebui sa fie cat se poate de convingator in acest sens:
„Atunci cand va ganditi la ceea ce v-ar placea sa realizati in viata, dar nu va simtiti pregatiti corespunzator pentru a infaptui acest lucru, inchipuiti-vi-l pe Michelangelo la 89 de ani, traind acum cinci secole, pictand, sculptand si scriind. Imaginati-va ca el va spune ca puteti crea orice doriti si ca pericolul mare nu consta in a avea prea multa speranta, ci in a atinge ceea ce voi ati perceput ca lipsit de speranta.”
TESTIMONIALE
„Veteranul autor si speaker din domeniul self-help alege o noua formula prin care sa-si prezinte materialul. Aici ofera eseuri inspirate de saizeci de pasaje din poezie si literatura care exprima «cele mai grozave lectii de viata». Creat ca inspiratie zilnica, fiecare eseu se concentreaza pe o tema precum rabdarea, leadershipul, divinitatea, rugaciunea, umanitatea, nonconformismul, entuziasmul si iertarea.” - Publisher's Weekly
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Promoţii
-- 39,60 leiPRP: 45,00 lei
- 56,25 leiPRP: 75,00 lei
- 44,00 leiPRP: 50,00 lei
OPINIA CITITORILOR