Intre negare si trivializare prin comparatie. Negarea Holocaustului in tarile postcomuniste din Europa Centrala si de Est

PRP: 12,90 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 11,09 lei
Diferență: 1,81 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 973-681-138-7
Editura:
Anul publicării: 2002
Pagini: 160

DESCRIERE

Descriere:
Prefata de Stelian Tanase. Negarea Holocaustului este unul dinntre multiplele fenomene de "import" din occidentul Europei in tarile Europei Centrale si de Est. Fenomenul a gasit in aceste state in perioada postcomunista un ogor fertil, in care s-a putut inradacina si dezvolta sub diferite forme. Volumul de fata analizeaza cauzele acestei stari de fapt, abordind o perspectiva comparativa. Primul capitol trece in revista mostenirea comunista a "uitarii organizate" si impactul ei asupra atitudinilor postcomuniste de negare a Holocaustului. Capitolul II prezinta negationismul "integral", a carui caracteristica consta in respingera fara nici un doar si poate a insasi existentei Holocaustului. Cel de-al III-lea capitol al volumului este dedicat analizei formelor "deflectoare" ale negationismului, care, spre deosebire de negationismul integral, accepta existenta Holocaustului, dar depun substantiale eforturi pentru a canaliza culpabilitatea in citeva directii posibile. Capitolul IV discuta "negationismul selectiv", o forma ce se constituie dintr-o combinatie intre negationismul integral si cel deflector, menirea ei fiind integral-negationista in ceea ce priveste participarea membrilor propriei natiuni la Holocaust, dar deflector-negationista atunci cind referinta se face la participarea altor natiuni la genocidul evreiesc. Daca exista un rol deosebit jucat de negationismul romanesc, performanta are loc pe aceasta scena a negationismului selectiv. Ea nu este unica, dar este totusi remarcabila. Al cincilea si ultimul capitol al cartii indreapta atentia citirorului asupra "trivializarii comparative" a Holocaustului, insistind mai ales asupra disputei "Holocaust vs. Gulag", autorul avind indrazneala (sau poate impertinenta) sa sugereze cum s-ar cuveni solutionata aceasta.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2075 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.