Irigatii in culturile horticole

PRP: 13,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 10,66 lei
Diferență: 2,34 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013

DESCRIERE

Cartea trateaza toate subiectele cu privire la aportul de apa in cultura horticola: *consumul de apa si nevoia de irigare a plantelor *particularitati despre plante fructifere, legume, plantele ornamentale si pepiniere *tehnici de irigare, folosirea senzorilor de umiditate a solului, controlarea si si reglarea irigatiei Aceasta carte se adreseaza horticultorilor, agricultorilor si consultantilor-celor care isi iriga suprafetele de cultivare sau le vor iriga in viitor, dar si studentilor


Irigatii in culturile horticole. Sisteme de irigatii in horticultura. Aprovizionarea cu apa in horticultura - Peter J. Paschold

Schimbarea climatica amplifica aceasta problema caci, conform prognozelor, precipitatiile vor creste tot mai mult pe timpul iernii, iar vara vor scadea din pricina temperaturilor mari.

Restabilirea echilibrului hidrologic negativ astfel rezultat al unei populatii de plante, se realizeaza prin irigatie.

Acest lucru impune nu numai prezenta resurselor necesare de apa, ci si a fortei de munca, a echipamentelor tehnice corespunzatoare precum si a unei cantitati considerabile de energie. Ultimele aspecte mentionate implica un factor de cost din ce in ce mai crescut.

Pe de o parte, cantitatile de apa nejustificat de mari ar putea sa influenteze in mod negativ rezultatele culturii, pe de alta parte irigatia este factorul decisiv in gestionarea calitatii.

De aceea sunt necesare cunostintele practice, care deseori lipsesc totusi. Utilizarea apei intr-un mod favorabil mediului inconjurator si limitarea, pe cat posibil, a transferului de substante nutritive in sfera inferioara zonei de radacina este o chestiune de asigurare a viitorului horticulturii. Acesta este un aspect important al sustenabilitatii.

Dezvoltarea efectiva a unei populatii valoroase de plante, in aceeasi masura calitativ si cantitativ, luand in considerare exigentele ecologice, poate fi garantata numai printr-o administrare obiectiva a apei, sprijinita de o tehnica imbunatatita in mod progresiv.

Cea mai importanta conditie in vederea utilizarii eficace a apei, este administrarea acesteia conform necesitatilor plantei. Aici trebuie sa se faca o diferentiere intre masa totala optima a plantei sau acele parti ale plantei destinate comercializarii si echilibrul economic. Aceste dimensiuni impun diferite strategii ale utilizarii apei.

Scopul acestei carti este sa faciliteze alegerea tehnicii potrivite de irigatie, respectiv a utilizarii acesteia dupa criterii obiective, pe baza noilor cunostinte stiintifice si a experientei practice.

Totodata, ea ofera cunostinte de baza valabile pentru toate sectoarele horticulturii, in vederea utilizarii apei intr-un mod favorabil mediului inconjurator.

Cartea include insa si particularitatile diferitelor ramuri horticole precum si schimbarile deja previzibile cauzate de schimbarea climatica.

Cartea nu include si informatii despre investitii si timpul necesar de functionare la irigarea prin tevi aspersoare, irigarea prin picurare, instalatiile de irigare cu aspersoare individuale, masinile de irigare cu duze sau sistemele de aspersiune liniara si circulara; pentru acestea s-a elaborat o lucrare separata.


In general, speram sa putem furniza cititorilor numeroase sugestii pentru o administrare cat mai eficienta a apei…


CUPRINS:

Cuvant inainte

1. Introducere (PASCHOLD)
1. 1. Disponibilitatea apei
1. 2 Necesitatea unei irigatii controlate

2 Consumul de apa si nevoia de irigatie
2. 1. Legume (PASCHOLD)
2. 1. 1 Cultura protejata
2 1. 2. Suprafata de cultivare in aer liber
2. 2. Fructe (KRUGER-STEDEN)
2. 2. 1. Gestionarea apei
2. 2. 2. Calitatea fructelor
2. 3. Cultivarea plantelor ornamentale (ROBER)
2. 4. Pepiniera ( BELTZ)

3. Metabolismul apei la plante, in soluri si substraturi
3. 1. Metabolismul apeli la plante (PASCHOLD)
3. 2. Metabolismul apelor la solurile naturale (BRUCKNER)
3. 3. Regimul apei in substraturi (BRUCKNER )

4. Tehnici de irigare (SOURELL)
4. 1. Planificarea instalatiilor de irigare
4. 1. 1. Evaluarea cantitatii necesare de apa
4. 1. 2. Captarea apei
4. 1. 3. Modul de actionare al pompei de extragere
4. 1. 4. Tipul de instalatie folosit in procedeul de irigare
4. 2. Distribuirea apei pe suprafata de cultivare in aer liber
4. 2. 1 Microirigatia
4. 2. 2. Procedeul de irigare cu aspersoare dispuse in rand
4. 2. 3 Sisteme de aspersiune liniara si circulara
4. 2. 4 Echipamente mobile de irigare prin aspersiune
4. 3 Cultura protejata

5. Calitatea apei pentru irigare (PFLEGER)
5. 1 Prelevarea si analizarea probelor de apa
5. 2 Directive si ordonante generale
5. 3 Parametri de calitate a apei destinate irigatiilor
5. 4 Importanta calitatii apei pentru productia de legume ( PFLEGER/ PASCHOLD)
5. 5 Purificarea apei pentru exploatarea in horticultura (ROBER )
5. 5. 1 Importanta calitatii apei de irigat
5. 5. 2 Sursele de apa
5. 5. 3 Standardele de calitate si efectele diferitelor grade de calitate
a apei asupra productiei
5. 5. 4 Tratarea si purificarea apei

6. Controlarea si reglarea irigatiei (PASCHOLD)
6. 1 Obiective si continuturi ale controlului irigatiei
6. 1. 1 Obiective
6. 1. 2 Controlarea irigatiei
6. 2 Metode de controlare a irigatiei
6. 2. 1 Prezentare pe scurt a metodelor
6. 2. 2 Senzori de masurare a umiditatii solului
6. 2. 3 Bilantul hidrologico-climatic
6. 3 Fertirigarea si chimirigarea (SOURELL/ PASCHOLD)
6. 3. 1 Generalitati
6. 3. 2 Fertirigarea
6. 3. 3 Chimirigarea

7. Metode de irigare specifice tipului de cultura
7. 1 Legume (PASCHOLD)
7. 1. 1 Cultivarea legumelor pe suprafetele in aer liber
7. 1. 2 Cultivarea legumelor in sere
7. 2 Fructe (KRUGER- STEDEN)
7. 2. 1 Pomi fructiferi
7. 2. 2 Fructe-bace
7. 2. 3 Controlarea irigatiei
7. 2. 4 Metode specifice de irigatie pentru culturile de plante fructifere
7. 3 Plante ornamentale (ROBER)
7. 3. 1 Efectele stresului hidric
7. 3. 2 Reducerea umiditatii substratului
7. 3. 3 Micsorarea umiditatii relative a aerului
7. 3. 4 Reglarea cantitatilor de apa administrate
7. 3. 5 Alte particularitati ale plantelor ornamentale
7. 4 Pepinierele (BELTZ)
7. 4. 1 Cultura pe suprafetele in camp deschis
7. 4. 2 Cultura la container

8. Posibilitati si delimitari ale irigatiei si administrarea el (PASCHOLD)

Informatii generale
Bibliografie

Anul aparitiei: 2013
Nr. pagini: 204
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos:
Irigatii in culturile horticole

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0906 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.