La inceput era cuvantul: Meditatii evanghelice duminicale, Vol. II

Preț: 65,75 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:

DESCRIERE

Preotul Dimitrie Balaur scria textul predicilor la masina, pe hartie format A4, la un rand, in 4-5 exemplare, cu copie indigo. Apoi punea paginile respective in ordine, adauga o foaie alba, drept coperta, pe care era scris: „Duminica a 2-a (a 3-a, a 4-a) din Post (sau dupa Rusalii sau Pasti)ˮ, data. Mijlocul paginilor il cosea cu ata, realizand un fel de brosura de 4-6 pagini. „Brosurile” adunate de pe masa sa de lucru sau din podul casei au fost scrise intre anii 1970 si 1991.

Continutul paginilor ce urmeaza reprezinta, intr-un fel, testamentul parintelui pentru credinciosii sai dragi, lipsiti de o educatie religioasa, in vremea comunismului. Predicile au fost culese pe computer la un deceniu dupa plecarea parintelui la Cer, cu gandul ca acestea sa nu se piarda, iar osteneala autorului sa nu fie in zadar. Chiar si dupa 3-5 decenii de la scrierea lor, aceste meditatii asupra evangheliilor duminicale isi pastreaza valoarea si sunt utile credinciosilor smeriti si bucurosi sa inteleaga cuvantul Domnului.

„Credinciosul de azi nu mai stie ca, acum cateva decenii, a merge la biserica era un act de curaj, facut cat mai discret, iar satisfacerea setei de cunoastere a invataturii crestine era un lucru greu, daca nu imposibil, caci putini oameni aveau posibilitati de a se cultiva in acest domeniu, mai ales daca veneau din familii fara educatie religioasa. Colindele reprezentau si ele o activitate subversiva si nu se pomenea despre ele in societate, la radio sau in presa, erau ascultate numai in biserica, la sfarsitul liturghiei de Craciun, drept pentru care am inclus si o explicare a lor, prezentata de dirijoarea corului, Doamna Minodora Balaur, precum si lista colindelor romanesti populare, in general aranjate de compozitori cunoscuti, dar si unele colinde din alte tari, cantate de corul nostru.

E adevarat ca acum sursele de cunoastere a textelor bogatiei ortodoxe se gasesc mai usor decat in vremurile comuniste: carti, reviste, in librarii de profil, emisiuni televizate, filme documentare cu continut religios. Insa am socotit ca adunarea intr-un volum a unor meditatii evanghelice din duminicile de peste an, tinute acum 30-50 de ani, usureaza intelegerea si participarea la succesiunea sarbatorilor calendarului ortodox a credinciosilor fara o cultura teologica temeinica, dar ocupati cu serviciul si obligatiile zilnice si lipsiti de o baza de educatie crestina minima.”

Elena Teodoreanu

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2209 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.