Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislatie conexa si jurisprudenta. Noiembrie 2021

PRP: 24,90 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 22,41 lei
Diferență: 2,49 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

INCLUDE:

 Cuvant-inainte

 

 6 acte normative

 

 Dispozitii conexe

 

 Index

 

 Decizii ale Curtii Constitutionale

 

 Recursuri in interesul legii

 

 Hotarari prealabile

 

 Jurisprudenta relevanta

 

Culegerea intitulata Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislatie conexa si jurisprudenta, aflata acum la editia a 6-a (revizuita), a pornit de la realitatea ca actuala reglementare a contenciosului administrativ prin Legea nr. 554/2004 (intrata in vigoare la inceputul anului 2005) reprezinta un veritabil pas inainte si o evolutie a legislatiei in aceasta materie.

 

Regulile fundamentale impuse la nivel european pentru garantarea dreptului la un proces echitabil, care presupun modelarea principiilor specifice procedurii contencioase, caracterul specific al dreptului Uniunii Europene, precum si contributia practicii judiciare, a jurisprudentei Curtii Constitutionale si a doctrinei administrative, sunt elemente care au determinat perfectionarea legislatiei in materia contenciosului administrativ, astfel ca, in plan principal sau secundar, Legii nr. 554/2004 i‑au fost aduse modificari si completari care au fost evidentiate in prezenta lucrare.

 

Sub impulsul determinat atat de dinamica sociala, cat si de dinamica fenomenului administrativ care se reflecta si in plan legislativ, am apreciat ca se impune ca aceasta culegere sa cuprinda atat Legea nr. 554/2004, actualizata si insotita de jurisprudenta relevanta, cat si legislatia conexa acesteia.

 

Culegerea de fata ofera posibilitatea ca, urmarind firul articolelor din Legea

nr. 554/2004, cititorul sa cunoasca atat modificarile si completarile legislative care au intervenit pana in prezent, cat si cele mai importante decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii si hotarari prealabile (decizii ICCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept) cu privire la acestea.

 

Jurisprudenta prezentata exprima „dreptul in miscare”, fiind si cea care releva calitatea legii.

 

In acest context, nu este exclusa indepartarea de trecutul jurisprudential intr-o anumita problema de drept si adaptarea solutiei jurisprudentiale anterioare la exigentele unor noi masuri legislative.

 

Astfel, dupa multi ani de dezbateri juridice si dupa o practica judiciara care s-a indepartat de optiunea legiuitorului si de jurisprudenta instantei de contencios constitutional, Decizia ICCJ (RIL) nr. 9/2021, conform careia „exceptia de nelegalitate poate fi invocata si cu privire la actele administrative cu caracter individual adoptate sau emise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 554/2004”, va readuce jurisprudenta in „cadenta” actualitatii si va asigura armonia tuturor articulatiilor dreptului, asigurand o jurisprudenta unitara asupra acestei probleme controversate de drept.

 

Cunoasterea sistemului legislativ conduce la oportunitatea de a clarifica conditiile si limitele controlului de legalitate, sanctiunile, in materia atat de complexa a contenciosului administrativ, cat si a actelor normative conexe.

 

Aceasta culegere a fost conceputa pentru a veni in sprijinul practicienilor, al teoreticienilor, precum si al tuturor celor interesati de Legea contenciosului administrativ, de legislatia conexa si de practica judiciara aferenta, cu dorinta si speranta ca isi va dovedi pe deplin utilitatea pentru a cunoaste rapid, eficient si complet legislatia la zi in aceasta materie, legatura altor acte normative cu legea‑cadru – Legea nr. 554/2004, precum si unele solutii relevante oferite de jurisprudenta.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1447 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.