Lupii marilor. O scurta istorie a vikingilor
DESCRIERE
Extraordinara lume a eroilor, razboinicilor, exploratorilor si barzilor vikingi
Gratie documentarii riguroase si talentului de povestitor al autorului, Lupii marilor contureaza un tablou cuprinzator al epocii vikinge, adresandu-se tuturor iubitorilor istoriei si ai civilizatiilor nordice.
In largul coastei de vest a Scotiei, se ridica semet din Marea Nordului un promontoriu acoperit de iarba, cu plaje nisipoase. Aceasta este micuta insula Iona, o oaza de pace si unul dintre cele mai vechi si mai importante centre crestine din vestul Europei. In afara de comorile religioase, insula Iona se mandrea cu o colectie de morminte regale fara egal. Cei mai multi dintre primii regi scotieni, inclusiv cei deveniti faimosi datorita pieselor lui Shakespeare – Macbeth si victima lui, Duncan – erau inmormantati aici. Dar, cu douasprezece secole in urma, aceste plaje idilice au fost martore ale unor acte de violenta iesite din comun. La inceputul anului 795, pe cand calugarii sarbatoreau un sfant, nave avand prorele sculptate sub forma de serpi si dragoni s-au apropiat pe nesimtite, furisandu-se pana pe plaja, nu departe de cea mai importanta manastire. Insula s-a transformat astfel in tinta unor raiduri ingrozitoare, fiind devastata de bande de pagani ciudati, veniti din nord. Asa deschide Lars Brownworth strania istorie a razboinicilor nordici care au zdruncinat destinul crestinatatii apusene timp de 300 de ani.
Termenul de „viking“ este inca asociat cu barbatii blonzi si voinici care sareau din navele cu cap de dragon pentru a ucide si a jefui tot ce le apare in cale. Autorul razbate dincolo de cliseele si prejudecatile asociate epocii vikingilor. Sunt prezentate invaziile carora le-au cazut prada insulele britanice, coastele Frantei, Spaniei, Italiei si ale insulelor din Mediterana, dar si expeditiile care i-au adus pe vikingi in contact cu civilizatia kievana sau bizantina. De asemenea, prind contur figurile unor lideri uniti de dorinta acerba de cuceriri, printre care Leif cel Norocos, descoperitorul unei noi lumi, Ragnar Lodbrok, spaima francilor, Eric Topor Insangerat, unul dintre primii vikingi care au cotropit Anglia sau abilul, dar perfidul Harald Hardrada.
Pe de alta parte, autorul demonstreaza, cu argumente pertinente, ca vikingii nu au fost doar niste luptatori sangerosi si salbatici. Au fost fauritori de legi si au introdus pentru prima oara in insulele britanice judecata cu jurati. Au fost negustori si exploratori priceputi, colonizand Islanda si numeroase alte insule. Au intemeiat actuala capitala irlandeza Dublin si au pus bazele unei fabuloase retele comerciale, intinse de la Bagdad si pana pe coastele Americii de Nord. Au influentat cultura si viziunea despre viata a populatiilor cu care au interactionat, lasand o amprenta puternica asupra Evului mediu timpuriu.
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 33,75 leiPRP: 45,00 lei
- 74,25 leiPRP: 99,00 lei
- 56,25 leiPRP: 75,00 lei
OPINIA CITITORILOR