Maria Sandu, Reactia sociala impotriva criminalitatii. Supravegherea si asistenta postpenala

PRP: 35,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 28,00 lei
Diferență: 7,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2017
Pagini: 244
Categoria: Carti diverse

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Cartea autorului Maria Sandu „Maria Sandu, Reactia sociala impotriva criminalitatii. Supravegherea si asistenta postpenala" de la editura PRO UNIVERSITARIA

Volumul intitulat „Reactia sociala impotriva criminalitatii. Supravegherea si asistenta postpenala” aduce in atentie formele moderne de reactie sociala impotriva criminalitatii din perspectiva evolutiei unor paradigme explicative din domeniul sociologiei deviantei, al criminologiei si victimologiei, respectiv al penologiei.

Daca pana nu demult problematica deviantei si a criminalitatii era abordata prin prisma persoanei „purtatoare de risc” cu toate implicatiile psihosociale, in prezent, fara a neglija „riscul de recidiva”, accentul este focalizat pe „recadere” imbinata cu „desistarea infractionala” intr-o abordare cu caracter preventiv si restaurativ.

Astfel, teoriile criminologice actuale aduc in centrul atentiei factorii protectivi fata de „nevoile criminogene” si fata de „riscul criminogen”, denumiti in continuare, factori inhibitori ai conduitei infractionale si care reprezinta, practic, premisa de la care porneste interventia psihosociala dinamica in eficientizarea actului de justitie. Drept urmare, procedura desistarii reprezinta o etapa indispensabila procesului de reabilitare si incluziune sociala a persoanelor care comit acte deviante si infractionale activand in egala masura atat parghiile „capitalului personal” cat si pe cele ale „capitalului social”. Noua abordare ofera practic, continut programelor comunitare de reducere a riscului de recidiva vizand in egala masura atat supravegherea si asistarea psihosociala penala, cat si asistenta post-penala pe principiul continuitatii si cel al colaborarii institutionale functionale.

In acest sens, lucrarea de fata propune modele alternative ale justitiei restaurative exemplificand prin procedeele de evaluare, supraveghere si asistare realizate pentru agresor in vederea estimarii si managementul riscului, cu trimitere la factorii protectivi si la conduita victimiara, care contribuie atat la construirea planului de interventie psihosocio-juridica pentru agresor – perspective de reabilitare si incluziune sociala – cat si la elaborarea unor strategii orientate catre protectia victimei.

In cadrul acestor domenii asistentiale avem in vedere abordarea metodologica pe coordonatele diverselor tipuri de activitati – evaluarea persoanelor inculpate, procesul de supraveghere in comunitate a persoanelor condamnate si asistarea psihosociala – inserate in procedurile specifice etapelor procesual penale si definite in functie de calitatile procesuale ale beneficiarilor. Drept urmare, lucrarea evidentiaza metodologia specifica sistemului de probatiune dar si noutatea abordarii in sistemul penitenciar aflat in plina reforma institutionala.

Supravegherea si asistarea agresorului ca tip de activitate ce tine de competenta atat a serviciilor de probatiune, cat si a compartimentelor de asistenta psihosociala din cadrul centrelor educative, a centrelor de detentie si a unitatilor penitenciare reprezinta, practic, un prim pas catre medierea victima-agresor, aspecte confirmate de legislatia privitoare la protectia victimei si la medierea in jurisdictia penala. In concluzie, consideram ca volumul intitulat „Reactia sociala impotriva criminalitatii.

Supravegherea si asistenta postpenala” constituie mai mult decat un manual de teorie si practica, aceasta fiind pe langa un important ghid teoretic si practic, pentru elaborarea strategiilor si directiilor de actiune circumscrise politicilor penale si un veritabil instrument de lucru pentru cercetatori, cadre didactice, studenti si practicieni venind in sprijinul, nu numai specialistilor in domeniu, ci si tuturor actorilor sociali orientati catre incluziunea sociala a populatiilor vulnerabile, in conditiile realizarii si mentinerii securitatii comunitare.

Maria Sandu

Nr. de pagini: 244
Anul aparitiei: 2017

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0949 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.