Marin Buca, Dictionar de antonime - Dictionar de buzunar

PRP: 6,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 5,40 lei
Diferență: 0,60 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2006

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

In mod curent, termenul antonim este folosit pentru desemnarea unui cuvant care are, in raport cu altul, sens opus. Opozitia este insa numai una din laturile antonielor; o alta latura, tot atat de importanta, o constituie asemanarea semantica a acestora, determinata de faptul ca ele desemneaza calitati, actiuni, fenomene etc., apartinand oceluiasi domeniu. Putem vorbi, de pilda, de o opozitie a sensurilor cuvintelor caldura si altruism, dar aceste cuvinte nu sunt antonime, pentru ca fac parte din sfere semantice cu totul diferite. Fiecare dintre cele doua cuvinte se afla in raporturi de antonimie cu alte unitati lexicale: caldura - frig si altruism - egoism. Asemanarea dintre cuvintele caldura si frig este determinata de faptul ca si unuI si altul se refera la temperatura, iar opozitia: dintre ele isi gaseste expresia in desemnarea unor realitati ce se afla la extremitatile aceluiasi fenomen: primul cuvant de semaeaza temperatura ridicata a aerului care da senzatia de cald, iar cel de-al doilea, temperatura scazuta a aerului care da senzatia de rece. Relatiile semantice dintre cuvintele ce formeaza oerechi antonimice pot fi puse pregnant in evidenta prin cuprinderea lor in aceeasi definitie. Perechea de antonime caldura -  frig ar putea fi definita, de pilda, in felul urmator: temperatura (ridicata: scazuta) a aerului care da seazatia de (cald: rece). Aceasta definitie scoate in relief asemanarea semantica dintre doua cuvinte care alcatuiesc perechea antonimica (termperatura a aerului care produce o anumita senzatie), cat si laturile semantice aflate in opozitie (temperatura ridicata - scazuta, senzate de calt - rece).

Nr. de pagini: 256
Anul aparitiei: 2006

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2623 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.