Marius Stan - Dosar Stalin. Genialissimul genialissim - Editia a II-a

PRP: 35,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 26,25 lei
Diferență: 8,75 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 272

DESCRIERE

Totalitarismul e inca un subiect de mare actualitate in Romania. O demonstreaza paginile scrise de Marius Stan si Vladimir Tismaneanu, la sase decenii de la moartea lui Stalin. Nu, nu veti citi un discurs funebru, ci o explicatie a felului in care ideile politice au fabricat crime!

Cristian Preda
 
Cartea de fata se naste din provocarile unei istorii tragice si din energia luminoasa a unui dialog intelectual. Pornind de la Stalin si umbra sa, recuperand mostenirea traumatica a trecutului recent, Marius Stan si Vladimir Tismaneanu gandesc un discurs in egala masura arheologic si pedagogic. Peste Atlantic se tese o punte de amintiri, de evocari si de judecati articulate din unghiul libertatii. Dosar Stalin. Genialissimul generalissim a aparut in anul in care Rusia lui Putin retrezea demonii sovietici. Analiza intelectuala isi dovedea forta anticipativa.

Ioan Stanomir

Intr-o lume in care cantecele de sirena ale comunismului contondent gasesc tot mai multe urechi obediente, rolul intelectualului critic e mai important decat oricand. Cartea lui Marius Stan si a lui Vladimir Tismaneanu isi indeplineste, si din acest punct de vedere, cu prisosinta, menirea: aceea de a atrage atentia asupra capcanelor istoriei. Cand criminalul sociopat Lenin redevine un„far luminos“ pentru multi adepti ai utopiei egalitariste, autorii propun o revenire la ratiune, argument si document. Ei demonstreaza peremptoriu ca na existat niciodata un umanism al comunismului, al fascismului ori al nazismului. Discursul lor se revendica unei traditii stralucite a intelectualului angajat, o directie de maxima respectabilitate civica si morala, ilustrata de mari nume precum Danilo Kiš, Václav Havel, Monica Lovinescu ori Hannah Arendt— adica acea pleiada a oamenilor curajosi de la care avem datoria sa invatam ce inseamna a trai in adevar.

Mircea Mihaies

Dosar Stalin este cartea unor intrebari fundamentale— de ce nu a existat si in Romania un marxism critic, dinamitard, de ce nu a existat o disidenta precum in alte tari ale blocului sovietic, mai ales din Europa Centrala. In fine, Dosar Stalin este o lucrare polemica, un volum-pledoa-rie pentru partide, curente si miscari intelectuale democratice, moderate, lipsite de stridente si de asocieri cu extremele; si aici este cumva o distributie a rolurilor, o diviziune istoriografica si politologica a muncii— fiecare dintre cei doi se ocupa cu predilectie de tarele generatiei care ii este mai apropiata ca varsta.
CRISTIAN VASILE

Volumul Dosar Stalin. Generalissimul generalissim nu este nici pe departe inca o biografie a„tatucului popoarelor“. Nu este, in mod obligatoriu sau in cel mai evident chip cu putinta, o analiza politologica, in specificul rigorii universitare, a felului in care Iosif Vissarionovici a inteles si pus in practica comunismul, totalitarismul.

Desi nu este, repet, la modul obligatoriu si evident, asa ceva, desi in profunzime este, cartea, aparuta in 2014 la editura Curtea Veche din Bucuresti izbuteste sa fie exact ceea ce autorii ei au planuit sa fie. O„surprindere a articulatiilor cultului celui ce a ajuns sa fie divinizat drept corifeul stiintei si invingatorul in toate bataliile militare.“ Adica„genialissimul generalissim“.
MIRCEA MORARIU

Marius Stan. Politolog si redactor-sef al revistei History of Communism in Europe. Incepand cu 2006 s-a ocupat de studierea istoriei regimurilor comuniste. Este autorul multor articole academice si lucrari colective asupra istoriei recente a Romaniei, precum si al unor articole de presa culturala pe teme de istorie politica si intelectuala. Din 2014 este fotojurnalist la Radio Europa Libera. Coautor, impreuna cu Mihai Burcea si Mihail Bumbes, al Dictionarului ofiterilor si angajatilor civili ai Directiei Generale a Penitenciarelor. Aparatul Central: 1948-1989, Iasi, Polirom (vol. I/ 2009; vol. II/ 2011). Coautor, impreuna cu Adam Burakowski al volumului Kraj smutny pelen humoru. Dzieje Rumunii po 1989 roku/ O tara trista plina de umor. Istoria Romaniei dupa 1989, Varsovia, Editura TRIO, 2012. Coautor, impreuna cu Vladimir Tismaneanu, al volumului Dosar Lenin. Vraja nihilismului, Curtea Veche Publishing, 2016.

Vladimir Tismaneanu. Profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century (University of California Press, 2012, trad. rom. Humanitas, 2013), Despre comunism. Destinul unei religii politice, Arheologia terorii, Irepetabilul trecut, Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc, Fantasmele salvarii, Fantoma lui Gheorghiu-Dej, Democratie si memorie, Reinventarea politicului. Europa Rasariteana de la Stalin la Havel. Coeditor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania (Humanitas, 2007). Coeditor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History (Central European University Press, 2012). Coautor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor Vecinii lui Franz Kafka, Balul mascat, Incet, spre Europa, Schelete in dulap, Cortina de ceata si O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu. Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului East European Politics and Societies (in prezent membru al Comitetului Editorial). In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.

Nr. de pagini: 272
Anul aparitiei: 2016

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1673 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.