Mihail Gheatau, Influente Art Nouveau in arta decorativa eclesiala - Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi

PRP: 100,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 90,00 lei
Diferență: 10,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 230

DESCRIERE

Lucrarea de fata, Influente Art Nouveau in arta decorativa eclesiala (...), incearca sa prezinte, mai ales prin intermediul imaginilor, o parte mai putin vizibila si inca necercetata a patrimoniului manastirii,, Sfintii Trei Ierarhi” din Iasi.
 
Albumul pune in lumina valoarea artistica a obiectelor de cult tezaurizate aici, inedite piese de mobilier de strana si odoare bisericesti, care nu au avut aceeasi vizibilitate si nici acelasi impact mediatic de care, pe buna dreptate, s-a bucurat broderia in piatra care acopera integral suprafata exterioara a bisericii.

 Situatia este explicabila, daca luam in considerare faptul ca dupa restaurarea de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, sub presiunea regimului comunist, o lunga perioada de timp manastirea a fost inchisa. Biserica ridicata de voievodul Vasile Lupu intre anii 1637 - 1639, a suferit de-a lungul timpului mai multe restaurari, cea mai importanta, care i-a si dat infatisarea actuala, fiind realizata intre anii 1882 - 1904. Innoirea zestrei de obiecte liturgice ale bisericii Manastirii„Sfintii Trei Ierarhi” s-a realizat cu ajutorul donatiilor Familiei Regale a Romaniei, care a stimulat si sustinut financiar restaurarea mai multor monumente istorice.

Odata cu restaurarea bisericii a trebuit sa fie inlocuite majoritatea pieselor de mobilier si a obiectelor de cult deteriorate, iar cele care lipseau sa fie completate cu altele concepute din nou, fapt exploatat de arhitecti si designeri care, cu sustinerea noilor ctitori, si-au ingaduit o mai mare libertate de creatie in proiectarea si decorarea lor. Ceea ce trebuie subliniat este faptul ca noile colectii de piese liturgice si obiecte de cult se remarca printr-o reala calitate artistica si o executie tehnica ireprosabila, vadind preferinta celor ce le-au comandat pentru manufactura unicat a designului Art Nouveau[1], noul curent artistic al vremii.

Creatorii Art Nouveau au incercat sa realizeze o sinteza intre tehnica, forma si ornament, operele lor caracterizandu-se prin capacitatea de a sublinia structura formei si de„a contopi atat obiectul cat si ornamentul lui intr-o unitate organica”. Ei urmareau ca aspectul practic sa fie impletit cu cel decorativ, subliniindu-se rolul pe care ornamentul il dobandeste in iconomia ansamblului. El nu ramane doar un ornament aplicat pe o suprafata exterioara, ci este implicat, guvernand intreaga structura formala a subiectului, fuziunea ornamentului cu forma fiind principiul stilistic fundamental al Art Nouveau-lui.     

Intr-o sinteza care impaca elemente si simboluri caracteristice artei bizantine cu forme si motive specifice stilului Art Nouveau, colectia de obiecte bisericesti, mobilierul de strana, candelabrele, usile si celelalte accesorii ale bisericii Manastirii„Sfintii Trei Ierarhi”, se remarca prin calitatea lucraturii si unitatea stilistica pe care noul curent secessionist a imprimat-o. Unicitatea pieselor din bronz realizate la Viena, conferita de influenta moderata a stilului Art Nouveau, marcheaza un moment de referinta in istoria artelor decorative eclesiale romanesti.

Valoarea unor piese, precum usile din bronz ale bisericii, a facut ca in anul 1888, mai inainte de a fi montate in biserica, sa fie expuse la Muzeul Austriac al Artelor si Industriilor din Viena, unde au atras atentia si admiratia tuturor vizitatorilor.

 Pentru lucrarile de restaurare si recladire a monumentelor, alaturi de arhitectii autohtoni au fost angajati si arhitecti de origine straina, astfel, la conducerea santierului de restaurare de la Manastirea„Sfintii Trei Ierarhi” a fost numit arhitectul francezÉmile-André Lecomte du Noüy. Acesta va conduce santierele de restaurare ale unor importante monumente istorice romanesti si va superviza refacerea sau executarea unor resedinte regale si princiare. Pe langa restaurarea Manastirii Curtea de Arges, cu care si-a inceput activitatea in Romania, Lecomte du Noüy va fi angajat in restaurarea bisericii Manastirii„Sfintii Trei Ierarhi” si a bisericii„Sfantul Nicolae - Domnesc” din Iasi, si tot el va conduce santierele de restaurare de la Mitroplia din Targoviste si de la bisericile„Sfantul Dumitru” si„Sfanta Treime” din Craiova.

[1] Denumirea miscarii artistice Art Nouveau poate fi intalnita, in functie de tara si limba vorbita, in diverse variante precum: Jugendstil, Sezession, Stilul 1900, Modern Style etc.

Nr. de pagini: 230
Anul aparitiei: 2016

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1391 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.