Mihailide Mihail, Adjunctii - Adjuncti ai ministrului sanatatii si secretari generali din perioada comunista

PRP: 45,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 44,10 lei
Diferență: 0,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2015

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

In 2014, am publicat o carte intitulata "Medicii si seductia puterii" cu referire la ministrii sanatatii din anii 1945-1989. Lucrarea a interesat, a fost comentata de iatriistorici si semnalata in mass-media.
Incurajat de aceasta primire, m-am gandit sa prelungescdemersul cu prezentarea adjunctilor si secretarilor generali din Sanatate din aceeasi perioada, vietile si activitatea meritorie a aunora dntyre ei fiind, ca si numele, pe masura schimbarii generatiilor de medici, cvasinecunoscute. Acesti inalti functionari erau numiti, ca si ministri, prin decrete ale unei puteri administrative (de exemplu, Consiliul de Ministri) si desigur, cu"binecuvantarea" Partidului. Aveau sarcina sa conduca departamente /sectoare  importante pentru Sanatatea publica. Primii adjjuncti si secretari generali (daca avem in vedere o anumita cronologie) au fost activisti numiti, in conditiile luptei de clasa, nu ca niste Sancho Panza, sa- i fie credinciosi scutieri ministrului"plin" - adesea un Don Quijote in lupta cu uriasele provocari postbelice ale sabnatatii populatiei-, ci din contra. Sa-l toarne"sus"... Dupa raportul lui N. Hrusciov dezvaluind crimele lui Stalin, afirmarea dorintei de independenta a tarii, Congresul al IX-lea al P. CR., dar si declaratia oficiala de incheiere a luptei de clasa, atmosfera politica a devenit favorabila valorificarii competentei in administratie. Sa-u produs o decantare si o selectie a adjunctilor si secretarilor generali, inclusiv din Ministerul Sanatatii, tinandu-se cont nnu numai de originea sociala, apartenenta la P. C. R- de preferinta cu stagiu indelungat si activitate politica-, dar si de criteriul competentei: realizari profesionala si calitati organizatorice."Pila politica" ("recomandarea","trocul" serviciilor, apartenenta la un grup de putere) functiona totusi- ca si acum, de altfel-, cu mau multa sau mai putina discretie. Am identificat numele a 34 de adjuncti si secretari generali. Pentru 28 dintre acestia, am deschis cate un capitol aparte, respectand o oarecare succesiune temporala a celor in functii-lucrarea nu se doreste a fi nicidecum un dictionar-, iar sansa avuta de a cunoaste nemediat cateva dintre personalitati, m-a avantajat, intr-o oarecare masura.

Autorul


Nr. de pagini: 358
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2249 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.