O istorie a Brasovului. Din cele mai vechi timpuri pana la inceputul secolului XX de Ion Dumitrascu
DESCRIERE
Cartea autorului Ion Dumitrascu „O istorie a Brasovului. Din cele mai vechi timpuri pana la inceputul secolului XX de Ion Dumitrascu" de la editura LIBRIS EDITORIAL
Fiecare loc de pe pamant are o poveste a lui, dar trebuie sa tragi bine cu urechea ca s-o auzi si trebuie si un dram de iubire s-o intelegi - Nicolae lorga
"O istorie a Brasovului", elaborata de profesorii de istorie brasoveni, lon Dumitrascu si Mariana Maximescu, este o lucrare pionierat.
Pentru a usura accesul la istoria Brasovului, ale carei marturii vizibile se intalnesc mai ales in centrul istoric al orasului sub forma cladirilor - monumente, dar sunt pastrate si la Arhivele Nationale, la Biblioteca Judeteana, la Muzeul de Istorie si in alte locuri sub forma de documente, carti si obiecte, era de mult nevoie de un asemenea material de referinta, care sa prezinte evolutia istorica a orasului.
Cei doi autori au avut indrazneala sa atace acest subiect cu multiple aspecte si fatete.
Constienti de greutatile problemei, ei au avut viziunea unui volum pentru iubitorii de istorie, au parcurs o documentatie foarte bogata pentru a redacta aceasta incercare de sinteza, cum au intitulat-o, constienti de complexitatea subiectului volumul lor.
Pe parcursul redactarii, autorii si-au dat seama cat de multe aspecte din istoria Brasovului inca nu au fost cercetate in mod suficient si de aceea in momentul de fata inca nu este posibila o istorie cuprinzatoare, echilibrata si armonioasa a Brasovului.
Un merit deosebit al autorilor este stradania lor de a prezenta in aceasta fncercare si aspecte din istoria sasilor si a maghiarilor, orasul Brasov fiind un exemplu al convetuirii diferitelor nationalitati in decursul secolelor.
Un carturar iluminist transilvanean a afirmat in urma cu peste doua secole „trebuie sa-ti cunosti patria, daca vrei s-o iubesti." ln lumina acestui deziderat, scopul acestei carti il consider a fi cunoasterea cat mai buna a trecutului orasului, pentru a-l putea iubi mai mult, pentru a fi mai mandri ca traim in acest oras si pentru a respecta mai mult marturiile trecutului sau si vaIorile prezentului. - Gernot Nussbacher istoric, arhivar, scriitor de limba germana din Romania
Fragment din carte:
"Primele masini industriale sunt atestate la mijlocul secolului XIX in industria textila, ca razboaie mecanice. In preajma instaurarii regimului dualist (1867) in Brasov existau 9 masini de filat cu cate 60 de fuse. Aparitia masinilor cu aburi indica inceputurile industriei masiniste in orasul de la poalele Tampei. In a doua jumatate a secolului procesul de industrializare a Brasovului se accelereaza. In industria textila cea mai veche intreprindere de postav era Wilhelm Scherg & Comp (infiintata in 1823). Wilhelm Tellman a infiintat in 1864 o alta fabrica de postav. Existau si fabrici de tricotaje sau impletituri textile.
Industria alimentara era bine reprezentata la Brasov. Existau mori mecanice: A. Seewald (fondata in 1865) sau Martin Fromm si Fiii (fondata in 1880). Se adaugau fabrica de bomboane Hess (infiintata in 1899) si desigur Friederich Czell & Sohne, cunoscuta fabrica de bere fondata in 1892.
In industria pielariei existau fabricile: Fratii Scherg (infiintata in 1863) si M. Schlandt (infiintata in 1910).
O alta ramura industiala era aceea a materialelor dc constructie. Erau produse tigle sau teracota de catre Fratii Schmidt (infiintata intre 1893-1898), materiale de constructie din ciment de catre Demeter Gastner & Comp (infiintata in 1895).
Industria lemnului, datorita cadrului geografic, cuprindea atat exploatarea padurilor cat si productia de cherestea sau de mobila.
Brasovul avea la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX un important renume si datorita industriei de masini si metalurgice, Intreprinderile Fratii Schiel producatoare de masini (fondata in 1880 Julius Teutsch producatoare de masini si turnatorie (fondata in 1868) si R. Goldschmidt producatoare de masini si instalatii de mori mecanice (fondata in 1914) erau cunoscute si dincolo de hotarele Transilvaniei. "
Nr. de pagini: 242
Anul aparitiei: 2017
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 29,25 leiPRP: 39,00 lei
- 16,80 leiPRP: 21,00 lei
- 11,94 leiPRP: 19,90 lei
OPINIA CITITORILOR