Padurea comestibila: Pentru recolte abundente in orice anotimp
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Padurea comestibila: Pentru recolte abundente in orice anotimp / La forêt comestible - Pour des récoltes abondantes en toute saison de Damien Dekarz ne propune un nou model de agrosilvicultura inspirat de padurile salbatice. Mai exact, sustine autorul, putem sa ne amenajam gradinile in care cultivam fructe si legume sub forma unor paduri comestibile in care vita-de-vie se poate catara pe mar, langa care am plantat un alun, langa care creste un zmeur, un capsun si niste ciuperci pleurotus. Exact la fel cum intr-o padure exista pomi de diverse marimi, tufisuri, ciuperci, liane. Pe scurt, pentru Damien Dekarz, padurea comestibila este un sistem de productie alimentara care colaboreaza cu natura.
„Aceasta carte este o invitatie la imitarea naturii. Dincolo de sfaturile pe care le puteti citi sau auzi, va propun sa priviti natura si sa va inspirati din ea in mod profund. Dupa mine, ea e cea care propune cele mai bune solutii.”
Trainer, designer si lector, Damien Dekarz popularizeaza permacultura si agroecologia inca din anul 2014 pe canalul sau de YouTube intitulat „permaculture agroécologie etc...” care are in momentul de fata peste 400 de mii de abonati.
Damien a experimentat, creat si inregistrat numeroase tehnici si instrumente de gradinarit usor adaptabile in diverse imprejurari, despre care puteti afla mai multe amanunte pe site-ul sau: www.permacultureetc.com. La editura ap! a mai aparut de acelasi autor si titlul „Permacultura in gradina luna de luna”.
Damien Dekarz a copilarit in mijlocul naturii, la tara, in sudul Frantei, ulterior calatorind in jurul lumii si studiind diverse biotopuri. Dupa cum marturiseste el insusi, Amazonia peruana l-a inspirat mult in conceperea padurilor comestibile. Dar autorul a calatorit, studiind diversele soiuri de plante, si in Maroc, in apropierea desertului saharian, a traversat Sahara mauritaniana facand autostopul si a semanat seminte de baobab in Senegal.
Odata intors in Franta a creat si a ingrijit, bucurandu-se de rezultate excelente trei paduri-comestibile in care a experimentat aproape tot ce se putea experimenta in materie de padure comestibila, bazandu-se pe unul din principiile de baza ale permaculturii, si anume, sa te adaptezi intotdeauna in functie de context si sa nu copiezi fara discernamant tehnici luate de-a gata. De altfel, padurile comestibile sunt frecvent intalnite in: Amazonia, in Maroc si chiar in Europa (despre unele dintre acestea puteti citi mai multe detalii in carte).
In gradina din Grand-Jas, Damien a reusit sa obtina fructe si legume din belsug si sa creeze un mediu prietenos pentru numeroase specii de insecte si pasari fara sa are, fara sa puna ingrasaminte si pesticide si fara sa ude aproape deloc. In gradina amenajata pe un teren foarte calcaros a reusit sa amenajeze o mica padure comestibila foarte productiva cu putina apa si cu foarte putin spatiu la dispozitie.
In prezent autorul locuieste in Limousin, unde administreaza o ferma veche de 4 hectare, cu o casa si doua hambare din piatra. Pe aceste terenuri se afla o padure de aproximativ 4 000 de metri patrati in care s-au plantat in special castani si stejari.
In gradina din jurul casei, are cativa pomi fructiferi batrani care produc mere, pere, cirese salbatice si castane. Pajistea de 3 hectare o transforma putin cate putin cu o viziune inspirata din permacultura.
Cu alte cuvinte, aici experimentul este in plina desfasurare:
„Cateva panouri solare si baterii de recuperare ne furnizeaza o parte din energia electrica. Cateva gaini si rate ne dau oua, gradina de legume de aproximativ 350 de metri patrati si sera abunda de legume in mod regulat, un iaz mare de aproximativ 300 de metri patrati ne permite sa pescuim cativa pesti. O iapa si doua magarite intretin pajistile si produc gunoi de grajd. Ne dorim sa redam cat mai mult spatiu naturii salbatice, cu portiuni fara animale domestice si fara plante cultivate.
Pe langa asta, activitatea mea principala este plantarea unei paduri comestibile pe mai mult de un hectar. Pana in momentul in care scriu aceste randuri, aproape 1 000 de copaci au fost plantati in mai putin de doi ani, iar acesta nu este decat inceputul.”
Asadar, Damien Dekarz stie ce spune atunci cand vorbeste despre padurile comestibile, putandu-ne da sfaturi avizate cu privire la ce se preteaza si la ce nu se preteaza pentru un astfel de ecosistem.
Daca doriti sa va amenajati propria padure comestibila, in cartea de fata veti gasi toate informatiile si toate sfaturile utile de care aveti nevoie pentru a incepe un astfel de demers.
Cartea este impartita in 7 parti dupa cum urmeaza:
1. PARTEA I: DE CE SA CREAM O PADURE COMESTIBILA?
„Pornind de la un teren gol, natura va deveni padure, daca o lasam sa avanseze fara restrictii.”
Pornind de la intrebarea: „Cum am mentine terenurile goale daca petrolul s-ar epuiza sau daca ar fi prea scump?” autorul sustine ca padurile comestibile ar fi solutia ideala pentru o astfel de situatie intrucat pomii fructiferi ne permit sa ne producem hrana, limitandu-ne consumul de energie fosila. Padurile cultivate ne pot indeplini cu generozitate toate nevoile alimentare, fara sa fim nevoiti sa folosim petrol. In plus, putem sa integram animale in padurile noastre comestibile si putem sa pastram cateva luminisuri pentru a cultiva cateva legume si cereale.
Studiind prin comparatie agricultura industriala si padurile comestibile, observam cum balanta inclina vizibil in favoarea variantei ecologice de a ne produce hrana.
Tot in aceasta sectiune vom afla mai multe detalii interesante despre acesti „straini de langa noi” – copacii – si vom invata sa-i ocrotim si sa-i pretuim mai mult datorita numeroaselor beneficii pe care ni le aduc.
In continuare, privim pentru o clipa prin lupa viitorului si ne imaginam cum ar putea arata in viitor orasele in care vom locui:
„Avand in vedere ca orasele sunt din ce in ce mai mari si ca din ce in ce mai multi oameni locuiesc la oras, vin aici cu o propunere pentru orasele de maine: un imobil cu vita-de-vie si kiwi care se catara pe fatada, marcotate in jardiniere la fiecare etaj. Pe multe acoperisuri se pot instala stupi si gradini de legume. Parcurile ar avea iazuri, gradini de legume si garduri verzi fructifere. De-a lungul strazilor, mini-paduri comestibile cu pomi fructiferi asociati cu arbusti cu fructe rosii si alte plante aromatice ar infrumuseta orasele.
Inspirandu-ne din natura, cred ca este posibil sa cream orase placute, productive si care adapostesc biodiversitatea vegetala si animala. Evident, sunt constient de dificultatea transformarii peisajului urban, iar propunerea mea i-ar putea face pe unii sa zambeasca. Totusi, sunt constient si de mizele sociale si ecologice, iar o schimbare a civilizatiei este esentiala pentru binele tuturor.”
PARTEA A II-A: CREAREA UNEI PADURI COMESTIBILE
E timpul sa trecem la treaba! In aceasta sectiune autorul va ofera sfaturi utile privitoare la crearea unei paduri comestibile. Ca orice lucru nou, amenajarea unei paduri comestibile necesita o serie de cunostinte cu privire la:
Design
In functie de ce obiective veti dori sa atingeti cu padurea voastra comestibila, puteti avea in vedere amenajarea:
1. Unui coridor ecologic
2. Unui ochi de apa
Sol:
• Ararea solului. Terenul trebuie arat sau nu?
• Textura – cum trebuie ingrijit solul in functie de textura pe care o are?
Fotosinteza, evapotranspiratia si respiratia plantelor: Datorita fotosintezei, evapotranspiratiei si respiratiei, plantele sunt capabile sa produca fertilitate.
Micoriza: rezultatul asocierii dintre radacina unei plante si o ciuperca. La fel cum oamenii sunt legati intre ei prin Internet, intr-o padure, copacii, lianele, arbustii... sunt conectati unii cu altii via micorize. De aceea este important sa cunosti cateva trucuri pentru a obtine un pamant bogat in micorize.
Plantele fixatoare de azot: ce rol au, cateva exemple si cateva trucuri pentru a fixa azotul in pamant prin intermediul plantelor;
Mulcirea: actiunea de acoperire a solului cu scopul de a-l proteja, de a-l hrani, de a limita cresterea ierburilor, de a preveni evaporarea apei.
Cele sapte straturi vegetale. O padure comestibila ar putea cuprinde urmatoarele zone de vegetatie:
• Baldachinul cu arbori mari (castani, nuci, meri...)
• Arbustii si pomii taiati (aluni, piersici, soc...)
• Tufisurile (coacaz, goji, afin...)
• Plantele erbacee (rosii, ardei, varza, urzica...)
• Plantele acoperitoare de sol (capsun, tataneasa...)
• Radacinoasele si tuberculii (cartofi, morcovi...)
• Lianele (vita-de-vie, kiwi, mur...)
Umbra si lumina: Buna gestionare a umbrei si a luminii ii va permite padurii voastre comestibile sa se dezvolte frumos.
Soarele si caldura: Soarele este esential pentru fotosinteza, de aceea, cand este posibil, padurea comestibila ar trebui sa fie orientata spre sud.
Lizierele: La granita dintre padure si campie au loc cele mai interesante fenomene. Acolo se gaseste cea mai mare bogatie de plante si cea mai mare diversitate.
Murul: murul ajuta padurile sa creasca. De fapt, acest arbust spinos, care creste in mod natural in liziera padurii, protejeaza semintele si mladitele tinere.
Diferite plante cataratoare: Planta cataratoare va fi un aliat aproape esential pentru cresterea productivitatii terenului vostru. Astfel, un frasin poate sustine kiwi, un artar poate sustine dovleci sau chiar un stejar poate sustine fructul pasiunii.
PARTEA A III-A: ALTOIREA, TAIEREA
Altoirea: permite producerea fructelor dorite, avand calitatile gustative alese. De asemenea, prin altoire este posibila transformarea unor copaci salbatici in pomi fructiferi: prunii pot fi altoiti pe porumbari si perii pot fi altoiti pe paducei...
In aceasta sectiune veti putea citi despre:
• Diferitele tehnici de altoire folosite in mod curent;
• Cateva exemple de altoire care vor da rezultate excelente.
Toaletarea pomilor sau taierea are un rol esential in dezvoltarea sanatoasa si estetica a pomilor. Din aceasta sectiune veti afla:
Avantajele toaletarii pomilor fructiferi;
Importanta toaletarii pentru arborii din jur;
Care este momentul cel mai potrivit pentru a toaleta copacii din padurea comestibila;
Formele fructifere: Desi sunt de preferat formele naturale, cand sunt multi copaci pe un teren, poate fi necesar sa le oferiti o forma care le va permite tuturor sa aiba acces la lumina. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca fructele sa ramana accesibile pe timpul recoltei.
Taierea „in cap de salcie” sau „taierea in coroana-tufa” sau „taierea in scaun” se refera la procedeul prin care crengile copacilor sunt taiate la iesirea din trunchi. In engleza, „pollarding”. (n. trad.)
Tehnica Chop and drop - o tehnica foarte eficace pentru a face un teren fertil fara interventie.
PARTEA A IV-A: CONCEPEREA PROPRIULUI LOC
Din aceasta sectiune veti afla ce trebuie sa faceti pas cu pas pentru a va crea propria padure-comestibila in urmatoarele situatii:
• Cand proiectul incepe pe o pajiste intinsa fara copaci sau cladiri. In aceasta situatie se poate da frau liber imaginatiei aproape fara limite.
• Cand proiectul incepe de la o pre-livada. Daca va doriti sa creati o pre-livada pentru a asocia pomii fructiferi cu cateva erbivore, va trebui sa pastrati o distanta de aproximativ 10 metri intre pomi (cu tulpina inalta), pentru ca iarba sa poata profita de soare, sa creasca bine si sa hraneasca animalele.
• Pornind de la un codru sau de la o padure salbatica. Desi pare destul de complicat, poate fi o idee buna deoarece solul este deja fertil, bogat in materie organica, ciuperci si alte organisme vii.
• Culturi de tip lasagna intr-o gradina lemnoasa (fosta padure de conifere). Culturile in straturi suprainaltate previn aparitia concurentei intre legumele tinere si copacii bine inradacinati. In plus, cultura de tip lasagna permite cultivarea legumelor pe toate tipurile de sol, chiar si pe cele mai acide sau mai calcaroase.
• Pornind de la o livada. Crearea unei paduri comestibile pornind de la o livada este, cu siguranta, mult mai simpla decat pornind de la o pajiste sau de la o padure salbatica. Insa si acest tip de amenajare ridica unele probleme.
• Tot aici autorul va va oferi exemplul unei transformari cu scop comercial.
Gardurile vii sunt un alt subiect pe care autorul il abordeaza in aceasta sectiune deoarece ele pot fi o buna modalitate de a incepe sa imitam modelele naturale. Acestea pot juca mai multe functii: de paravant, de bariera de sunet, pot fi fructifere, melifere, furajere si pot crea diferite microclimate, controland circulatia maselor de aer. Daca optati pentru ele, aveti de ales intre mai multe variante precum:
• Gardul viu fructifer, prezinta doua avantaje majore fiind deopotriva comestibil si avand totodata rol de paravant;
• Gardul viu furajer care va hrani animalele si le va oferi un adapost vara, pe canicula.
• Gard viu melifer care va atrage polenizatorii.
Ce asocieri putem face in gradina?
Iata un exemplu foarte practic:
„O gradina de legume poate fi cultivata si multietajat, imitand padurea. In stanga: pepenii galbeni acopera solul, sub baldachinul creat de rosii. In dreapta: Fasolea si topinamburul formeaza baldachinul si dovlecii se intind pe sol.”
In aceasta sectiune veti afla mai multe posibile asocieri pe care le puteti face in gradina, dar si alte lucruri foarte practice ca de exemplu:
• Cum se planteaza un pom?
• Cum se creeaza un strat suprainaltat pe o panta?
• Cand se planteaza?
• Care este importanta microclimatelor?
• Are nevoie sa fie udata o padure comestibila, cand si cat?
PARTEA A V-A: CUNOASTEREA, ALEGEREA SI INMULTIREA PLANTELOR
In aceasta sectiune, autorul va ofera alte informatii practice care trebuie cunoscute in mod obligatoriu de un fermier care se aventureaza in amenajarea unei paduri comestibile. Este vorba mai exact despre informatii referitoare la:
• Polenizarea pomilor fructiferi;
• Inmultirea plantelor;
• Samburi si seminte;
• Cum sa semanati pomi;
• Marcotare si butasire;
• Plante exotice;
• Alegerea plantelor;
• Boli.
PARTEA A VI-A: PLANTELE PENTRU O PADURE COMESTIBILA
In aceasta sectiune autorul te ajuta sa iti alegi intelept plantele pe care sa le cultivi in padurea ta comestibila. Este vorba mai exact de:
• O lista cu plante fixatoare de azot perene;
• O serie de liane comestibile;
• Mai multe soiuri de legume perpetue;
• Cum sa obtii recolte proaspete pe toata durata anului (asocierea pomilor fructiferi cu legumele permite obtinerea de recolte pe toata durata anului).
• Un tabel cu diversele soiuri de meri si calitatile gustative ale merelor pe care le fac.
PARTEA A VII-A: DIVERSIFICAREA PRODUCTIILOR
Intr-o padure comestibila se pot obtine cu usurinta toate alimentele necesare pentru a avea o alimentatie sanatoasa: fructe, legume si oua, cereale, ciuperci, miere, peste, carne si chiar lapte.
Din aceasta sectiune veti afla:
• Ce animale se pot adapta cu usurinta intr-o padure comestibila;
• De ce este bine sa cresteti gaini in padurea comestibila si cateva specii de gaini din care puteti alege;
• De ce avantaje beneficiati daca cresteti rate in padurea comestibila;
• In ce conditii puteti creste magari si cai;
• De ce conditii au nevoie albinele;
• Cum puteti creste ciuperci;
La final nu-mi ramane decat sa iti urez succes! in cazul in care te vei hotari sa iti amenajezi propria padure comestibila si sa meditezi la cuvintele sale care reflecta cat se poate de realist trista realitate:
In prezent, anumite activitati ale oamenilor distrug solul, duc la pierderea biodiversitatii, polueaza aerul, apa, pamantul... Toate resursele se epuizeaza cu o viteza din ce in ce mai mare. Daca nu schimbam nimic, nimic nu se va schimba... Totusi, exista speranta. Este posibil sa incurajam biodiversitatea, sa absorbim CO2-ul din atmosfera, sa producem hrana, sa recream ecosisteme in care este placut sa traim, cu ajutorul padurilor comestibile in care fiecare bucata de pamant devine productiva, asemenea unei mini-rezerve naturale. Fiecare gradina poate deveni o sursa de inspiratie. Agricultura poate schimba cursul si contribui la construirea unui viitor captivant.
Ar trebui sa plantam mai multi copaci care sa asigure necesitatile generatiilor viitoare. Ce altceva am putea face mai util de atat?
- Damien Dekarz, Padurea comestibila
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 33,75 leiPRP: 45,00 lei
- 74,25 leiPRP: 99,00 lei
- 56,25 leiPRP: 75,00 lei
OPINIA CITITORILOR