Pravalia cu poezie - Adrian alui Gheorghe
DESCRIERE
Cartea autorului Adrian Alui Gheorghe „Pravalia cu poezie - Adrian alui Gheorghe" de la editura SCOALA ARDELEANA
Imagine coperta: Dan Crecan, din ciclul Cartile nescrise ale lui Ion (2016, 70/160cm, ulei/panza)
Poet cu vocatie, dedat si laudabilei initiative particulare de a face cunoscute cititorilor aparitiile editoriale recente ale confratilor, Adrian Alui Gheorghe stie ce trebuie sa achizitioneze pentru cele sase rafturi pe care le-a amenajat in pravalia sa. Aici se poate gasi marfa proaspata de toata mana si pentru toate gusturile, iar proprietarul nu-si face pravalie cu scara.
Ceea ce inseamna ca el nu se gandeste neaparat la o scara valorica si ca nu tine cont de invatatura proverbului,, Cui ii dai pe datorie nu-l mai vezi sa vie\\". Si aceasta deoarece, desfacand si prezentand cele primite, pravalierul nu face rabat unora dintre producatori, cu speranta ca urmatoarea productie sa le fie mai buna. Nefiind adeptul achizitionarilor angro, Adrian Alui Gheorghe evita neajunsurile surprinse in zicala,, Pravalie cu chirie si marfa in datorie\\". O carte de citit atat pentru numele celor aflati la oferta, dar, mai ales, pentru calitatea prezentarii din partea autorului, care nu e numai scriitor, e si cititor de vocatie. (Vasile Spiridon)
* * *
Se mai vinde poezie? Se mai cumpara? Marfa e, slava Domnului! Si de-a-ntaia si de-a doua, poezie cu vanilie, cu scortisoara, cu rahat. Poezie cu marar, cu leustean, cu nuca. Poezie de post, fara nimic inauntru, precum gogoasele infuriate pe toata lumea numai pe ele insele nu. Poezie cu dulceata de trandafiri, interzisa diabeticilor. Poezie cu rom, trasa in ciocolata amara. Poezie-jeleu pudrata cu praf de scarpinat pe dinauntru. Poezie abtibild, buna de pus la rever pentru o seara. Poezie cu fistic, cu merisor insiropat, cu lamaie stoarsa. Poezie agatatoare care iese prin fereastra si numai ce o vezi prinsa in jurul lunii. Poezie plictisita de ea insasi ca o amanta batrana. (Ca,, la limita tacerii cuvantul devine constient de menirea sa de a fi logos, dar si de insuficienta sa\\" zice Hugo Friedrich). Poezie-teapa pentru naivi. Poezie care iti ia durerea de suflet ca pe nimic. Poezia salata de muzica. Poezia floare de asfalt. Poezie pentru nevrotici. Poezie pentru astmatici, cardiaci, abulici. Versuri schioape pentru alergatorii fara tinta. Poezie sandwich. Avem marfa! Arta? Arta pentru orbi, pentru muti, arta pentru bolnavii mentali. Poezie? Viata de hartie. Teatru? Trucuri cu grimase, cu masti, cu palarii de paie pentru decapitati. Tablouri? Dati-le pe apa...! Uite, avem aici si poezie cu inlocuitori, cu soia, cu naut, cu sofran. Poezie bici. Poezie plici. Tinem poezie cu argint viu, poezie cu sclipici...! Avem poezie pentru mirese fugite de acasa, avem cantece triste pentru oameni veseli. Poftiti la pravalie! Avem poezie, poezie, poezie...! Marfa! (Adrian Alui Gheorghe, Piatra Neamt, septembrie 2019)
* * *
Cuprins
In loc de prefata. Poezia, mod de intrebuintare
Etica poeziei. Ana Blandiana, Fals tratat de manipulare
Etica memoriei. O propunere: sa sustinem Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei la Premiul Nobel pentru Pace
Vietile netraite ale Constantei Buzea
,, Autodemascarea\\" unui poet roman in America
Andrei Codrescu, Lectia de poezie
Amintiri din,, lagarul natal\\". Cateva lucruri despre cel mai important jurnal al anilor `80 `90. Aurel Dumitrascu, Carnete maro
Avatarurile criticului de poezie
Vasile Spiridon, Apararea si ilustrarea poeziei
Poezia si intelesul de pierdere. Mircea Barsila, Viata din viata mea
,, Antipoezia\\" si partitiunile marca Leo Butnaru
Intre lumi. Magda Carneci, Poeme Trans
Deformarea,, tiranica\\" a realitatii in poezia lui Gabriel Chifu
Dumitru Chioaru, orficul mantuit
Poezia lui Vasile Dan, de la,, melancolia lucida\\", la controlul universului centripet
,, Cum reflecta aurul clipocitul unei stele care moare?\\"
Nichita Danilov, Recviem pentru tara pierduta
Baladele singuratatii din Paradis. Gellu Dorian, Cartea singuratatilor
Poezia fara frontiere (nici macar interioare)
Vasile Gogea, Propoiezitiile din Salonul 9 (6 fiind ocupat)
Himerismul, expresionismul si apocalipsa necomunicarii. Un poet roman din Gibraltar. Dimitrie Grama, Singuri impreuna
Ioan Moldovan si,, claritatea impura\\" a poeziei
Dezintegrarea in lumea imaginata. Viorel Muresan, Postasul rural
Relatari de pe frontul vizibil invizibilului
Emil Nicolae, Suflet pradator
Aurel Pantea si,, apocalipsa personala\\"
Caleidoscopul poetic al lui Ion Popescu-Bradiceni
,, Nimic nu mai e cum a fost, a pierdut si ce n a avut, acum sta in ograda cu ochii in gol...\\"
Liviu Ioan Stoiciu, Substante interzise
Poezia lui Arcadie Suceveanu: probe ale martorului si ale,, povestasului\\"
Poezia, intre caderea in timp si caderea in sine
Traian Stef, Poemul de dragoste
Recastigarea ingenuitatii prin provocarea ingeniozitatii
Lucian Vasiliu, Cod numeric personal
Concert de jazz pentru arlechinii din Paradis
Paul Vinicius, Nopti la maximum. Dimineti voalate
,, Cine a spalat vasele la Cina cea de Taina?\\"
Matei Visniec, La masa cu Marx
,, Cuvantul inseamna izgonirea in pacat...\\"
Varujan Vosganian, Ochiul cel alb al Reginei
Muzeul cu ghid orb sau poezia de sub tirania simbolurilor
George Vulturescu, Negura si caligrafie
Minune: poezia poate face ca mutul sa vorbeasca
Constantin Acosmei, Jucaria mortului
Rita Chirian si,, frumusetea ca disperare umila\\"
,, Insulele de tragedie dintr-o mare de ironie\\"
Nicolae Coande, VorbaIago
Un exilat in propria lume. Dan Coman, Erg
Universul Mama de George Vasile Dancu
Iesirea de sub narcoza melancoliei
Hristina Doroftei, Masina de cusut
,, Vanarea de vant\\" si victimele colaterale
Claudiu Komartin, Cobalt
,, Un puseu suprarealist si consecintele sale\\"
Marin Malaicu-Hondrari, La doua zile distanta
Poezia ca violenta domestica
Felix Nicolau, Kamceatka. Time IS honey
,, Cand moartea e o jucarioara de un leu\\"
Robert Serban, Moartea parafina
,, Intrebari pentru pustiul de dupa colt\\"
Radu Vancu, Franghia inflorita
Poezia ca,, un vertij al revelatiilor\\"
Alexandru Ovidiu Vintila, Obiecte psihice
,, Antologiile de poezie intre deziderat si performanta\\"
Ziduri intre vii (Andrei Alecsa, Cristina Alexandrescu, Rita Chirian, Larisa Danilov, Bogdan Federeac, Anastasia Gavrilovici, Vlad A. Gheorghiu, Paul Gorban, Madalina Ionela Grosu, Emanuel Guralivu, Matei Hutopila, Livia Iacob, Laurentiu Gabriel Istrate, Anton Lascu, Ioan Mateiciuc, Friedrich Michael, Ioana Miron, Alexandra Negru, Lucian Parfene, Maria Pilchin, Manon Pitu, Nicoleta Popa, Florin Dan Prodan, Carmen Stanciu, Amelia Stanescu, Carmen Veronica Steiciuc, Catalin Mihai Stefan, Andrei Zbirnea, Serban Axinte)
Mihaela Aionesei, Camasa de sare
,, Un debut de care trebuie sa tinem/tineti seama\\"
Andrei Alecsa, un shot de Ted, doua de Sylvia
Melancolie, hieratism & umor la un debutant
Stefan Ivas, mila schimba gustul carnii
,, Fisa clinica\\" a Ofeliei Prodan
Sa fim Poetically correct. Prefata la instalatiile poetice ale lui Tedy Arman
Ottilia Ardeleanu - Totul e sa mergi pana la capat
Orasul alb de Ioan Barb
Vis cu sandale rosii de Ioana Burghel
Labirintul indus de Liliana Hinoveanu
Alte suspendari in imponderabil
Deasupra lui Hans de Liviu Mataoanu
Poezia ca alchimie. Andrei Novac, Regula timiditatii
Painea lui Bragi de Dorina Stoica
(Alice Valeria Micu, Ioan Pavel Azap, Mitos Micleusanu, Marcel Tolcea, Florin Dochia, Mihaela Gradinariu, Spiridon Popescu, Ion Dumbrava, Luminita Ignea, Simona-Grazia Dima, Nicolae Corlat, Veronica Balaj, Ciprian Macesaru)
* * *
Adrian ALUI GHEORGHE s-a nascut la 6 iulie 1958, in Grumazesti, Neamt; absolvent al Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii,, Alexandru Ioan Cuza\\" din Iasi, specializarea Romana - Limba latina; doctor in Filologie din anul 2004 cu teza Tinerete fara batranete si sentimentul tragic al timpului (Universitatea,, Alexandru Ioan Cuza\\" din Iasi); membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din 1990 si membru in Consiliul de Conducere al USR in perioada 1996-2010; membru al PEN Clubului Roman din anul 1990 si vicepresedinte al PEN Clubului Roman in perioada 2014-2016.
A publicat poezie: Ceremonii insidioase (Junimea, 1985), Poeme in alb-negru (Junimea, 1987), Intimitatea absentei (Junimea, 1992), Cantece de ingropat pe cei vii (Panteon, 1993), Fratele meu, strainul (Timpul, 1995), Supravietuitorul si alte poeme (Axa, 1997), Complicitate (Libra, 1998), Ingerul cazut (Timpul, 2001), Gloria milei (Cartea Romaneasca, 2003), Paznicul ploii (Limes, 2010), Opera poetica (Cartea Romaneasca, 2016); proza: Goliath (proza scurta, Libra, 1999), Batranul si Marta (un romant si cateva povestiri, Cronica, 2002), Urma, roman, (Cartea Romaneasca, 2013), Laika, roman (Cartea Romaneasca, 2014), Luna Zadar, roman (Cartea Romaneasca, 2016), Zugzwang sau strada cu o singura iesire (proza scurta, Polirom, 2018); eseu si publicistica: Romania pe intelesul tuturor (Conta, 2003), Ce rost are sa traiesti in Romania tranzitiei? (Compania, 2004), Tinerete fara batrinete si sentimentul tragic al timpului (Tipo Moldova, 2004), Iadul etic, iadul estetic (Timpul, 2008), Contributii la estetica umbrei (Tracus Arte, 2012), Cata viata, atata literatura (Junimea, 2016).
Ingrijitor al operei postume a scriitorului Aurel Dumitrascu (poezie, jurnal, corespondenta); romanul epistolar Frig (2014), care cuprinde corespondenta Aurel Dumitrascu-Adrian Alui Gheorghe din perioada 1978-1990, este o raritate in peisajul editorial actual.
Opera sa, poezie si proza, a fost tradusa in volume si antologii in limbile germana, franceza, rusa, engleza, macedoneana, sarba, slovaca, ceha, spaniola, araba, suedeza s. a.
Premii si distinctii, selectiv: Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru anul 2001, pentru volumul de poezie Ingerul cazut si in anul 2015 pentru romanul Laika; noua premii ale Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor din Romania pentru poezie, proza, eseu; Premiul Festivalului de literatura romano-canadian,, Ronald Gasparic\\" (2008); Premiul National de Poezie,, Poesis\\" (Satu Mare, 2008; Premiul,, Balcanica\\" al poetilor din Balcani (Braila, 2010); Premiul Revistei,, Ateneu\\" pentru poezie (2000); Premiul national,, Liviu Rebreanu\\" pentru proza, Bistrita-Nasaud, 2017; Premiul revistei,, Familia\\" pentru intreaga opera (Oradea, 2018), Premiul,, Nichita Stanescu\\" al,, Serilor de poezie de la Desesti\\" (2019); Meritul Cultural in grad de Cavaler, grad A, in anul 2000 si Meritul Cultural in grad de Ofiter, grad A, in anul 2010, conferite de Presedintia Romaniei; Cetatean de onoare al municipiului Piatra Neamt din anul 2005 s. a.
ISBN: 978-606-797-434-8
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 29,25 leiPRP: 39,00 lei
- 70,40 leiPRP: 88,00 lei
- 102,40 leiPRP: 128,00 lei
OPINIA CITITORILOR