Problema mea cu carnea. Cele mai sanatoase argumente pentru o alimentatie vegetariana
PRP: 35,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 31,50 lei
Diferență: 3,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor: Rip Esselstyn
Editura: ADEVAR DIVIN
Anul publicării: 2015
Alertă stoc
DESCRIERE
„Una dintre cele mai revelatoare si practice carti pe care le veti citi vreodata. Rip Esselstyn acopera fiecare latura a sanatatii si ofera exact informatiile de care cititorii au nevoie pentru a obtine sanatatea optima si performanta de top. In calitate de lider al miscarii catre o sanatate mai buna, Rip spune adevarul gol-golut."
- Dr. Neal Barnard, fondator si presedinte al Physicians Committee
for Responsible Medicine, profesor de medicina la Universitatea
George Washington, autor al bestsellerului Dieta care vindeca diabetul
„Inca o data, Rip deconspira minciunile si furnizeaza dovezi evidente, impreuna cu retete delicioase pentru sanatate si performanta. Imi doresc sa fi avut aceasta carte cand am devenit vegetarian!"
- Scott Jurek, campion mondial de Ultramaraton si
autor al bestsellerului Mananca& alearga
„Cartea clarifica de ce alimentatia vege-tariana este cea mai sanatoasa posibil, si de ce produsele de origine animala sunt atat de nesanatoase. Aceasta carte fascinanta si amuzanta trebuie neaparat citita de oricine este interesat de sanatate si nutritie!"
- Brian Wendel, producator executiv al
documentarului Furculite in loc de cutite
„Rip Esselstyn este un exemplu viu si graitor a ceea ce o alimentatie vegetariana poate face pentru sanatatea voastra. In noua sa carte, el subliniaza motivele pentru care devii atat de puternic si sanatos prin evitarea carnii si alegerea alimentelor vegetariene. Mancati precum o face el si transformati-va!"
- Kathy Freston, autoare a bestsellerului The Lean
Cuprins:
Partea intai
Dovezile
1. Proteina animala este foarte nesanatoasa... 9
2. Plantele sunt abundente in proteine... 17
3. Proteinele vegetale sunt absolut complete... 22
4. Vitamina B12: Nicio problema!... 26
5. Plantele sunt bogate in fier... 29
6. Plantele construiesc oase puternice... 34
7. Oamenii sunt erbivori... 41
8. Miturile multiple despre carne... 46
9. Carnea de la vacile hranite cu iarba nu este mai buna decat cea de la vacile hranite cu cereale... 51
10. Pofta de carne nu este naturala... 55
11. Problema cu Paleo... 59
12. Alimentatia vegetariana este simpla... 63
13. Alimentatia vegetariana este economica... 69
14. Lumea este un corn al abundentei vegetariene... 75
15. Mitul mediteranean... 80
16. Barbatii adevarati si femeile adevarate mananca plante... 86
17. Vegetarian puternic: Factorul X al atletului... 89
18. Renuntati la mentalitatea moderatiei... 98
19. Plantele sunt prietenoase cu mediul inconjurator... 104
20. Evitati contaminarile mancand vegetarian... 109
21. Ciocolata! Sigur ca da!... 114
22. Plantele iti ridica penisul... 117
23. Alimentele vegetariene ofera verva vulvei voastre... 121
24. Niciodata nu este prea tarziu pentru a va schimba alimentatia... 125
25. Niciodata nu este prea devreme pentru alimentatia vegetariana... 129
26. Luati plante, nu suplimente... 136
27. Gratar + carne = pericol... 141
28. Uleiul este noul„snake oil”... 145
29. Ceva este putred in legatura cu uleiul de peste... 151
30.„Scaune” din rai... 155
31. Carbohidratii sunt numarul unu!... 160
32. Nu credeti tot ceea ce se spune despre soia... 164
33. Nu e frumos sa mancam animale... 168
34. Consumati alimente vegetale. Scapati de excesul ponderal. Simtiti-va grozav!... 171
35. Terminati cu dietele prostesti... 175
CONCLUZIA: Sa vina plantele!... 180
Partea a doua
Retetele
Mic dejun... 186
Aperitive si garnituri... 203
Pizza si paine... 220
Sandvisuri... 230
Mancaruri de confort (calde)... 240
Mancaruri de confort (reci)... 252
Taco, burrito quesadilla!... 262
Creatii cu paste... 271
Burgeri si crochete... 282
Sosuri si dressinguri... 297
Hummus si paste tartinabile... 309
Sosuri pentru paste... 319
Salate... 327
Salsa... 341
Supe... 345
Deserturi si ciocolata... 357
Multumiri... 377
Despre autor... 380
Fragment:
Proteina animala este foarte nesanatoasa
Argumentul clasic de rezerva al consumatorilor de carne si al adeptilor mustatii de lapte este ca o alimentatie bazata pe plante te va face bolnav– si te va face sa nu arati bine. Ei insista de asemenea ca toata acea proteina animala ii ajuta sa se apere de gripa si ii protejeaza impotriva infarctului, accidentului vascular cerebral si cancerului, nu?
Ei bine, acesti oameni nu se pot insela mai rau. Nu alimentele de origine vegetala te vor imbolnavi, ci carnea si carnea lichida (lactatele) sunt cele care conduc la boala si moarte. Sa retinem: daca hrana ta a avut o fata sau o mama (sau provine de la o fiinta care a avut), atunci contine automat cantitati variabile de colesterol, grasimi saturate si proteina animala, iar toate acestea vor infunda vasele de sange, vor forma placi si vor creste enorm nivelul de colesterol din organism. Aceste substante sunt materiile prime ale bolilor cronice care decimeaza societatile vestice.
Sunteti surprinsi? Oamenii au devenit atat de obisnuiti cu afectiunile cronice, incat ei pur si simplu presupun ca bolile cardiovasculare sunt precum ridurile– obligatoriu sa aiba loc la un moment dat si parte naturala din procesul de imbatranire. Ele au devenit foarte comune. Sa ne uitam numai la explozia din vanzarile medicamentelor pentru colesterol si tensiune arteriala din ultimii ani; medicii si farmaciile le prescriu si le vand de parca ar fi bomboane.
Conform Harvard Health Letter, in anul 2011, peste 32 de milioane de americani luau medicamente statine din cauza nivelului ridicat de colesterol. Iar un raport din anul 2010 al Centrului de Control al Bolilor (Center for Disease Control– CDC) a subliniat ca aproape jumatate din toti americanii folosesc un tip sau altul de medicament in mod regulat.
In ciuda incercarilor noastre de a alunga starile mizere de sanatate prin medicamente, oamenii sunt mai bolnavi ca niciodata. Conform CDC, in anul 2005, 133 de milioane de americani– circa un adult din doi– suferea de macar o afectiune cronica. Iar procentajul americanilor de varsta medie care sufera de trei sau mai multe afectiuni aproape s-a dublat in ultimii 15 ani.
Se pare ca toate acele medicamente nu fac o treaba prea buna. Si nu este nicio surpriza. Medicamentele– fie ca vorbim de statine pentru colesterol, de substante beta-blocante pentru hipertensiune arteriala, glucofage pentru glicemie sau acetaminofen pentru inflamatii– nu fac absolut nimic pentru a se adresa cauzei fundamentale a problemelor pe care se presupune ca le-ar trata.
Medicii care le recomanda au o abordare mioapa, adresandu-se doar simptomelor bolilor, dandu-le oamenilor o falsa imagine de siguranta pentru ca statisticile sa arate bine. Dar adevarul este ca toate aceste afectiuni pot rezulta din alegerile noastre alimentare. Punct. Asa ca spuneti-le acestor consumatori de carne sa nu se mai gandeasca ca ei sunt exceptii de la regula!
Aici intervin anumiti oameni, spunand:„Dar afectiunile cronice de tipul bolilor cardiovasculare sau cancerului sunt ereditare! Daca bunicii nostri au avut probleme de inima, vom avea si noi, nu?”
Nu neaparat. O astfel de persoana a fost Mickey Mantle. Poate cel mai bun„hitter” din istoria baseballului, el jura ca nu va trai peste varsta de 50 de ani deoarece majoritatea barbatilor din familia sa murisera din cauza bolii Hodgkin (un cancer al tesutului limfatic). Astfel ca nu a avut grija de el, a baut mult si a mancat nesanatos, iar in final a murit la 63 de ani, nu de cancer, ci de ciroza hepatica, indusa de alcool (nu a avut boala Hodgkin). Putin inainte de a muri, a spus:„Daca as fi stiut ca voi trai atat, as fi avut mult mai multa grija de mine.”
Multe dintre bolile care ne incetinesc, ne slabesc oasele si ne sufoca inima sunt complet evitabile (indiferent daca stramosii nostri le-au avut sau nu), dar nu prin medicamente. Presiunea ta arteriala nu trebuie sa fie ridicata, oasele tale nu trebuie sa se sfarame, iar arterele tale nu trebuie sa se infunde! Majoritatea bolilor cronice, indiferent de numarul mutatiilor nedorite de cromozomi pe care le putem avea, pot fi evitate prin controlul alimentelor pe care le introducem in organism.
Sa nu uitam ca National Heart, Lung and Blood Institute a completat recent un studiu intins pe un interval de 10 ani, concluzionand ca aproximativ toti barbatii de peste 60 de ani si toate femeile de peste 70 de ani crescuti si crescute pe alimentatia clasica bazata pe produse de origine animala sufera deja de boala cardiovasculara si trebuie tratati. Inca si mai infricosator: in circa 50% din atacurile de cord, primul simptom este moartea instantanee.
Ce se afla la baza acestei afectiuni teribile? Placa de aterom. Aceasta este un depozit gras si lipicios care se acumuleaza in diferite parti din corp, inclusiv in interiorul arterelor (vasele sanguine care transporta sangele de la inima). In timp, placa devine din ce in ce mai lipicioasa, plina de grasime si problematica, si atat de groasa incat blocheaza grav fluxul sanguin. Daca nu este tratata– sau mai rau, daca alimentatia nesanatoasa care a cauzat-o in prima instanta persista– arterele se infunda complet, iar rezultatul este un infarct.
Chiar daca medicamentele care subtiaza sangele pot creste fluxul acestuia, iar nitroglicerina poate dilata temporar arterele pentru a preveni moartea, furculita este de fapt singurul instrument care poate produce regresul placii de aterom din organism.
In mod surprinzator, blocajul arterial cauzeaza mai putin de 10% din atacurile de cord. Cauza celorlalte 90% sunt placile de gel, similare unor pustule mici care se afla pe peretele arterial. Cand una dintre ele plesneste, se formeaza un cheag sanguin. Consecinta este sistarea fluxului sanguin catre inima. Au!
In acest fel a murit prezentatorul de stiri Tim Russert. Avea niveluri perfecte de colesterol si tensiune arteriala (partial datorita cantitatilor gigantice de medicamente pe care le lua la ordinea zilei). In plus, doctorii sai ii dadusera recent aviz favorabil de sanatate. Cu toate acestea, doua saptamani mai tarziu, o placa de gel a explodat in organismul sau.
Din nefericire, el nu a fost o exceptie de la regula. Acest lucru se intampla peste tot, zi de zi. Iar aspectul nebunesc, nebunesc, nebunesc de tot este ca statinele pe care peste 32 de milioane de americani le iau zilnic nu realizeaza nimic (zero, nada) pentru a perveni ruperea placilor de gel.
Daca privim atent la NNT (initialele de la„numbers needed to treat”– nota traducatorului), adica cifrele care trebuie tratate, in cazul oamenilor care folosesc un anumit medicament pentru a obtine un rezultat pozitiv, vom vedea ca din 100 de oameni care iau statine, doar 1 este ajutat. 100 la 1! Este un record nemaipomenit de slab. Unicul subgrup de persoane care beneficiaza modest de pe urma administrarii de statine este cel format din cei care au inregistrat un eveniment cardiovascular anterior.
Astfel ca daca medicul dumneavoastra este onest, va va comunica aceste statistici inainte de a va prescrie medicamente statine. El sau ea trebuie sa va anunte de asemenea in legatura cu multitudinea de efecte adverse ale acestora, printre care se numara oboseala, durerile musculare, depresia, migrenele, dificultatile de somn, inflamatiile, ameteala, somnolenta, greata, senzatia de voma si varsaturile, crampele si durerile abdominale, balonarea si/sau gazele, diareea, constipatia, iritatiile, impotenta, diabetul si problemele cognitive de tipul confuziei sau amneziei– pentru a numi cateva.
Fumatorii nu isi recapata sanatatea pulmonara schimband tigarile cu trabucurile; pentru ca plamanii lor sa se regenereze, este necesar sa renunte de tot la fumat. Acelasi lucru este valabil si in cazul arterelor. Administrarea de pastile insotita de continuarea consumului de carne nu va va ajuta.
Tatal meu, chirurg si expert in bolile cardiovasculare1, este convins ca oamenii au capacitatea profunda de a distruge aceste placi de gel doar cu ajutorul furculitei– mancand alimente vegetariene cat mai nerafinate– intr-un interval de circa trei saptamani. Incercati: trei saptamani pentru a deveni imuni impotriva bolilor de inima!
In consecinta, daca vreti sa straluciti de sanatate, lasati in urma produsele de origine animala si aduceti-le pe cele de origine vegetala. In fond, cea mai mare organizatie de profesionisti in domeniul nutritiei din SUA, Academia de Nutritie si Dietetica (Academy of Nutrition and Dietetics– AND) spune ca„alimentatiile vegetariene si vegane corespunzatoare sunt sanatoase, adecvate nutritional si ofera beneficii pentru sanatate in preventia si tratamentul anumitor boli”. De asemenea, un raport din anul 2009 al AND a subliat ca persoanele care consuma o alimentatie vegetariana, lipsita sau cu niveluri minime de colesterol si grasimi saturate,„prezinta un indice de masa corporala mai scazut si rate totale mai mici ale cancerului”.
In traducere, plantele reprezinta bomba, daca vrei sa fii sanatos si sa previi bolile! Asa ca de ce sa nu te iubesti la maxim eliminand rosul2 si incluzand verdele?
In plus fata de stoparea acumularii de placa, o alimentatie vegetariana poate chiar sa inverseze total procesul bolii cardiovasculare. Intr-un studiu revelator, medicul Dean Ornish de la Institutul de Medicina Preventiva (Preventative Medicine Research Institute) din California a lucrat cu 48 de pacienti care sufereau de boala avansata de inima. 20 dintre participanti au continuat sa consume alimentatia tipic vestica, bogata in produse de origine animala, in timp ce ceilalti 28 au adoptat o alimentatie vegana, coroborata cu cateva exercitii simple de plimbare si stretching.
Rezultatele? Un procent uimitor de 82% dintre participantii grupului care s-a hranit vegetarian a obtinut o reducere semnificativa in blocajul arterial. Si intr-un caz dramatic, Werner Hebenstreit, un om de afaceri de 75 de ani, si-a imbunatit atat de mult starea de sanatate incat a fost capabil de excursii la 2. 500 m altitudine timp de sase ore in muntii Grand Tetons. Inainte de a adopta alimentatia vegetariana, nu putea traversa strada fara a avea dureri in piept.
In acelasi timp, dintre consumatorii de carne care au continuat cu alimentatia tipica, niciunul nu a obtinut imbunatatiri, iar in majoritatea cazurilor blocajele lor arteriale s-au agravat.
Sunteti inca sceptici? Sa analizam povestea unui barbat pe nume Bill. El a crescut in zona de sud, mancand dieta traditionala cu produse de origine animala si fiind atras de hamburgeri, pui si cartofi prajiti. Era cunoscut faptul ca mergea la McDonalds in timpul sesiunii sale saptamanale de jogging. Iar anii de carne si prajeli si-au spus cuvantul si in anul 2004, Bill a fost supus unei interventii chirurgicale de cvadruplu bypass coronarian.
In anul 2010, doctorii i-au implantat tuburi in artera coronariana nativa, dupa ce unul dintre bypass-uri a esuat (frecventa esecului procedurii de bypass pe un interval de pana la 1, 5 ani este destul de ridicata, conform unui articol din 2009 din New England Journal of Medicine. In circa 50% din cazuri, vena luata din piciorul pacientului si utilizata pentru a penetra artera blocata se va inchide intr-un interval de 12-18 luni).
Fiica lui Bill era suparata, astfel ca i-a cerut tatalui sau sa isi imbunatateasca starea de sanatate inainte de nunta sa, programata mai tarziu in acel an. Asa ca Bill a inceput sa studieze literatura de specialitate si, inspirat de succesul tatalui meu (care in urma a 25 de ani de cercetare a reusit sa invinga boala de inima in cazul a sute de pacienti la clinica din Cleveland) si de munca doctorilor Dean Ornish si T. Colin Campbell4, si-a schimbat alimentatia, plonjand in marea de alimente vegetariene puternice! In final, Bill a si slabit 12 kilograme si si-a condus fiica la altar la scurt timp dupa.
Poate ati auzit de Bill. A fost cel de-al 42-lea presedinte al SUA. Deci urmati exemplul presedintelui Clinton care, recent, a declarat unui reporter:„Alimentatia mea este una vegetariana, compusa din leguminoase5, fructe si legume… Vreau sa fiu unul dintre cei 82% dintre oamenii care isi inving boala de inima.”
Plantele sunt abundente in proteine
Acum catva timp, pe cand eram inca pompier, am primit un apel de urgenta, pentru a ridica o femeie de aproape 300 de kilograme, pe care am luat-o din camera ei si am transportat-o in ambulanta. Cand am ajuns in dormitorul sau, l-am gasit plin de cutii de pizza, amblaje goale de pui prajit si duzini de cutii de suc– toate dovezile de care aveam nevoie pentru a ne da seama ca suferea de obezitate morbida. In timp ce 8 dintre noi gemeam, mormaiam si ne chinuiam sa o ridicam, i-am sugerat in mod politicos sa iti reduca consumul de produse procesate si sa il creasca pe cel de alimente de origine vegetala, cat mai nerafinate si proaspete. S-a uitat la mine uimita, dupa care m-a intrebat:„Dar de unde imi iau proteinele?”
Consumatorii de carne arunca multe vorbe false catre noi, dar poate cea mai comuna este aceasta: ca nu poti obtine destule proteine daca mananci plante.
Va roooooog! Opriti aceste absurditati! Nu exista deficienta de proteine in SUA. Cam de cati oameni ati auzit care sa fie spitalizati din cauza lipsei de proteine? Zero! Dar de cati oameni ati auzit care sa fie spitalizati din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului sau problemelor de supraponderalitate? Probabil ca de foarte multi.
De fapt, majoritatea oamenilor sunt intr-o stare de exces proteic– si nu este de mirare. Traim intr-o tara care este indragostita pana peste cap de orice miroase a proteine. Am fost atat de legati la ochi si inselati de catre industriile de carne, lactate si oua incat multi oameni, inclusiv medici si nutritionisti cu intentii bune, dar gresit informati, nu au nici cea mai mica idee despre faptul ca cele mai bune si sanatoase surse de proteine sunt plantele integrale.
Da, plantele! Deci asezati-va, pentru ca acum vom vorbi serios despre proteine.
Sa incepem cu o analogie. Daca respirati aer, sunteti destul de siguri ca primiti destul oxigen. Aerul este compus din 21% oxigen si 79% azot– dar sunteti increzatori ca respirati suficient oxigen. Atat timp cat plamanii vostri primesc aer, sunteti fericiti si in stare buna.
Acum sa ne gandim la hrana si proteine. Daca mancati hrana, nu conteaza ce fel de alimente consumati– atat timp cat exista suficiente calorii, puteti fi siguri ca primiti de asemenea destule proteine. Da, acestea sunt importante si sunt cea mai abundenta substanta din organism, dupa apa– dar acest lucru nu inseamna ca daca mancati mai multe, este mai bine.
Multe autoritati, printre care si Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda ca aproximativ 10% din caloriile totale din alimentatia omului sa fie sub forma de proteine. Aspectul nebunesc este ca cei mai multi dintre noi primesc mult mai mult decat au nevoie, atat proteine cat si calorii.
Aditional, fiindca multi oameni consuma atat de multa carne si atat de putine alimente vegetariene, majoritatea proteinelor cu care corpul are de-a face vin din surse nesanatoase, sub forma de proteine de origine animala. Acestea sunt daunatoare pentru oase, creeaza inflamatii in organism, cresc riscul de dezvoltare tumorala, ridica nivelurile de colesterol si suprasolicita rinichii si ficatul.
In cazul persoanelor sanatoase, Organizatia Mondiala a Sanatatii propune urmatoarea formula de calcul al necesarului zilnic de proteine:
0, 8 grame x greutatea ideala in kg = grame necesare de proteine
Astfel ca un tip de 87 de kilograme ca mine are nevoie de circa 64 de grame de proteine pe zi. Este simplu!
Asa ca, in loc de a ne baza pe o proteina de mana a treia, de ce sa nu mergem la sursa de baza, adica plantele vindecatoare si sanatoase? Sa analizam cantitatile de proteine aflate in alimentele vegetariene, ca sa fiti linistiti ca primiti cantitatea necesara de proteine, prin consumul lor.
25% din caloriile din legumele obisnuite vin din proteine– iar multe legume cu frunze verzi ajung pana la 50%! Leguminoasele contin in medie 25% proteine– iar soia, circa 40%. Cerealele uzuale contin 12% proteine, iar quinoa 18%. Si pana si fructele contin peste 5% proteine, cu lamaile ajungand la 15%. Asa ca luati niste lamai si faceti o limonada!
Iata o lista a catorva fructe si continutul lor in proteine, conform bazei de date a USDA:
• Portocale (1 medie): 7, 4%
• Capsune (1cana): 8, 3%
• Kiwi (1 mediu): 7, 5%
• Mar (1 mediu): 2%
• Ananas (1 cana): 4, 3%
• Piersica (1 medie): 9, 3%
• Banana (1 medie): 4, 9%
Dupa cum se poate observa, teoretic poti sa locuiesti in Fiji si sa mananci doar fructe, si tot nu esti supus riscului unui deficit de proteine! (totusi aceasta varianta nu este recomandabila).
De fapt, deficitul de proteine este atat de rar, incat nu am gasit nici macar o persoana care sa cunoasca denumirea respectivei stari. Nici macar una. Care este aceasta denumire? Raspunsul va fi dat in urmatoarele pagini.
Singurele doua cazuri in care poti avea probleme sunt (1) consumul unui numar insuficient de calorii pentru mentinerea unei greutati corporale normale si (2) consumul aproape exclusiv de produse foarte rafinate (chipsuri, gogosi etc.). Daca te hranesti cu o alimentatie vegetariana cat mai neprocesata, nu ai nicio problema!
Un Flash despre proteine
Cu totii stim ca fara proteine nu putem supravietui. Dar natura este inteligenta, si a conceput fiinta umana intr-un mod care ne asigura supravietuirea chiar daca am obtine doar foarte putine proteine din hrana. De ce? Datorita unui proces care are loc in organismul nostru numit„reciclare proteica”. Conform lucrarii clasice Nutrition (Insel, Ross, editia a 4-a, 2012), celulele din corp sintetizeaza si metabolizeaza in mod constant proteine, obtinand aminoacizi, dintre care o parte este folosita pentru sinteza de proteine. Din circa 300 de grame de proteine sintetizate zilnic de catre organism, 200 de grame provin din acesti aminoacizi reciclati. Acest ciclu are loc in fiecare zi din viata noastra, in mod automat. Astfel ca data viitoare cand cineva va intreaba de unde va luati majoritatea proteinelor, raspundeti-le direct: din propriile tesuturi!
3
Proteinele vegetale sunt absolut complete
A doua mare si raspandita conceptie eronata legata de proteine este cea care afirma ca proteinele vegetale nu ar fi„complete”.
Pe langa faptul ca afirmatia nu este bazata pe nicio dovada, nu este nici macar o afirmatie inteligenta. Este un fals construit pe o cercetare depasita, care a fost incorecta inca de la inceput. Asa ca atunci cand cineva aduce vorba despre acest mit intr-o conversatie, trageti aer in piept si pregatiti-va pentru o replica puternica.
Dar mai intai, sa vedem care este definitia proteinelor. Ele sunt formate din nutrienti alcatuiti din unul sau mai multe lanturi de aminoacizi, care sunt esentiali pentru structura, functionarea si reglarea fiecarei celule din corp. Proteinele sunt cea mai abundenta substanta din corp, in afara de apa.
Denumirea proteinelor este prima sursa de dezinformare. Fiecare lant de proteine contine 20 de aminoacizi, dintre care 8 (numiti„esentiali”) pot fi obtinuti numai din hrana. Alimentele care contin toti cei 8 aminoacizi esentiali sunt cunoscute drept„proteine complete”. Acestea curprind tipuri variate de carne, oua, lactate, cereale, legume, fructe, leguminoase, seminte si nuci. Da, exact: cereale, legume, fructe, leguminoase, seminte si nuci! Alimentele despre care ati auzit uneori ca ar fi„proteine incomplete” nu sunt deloc incomplete! De fapt, singura proteina incompleta din hrana provine dintr-o sursa de origine animala: gelatina.
Unii oameni cred ca este necesar sa combine anumite alimente vegetale pentru a crea proteine„complete”. Aceasta credinta, numita„combinare proteica”, a fost lansata de o teorie din bestsellerul anului 1971, Diet for a Small Planet, lucrare scrisa de Frances Moore Lappe. A devenit rapid unul dintre cele mai mari mituri din domeniul nutritiei. Un deceniu mai tarziu, Lappe insasi si-a corectat pozitia intr-o editie noua a aceleiasi carti:„In combaterea mitului care spune ca singura modalitate de a obtine proteine este carnea, am pus bazele altui mit. Am dat impresia ca pentru a obtine o cantitate suficienta de proteine fara a consuma carne, ar fi necesara o atentie considerabila in alegerea alimentelor. In realitate este mult mai usor decat am crezut atunci.”
La acel moment, raul fusese deja facut, dar organizatiile influente din sectorul alimentatiei au inceput de asemenea sa isi corecteze pozitiile. De exemplu, in anul 1988, Academia de Nutritie si Dietetica a facut acest lucru. Cea mai recenta declaratie a acestei organizatii asupra alimentatiei vegetariene sustine dovezile anterioare:
„Proteinele din plante acopera necesarul de proteine, pe fundalul consumului suficient de calorii si a unei varietati in alimentatie. Cercetarile indica faptul ca consumul alimentelor vegetale furnizeaza toti aminoacizii esentiali si asigura o retentie adecvata de nitrogen. Astfel, nu este necesara combinarea proteinelor la aceeasi masa.”
In traducere: Nicio grija! Puteti consuma alimentatia vegetariana si obtine toate proteinele de care aveti nevoie.
Situatia se prezinta astfel: atat proteinele de origine vegetala, cat si cele de origine animala sunt complete. Diferenta apare in compozitia si proportia aminoacizilor: proteina animala prezinta exces de aminoacizi care contin sulf, care pot fi daunatori.
Prin contrast, proteinele vegetale prezinta o compozitie mai sanatoasa si un echilibru al aminoacizilor esentiali, caracteristici care au fost alese de natura intr-un mod care ne apara inerent de inflamatii si de dezvoltari tumorale. In plus, plantele aduc beneficii esentiale precum fibrele, fitonutrientii si antioxidantii, toate acestea fiind inexistente in carne.
Data viitoare cand cineva va va interoga despre„pericolele” alimentatiei vegetariene care contine proteine„incomplete”, informati respectiva persoana ca sursa de baza a proteinelor sunt P. L. A. N. T. E. L. E!
Nr. de pagini: 392
Anul aparitiei: 2015
- Dr. Neal Barnard, fondator si presedinte al Physicians Committee
for Responsible Medicine, profesor de medicina la Universitatea
George Washington, autor al bestsellerului Dieta care vindeca diabetul
„Inca o data, Rip deconspira minciunile si furnizeaza dovezi evidente, impreuna cu retete delicioase pentru sanatate si performanta. Imi doresc sa fi avut aceasta carte cand am devenit vegetarian!"
- Scott Jurek, campion mondial de Ultramaraton si
autor al bestsellerului Mananca& alearga
„Cartea clarifica de ce alimentatia vege-tariana este cea mai sanatoasa posibil, si de ce produsele de origine animala sunt atat de nesanatoase. Aceasta carte fascinanta si amuzanta trebuie neaparat citita de oricine este interesat de sanatate si nutritie!"
- Brian Wendel, producator executiv al
documentarului Furculite in loc de cutite
„Rip Esselstyn este un exemplu viu si graitor a ceea ce o alimentatie vegetariana poate face pentru sanatatea voastra. In noua sa carte, el subliniaza motivele pentru care devii atat de puternic si sanatos prin evitarea carnii si alegerea alimentelor vegetariene. Mancati precum o face el si transformati-va!"
- Kathy Freston, autoare a bestsellerului The Lean
Cuprins:
Partea intai
Dovezile
1. Proteina animala este foarte nesanatoasa... 9
2. Plantele sunt abundente in proteine... 17
3. Proteinele vegetale sunt absolut complete... 22
4. Vitamina B12: Nicio problema!... 26
5. Plantele sunt bogate in fier... 29
6. Plantele construiesc oase puternice... 34
7. Oamenii sunt erbivori... 41
8. Miturile multiple despre carne... 46
9. Carnea de la vacile hranite cu iarba nu este mai buna decat cea de la vacile hranite cu cereale... 51
10. Pofta de carne nu este naturala... 55
11. Problema cu Paleo... 59
12. Alimentatia vegetariana este simpla... 63
13. Alimentatia vegetariana este economica... 69
14. Lumea este un corn al abundentei vegetariene... 75
15. Mitul mediteranean... 80
16. Barbatii adevarati si femeile adevarate mananca plante... 86
17. Vegetarian puternic: Factorul X al atletului... 89
18. Renuntati la mentalitatea moderatiei... 98
19. Plantele sunt prietenoase cu mediul inconjurator... 104
20. Evitati contaminarile mancand vegetarian... 109
21. Ciocolata! Sigur ca da!... 114
22. Plantele iti ridica penisul... 117
23. Alimentele vegetariene ofera verva vulvei voastre... 121
24. Niciodata nu este prea tarziu pentru a va schimba alimentatia... 125
25. Niciodata nu este prea devreme pentru alimentatia vegetariana... 129
26. Luati plante, nu suplimente... 136
27. Gratar + carne = pericol... 141
28. Uleiul este noul„snake oil”... 145
29. Ceva este putred in legatura cu uleiul de peste... 151
30.„Scaune” din rai... 155
31. Carbohidratii sunt numarul unu!... 160
32. Nu credeti tot ceea ce se spune despre soia... 164
33. Nu e frumos sa mancam animale... 168
34. Consumati alimente vegetale. Scapati de excesul ponderal. Simtiti-va grozav!... 171
35. Terminati cu dietele prostesti... 175
CONCLUZIA: Sa vina plantele!... 180
Partea a doua
Retetele
Mic dejun... 186
Aperitive si garnituri... 203
Pizza si paine... 220
Sandvisuri... 230
Mancaruri de confort (calde)... 240
Mancaruri de confort (reci)... 252
Taco, burrito quesadilla!... 262
Creatii cu paste... 271
Burgeri si crochete... 282
Sosuri si dressinguri... 297
Hummus si paste tartinabile... 309
Sosuri pentru paste... 319
Salate... 327
Salsa... 341
Supe... 345
Deserturi si ciocolata... 357
Multumiri... 377
Despre autor... 380
Fragment:
Proteina animala este foarte nesanatoasa
Argumentul clasic de rezerva al consumatorilor de carne si al adeptilor mustatii de lapte este ca o alimentatie bazata pe plante te va face bolnav– si te va face sa nu arati bine. Ei insista de asemenea ca toata acea proteina animala ii ajuta sa se apere de gripa si ii protejeaza impotriva infarctului, accidentului vascular cerebral si cancerului, nu?
Ei bine, acesti oameni nu se pot insela mai rau. Nu alimentele de origine vegetala te vor imbolnavi, ci carnea si carnea lichida (lactatele) sunt cele care conduc la boala si moarte. Sa retinem: daca hrana ta a avut o fata sau o mama (sau provine de la o fiinta care a avut), atunci contine automat cantitati variabile de colesterol, grasimi saturate si proteina animala, iar toate acestea vor infunda vasele de sange, vor forma placi si vor creste enorm nivelul de colesterol din organism. Aceste substante sunt materiile prime ale bolilor cronice care decimeaza societatile vestice.
Sunteti surprinsi? Oamenii au devenit atat de obisnuiti cu afectiunile cronice, incat ei pur si simplu presupun ca bolile cardiovasculare sunt precum ridurile– obligatoriu sa aiba loc la un moment dat si parte naturala din procesul de imbatranire. Ele au devenit foarte comune. Sa ne uitam numai la explozia din vanzarile medicamentelor pentru colesterol si tensiune arteriala din ultimii ani; medicii si farmaciile le prescriu si le vand de parca ar fi bomboane.
Conform Harvard Health Letter, in anul 2011, peste 32 de milioane de americani luau medicamente statine din cauza nivelului ridicat de colesterol. Iar un raport din anul 2010 al Centrului de Control al Bolilor (Center for Disease Control– CDC) a subliniat ca aproape jumatate din toti americanii folosesc un tip sau altul de medicament in mod regulat.
In ciuda incercarilor noastre de a alunga starile mizere de sanatate prin medicamente, oamenii sunt mai bolnavi ca niciodata. Conform CDC, in anul 2005, 133 de milioane de americani– circa un adult din doi– suferea de macar o afectiune cronica. Iar procentajul americanilor de varsta medie care sufera de trei sau mai multe afectiuni aproape s-a dublat in ultimii 15 ani.
Se pare ca toate acele medicamente nu fac o treaba prea buna. Si nu este nicio surpriza. Medicamentele– fie ca vorbim de statine pentru colesterol, de substante beta-blocante pentru hipertensiune arteriala, glucofage pentru glicemie sau acetaminofen pentru inflamatii– nu fac absolut nimic pentru a se adresa cauzei fundamentale a problemelor pe care se presupune ca le-ar trata.
Medicii care le recomanda au o abordare mioapa, adresandu-se doar simptomelor bolilor, dandu-le oamenilor o falsa imagine de siguranta pentru ca statisticile sa arate bine. Dar adevarul este ca toate aceste afectiuni pot rezulta din alegerile noastre alimentare. Punct. Asa ca spuneti-le acestor consumatori de carne sa nu se mai gandeasca ca ei sunt exceptii de la regula!
Aici intervin anumiti oameni, spunand:„Dar afectiunile cronice de tipul bolilor cardiovasculare sau cancerului sunt ereditare! Daca bunicii nostri au avut probleme de inima, vom avea si noi, nu?”
Nu neaparat. O astfel de persoana a fost Mickey Mantle. Poate cel mai bun„hitter” din istoria baseballului, el jura ca nu va trai peste varsta de 50 de ani deoarece majoritatea barbatilor din familia sa murisera din cauza bolii Hodgkin (un cancer al tesutului limfatic). Astfel ca nu a avut grija de el, a baut mult si a mancat nesanatos, iar in final a murit la 63 de ani, nu de cancer, ci de ciroza hepatica, indusa de alcool (nu a avut boala Hodgkin). Putin inainte de a muri, a spus:„Daca as fi stiut ca voi trai atat, as fi avut mult mai multa grija de mine.”
Multe dintre bolile care ne incetinesc, ne slabesc oasele si ne sufoca inima sunt complet evitabile (indiferent daca stramosii nostri le-au avut sau nu), dar nu prin medicamente. Presiunea ta arteriala nu trebuie sa fie ridicata, oasele tale nu trebuie sa se sfarame, iar arterele tale nu trebuie sa se infunde! Majoritatea bolilor cronice, indiferent de numarul mutatiilor nedorite de cromozomi pe care le putem avea, pot fi evitate prin controlul alimentelor pe care le introducem in organism.
Sa nu uitam ca National Heart, Lung and Blood Institute a completat recent un studiu intins pe un interval de 10 ani, concluzionand ca aproximativ toti barbatii de peste 60 de ani si toate femeile de peste 70 de ani crescuti si crescute pe alimentatia clasica bazata pe produse de origine animala sufera deja de boala cardiovasculara si trebuie tratati. Inca si mai infricosator: in circa 50% din atacurile de cord, primul simptom este moartea instantanee.
Ce se afla la baza acestei afectiuni teribile? Placa de aterom. Aceasta este un depozit gras si lipicios care se acumuleaza in diferite parti din corp, inclusiv in interiorul arterelor (vasele sanguine care transporta sangele de la inima). In timp, placa devine din ce in ce mai lipicioasa, plina de grasime si problematica, si atat de groasa incat blocheaza grav fluxul sanguin. Daca nu este tratata– sau mai rau, daca alimentatia nesanatoasa care a cauzat-o in prima instanta persista– arterele se infunda complet, iar rezultatul este un infarct.
Chiar daca medicamentele care subtiaza sangele pot creste fluxul acestuia, iar nitroglicerina poate dilata temporar arterele pentru a preveni moartea, furculita este de fapt singurul instrument care poate produce regresul placii de aterom din organism.
In mod surprinzator, blocajul arterial cauzeaza mai putin de 10% din atacurile de cord. Cauza celorlalte 90% sunt placile de gel, similare unor pustule mici care se afla pe peretele arterial. Cand una dintre ele plesneste, se formeaza un cheag sanguin. Consecinta este sistarea fluxului sanguin catre inima. Au!
In acest fel a murit prezentatorul de stiri Tim Russert. Avea niveluri perfecte de colesterol si tensiune arteriala (partial datorita cantitatilor gigantice de medicamente pe care le lua la ordinea zilei). In plus, doctorii sai ii dadusera recent aviz favorabil de sanatate. Cu toate acestea, doua saptamani mai tarziu, o placa de gel a explodat in organismul sau.
Din nefericire, el nu a fost o exceptie de la regula. Acest lucru se intampla peste tot, zi de zi. Iar aspectul nebunesc, nebunesc, nebunesc de tot este ca statinele pe care peste 32 de milioane de americani le iau zilnic nu realizeaza nimic (zero, nada) pentru a perveni ruperea placilor de gel.
Daca privim atent la NNT (initialele de la„numbers needed to treat”– nota traducatorului), adica cifrele care trebuie tratate, in cazul oamenilor care folosesc un anumit medicament pentru a obtine un rezultat pozitiv, vom vedea ca din 100 de oameni care iau statine, doar 1 este ajutat. 100 la 1! Este un record nemaipomenit de slab. Unicul subgrup de persoane care beneficiaza modest de pe urma administrarii de statine este cel format din cei care au inregistrat un eveniment cardiovascular anterior.
Astfel ca daca medicul dumneavoastra este onest, va va comunica aceste statistici inainte de a va prescrie medicamente statine. El sau ea trebuie sa va anunte de asemenea in legatura cu multitudinea de efecte adverse ale acestora, printre care se numara oboseala, durerile musculare, depresia, migrenele, dificultatile de somn, inflamatiile, ameteala, somnolenta, greata, senzatia de voma si varsaturile, crampele si durerile abdominale, balonarea si/sau gazele, diareea, constipatia, iritatiile, impotenta, diabetul si problemele cognitive de tipul confuziei sau amneziei– pentru a numi cateva.
Fumatorii nu isi recapata sanatatea pulmonara schimband tigarile cu trabucurile; pentru ca plamanii lor sa se regenereze, este necesar sa renunte de tot la fumat. Acelasi lucru este valabil si in cazul arterelor. Administrarea de pastile insotita de continuarea consumului de carne nu va va ajuta.
Tatal meu, chirurg si expert in bolile cardiovasculare1, este convins ca oamenii au capacitatea profunda de a distruge aceste placi de gel doar cu ajutorul furculitei– mancand alimente vegetariene cat mai nerafinate– intr-un interval de circa trei saptamani. Incercati: trei saptamani pentru a deveni imuni impotriva bolilor de inima!
In consecinta, daca vreti sa straluciti de sanatate, lasati in urma produsele de origine animala si aduceti-le pe cele de origine vegetala. In fond, cea mai mare organizatie de profesionisti in domeniul nutritiei din SUA, Academia de Nutritie si Dietetica (Academy of Nutrition and Dietetics– AND) spune ca„alimentatiile vegetariene si vegane corespunzatoare sunt sanatoase, adecvate nutritional si ofera beneficii pentru sanatate in preventia si tratamentul anumitor boli”. De asemenea, un raport din anul 2009 al AND a subliat ca persoanele care consuma o alimentatie vegetariana, lipsita sau cu niveluri minime de colesterol si grasimi saturate,„prezinta un indice de masa corporala mai scazut si rate totale mai mici ale cancerului”.
In traducere, plantele reprezinta bomba, daca vrei sa fii sanatos si sa previi bolile! Asa ca de ce sa nu te iubesti la maxim eliminand rosul2 si incluzand verdele?
In plus fata de stoparea acumularii de placa, o alimentatie vegetariana poate chiar sa inverseze total procesul bolii cardiovasculare. Intr-un studiu revelator, medicul Dean Ornish de la Institutul de Medicina Preventiva (Preventative Medicine Research Institute) din California a lucrat cu 48 de pacienti care sufereau de boala avansata de inima. 20 dintre participanti au continuat sa consume alimentatia tipic vestica, bogata in produse de origine animala, in timp ce ceilalti 28 au adoptat o alimentatie vegana, coroborata cu cateva exercitii simple de plimbare si stretching.
Rezultatele? Un procent uimitor de 82% dintre participantii grupului care s-a hranit vegetarian a obtinut o reducere semnificativa in blocajul arterial. Si intr-un caz dramatic, Werner Hebenstreit, un om de afaceri de 75 de ani, si-a imbunatit atat de mult starea de sanatate incat a fost capabil de excursii la 2. 500 m altitudine timp de sase ore in muntii Grand Tetons. Inainte de a adopta alimentatia vegetariana, nu putea traversa strada fara a avea dureri in piept.
In acelasi timp, dintre consumatorii de carne care au continuat cu alimentatia tipica, niciunul nu a obtinut imbunatatiri, iar in majoritatea cazurilor blocajele lor arteriale s-au agravat.
Sunteti inca sceptici? Sa analizam povestea unui barbat pe nume Bill. El a crescut in zona de sud, mancand dieta traditionala cu produse de origine animala si fiind atras de hamburgeri, pui si cartofi prajiti. Era cunoscut faptul ca mergea la McDonalds in timpul sesiunii sale saptamanale de jogging. Iar anii de carne si prajeli si-au spus cuvantul si in anul 2004, Bill a fost supus unei interventii chirurgicale de cvadruplu bypass coronarian.
In anul 2010, doctorii i-au implantat tuburi in artera coronariana nativa, dupa ce unul dintre bypass-uri a esuat (frecventa esecului procedurii de bypass pe un interval de pana la 1, 5 ani este destul de ridicata, conform unui articol din 2009 din New England Journal of Medicine. In circa 50% din cazuri, vena luata din piciorul pacientului si utilizata pentru a penetra artera blocata se va inchide intr-un interval de 12-18 luni).
Fiica lui Bill era suparata, astfel ca i-a cerut tatalui sau sa isi imbunatateasca starea de sanatate inainte de nunta sa, programata mai tarziu in acel an. Asa ca Bill a inceput sa studieze literatura de specialitate si, inspirat de succesul tatalui meu (care in urma a 25 de ani de cercetare a reusit sa invinga boala de inima in cazul a sute de pacienti la clinica din Cleveland) si de munca doctorilor Dean Ornish si T. Colin Campbell4, si-a schimbat alimentatia, plonjand in marea de alimente vegetariene puternice! In final, Bill a si slabit 12 kilograme si si-a condus fiica la altar la scurt timp dupa.
Poate ati auzit de Bill. A fost cel de-al 42-lea presedinte al SUA. Deci urmati exemplul presedintelui Clinton care, recent, a declarat unui reporter:„Alimentatia mea este una vegetariana, compusa din leguminoase5, fructe si legume… Vreau sa fiu unul dintre cei 82% dintre oamenii care isi inving boala de inima.”
Plantele sunt abundente in proteine
Acum catva timp, pe cand eram inca pompier, am primit un apel de urgenta, pentru a ridica o femeie de aproape 300 de kilograme, pe care am luat-o din camera ei si am transportat-o in ambulanta. Cand am ajuns in dormitorul sau, l-am gasit plin de cutii de pizza, amblaje goale de pui prajit si duzini de cutii de suc– toate dovezile de care aveam nevoie pentru a ne da seama ca suferea de obezitate morbida. In timp ce 8 dintre noi gemeam, mormaiam si ne chinuiam sa o ridicam, i-am sugerat in mod politicos sa iti reduca consumul de produse procesate si sa il creasca pe cel de alimente de origine vegetala, cat mai nerafinate si proaspete. S-a uitat la mine uimita, dupa care m-a intrebat:„Dar de unde imi iau proteinele?”
Consumatorii de carne arunca multe vorbe false catre noi, dar poate cea mai comuna este aceasta: ca nu poti obtine destule proteine daca mananci plante.
Va roooooog! Opriti aceste absurditati! Nu exista deficienta de proteine in SUA. Cam de cati oameni ati auzit care sa fie spitalizati din cauza lipsei de proteine? Zero! Dar de cati oameni ati auzit care sa fie spitalizati din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului sau problemelor de supraponderalitate? Probabil ca de foarte multi.
De fapt, majoritatea oamenilor sunt intr-o stare de exces proteic– si nu este de mirare. Traim intr-o tara care este indragostita pana peste cap de orice miroase a proteine. Am fost atat de legati la ochi si inselati de catre industriile de carne, lactate si oua incat multi oameni, inclusiv medici si nutritionisti cu intentii bune, dar gresit informati, nu au nici cea mai mica idee despre faptul ca cele mai bune si sanatoase surse de proteine sunt plantele integrale.
Da, plantele! Deci asezati-va, pentru ca acum vom vorbi serios despre proteine.
Sa incepem cu o analogie. Daca respirati aer, sunteti destul de siguri ca primiti destul oxigen. Aerul este compus din 21% oxigen si 79% azot– dar sunteti increzatori ca respirati suficient oxigen. Atat timp cat plamanii vostri primesc aer, sunteti fericiti si in stare buna.
Acum sa ne gandim la hrana si proteine. Daca mancati hrana, nu conteaza ce fel de alimente consumati– atat timp cat exista suficiente calorii, puteti fi siguri ca primiti de asemenea destule proteine. Da, acestea sunt importante si sunt cea mai abundenta substanta din organism, dupa apa– dar acest lucru nu inseamna ca daca mancati mai multe, este mai bine.
Multe autoritati, printre care si Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda ca aproximativ 10% din caloriile totale din alimentatia omului sa fie sub forma de proteine. Aspectul nebunesc este ca cei mai multi dintre noi primesc mult mai mult decat au nevoie, atat proteine cat si calorii.
Aditional, fiindca multi oameni consuma atat de multa carne si atat de putine alimente vegetariene, majoritatea proteinelor cu care corpul are de-a face vin din surse nesanatoase, sub forma de proteine de origine animala. Acestea sunt daunatoare pentru oase, creeaza inflamatii in organism, cresc riscul de dezvoltare tumorala, ridica nivelurile de colesterol si suprasolicita rinichii si ficatul.
In cazul persoanelor sanatoase, Organizatia Mondiala a Sanatatii propune urmatoarea formula de calcul al necesarului zilnic de proteine:
0, 8 grame x greutatea ideala in kg = grame necesare de proteine
Astfel ca un tip de 87 de kilograme ca mine are nevoie de circa 64 de grame de proteine pe zi. Este simplu!
Asa ca, in loc de a ne baza pe o proteina de mana a treia, de ce sa nu mergem la sursa de baza, adica plantele vindecatoare si sanatoase? Sa analizam cantitatile de proteine aflate in alimentele vegetariene, ca sa fiti linistiti ca primiti cantitatea necesara de proteine, prin consumul lor.
25% din caloriile din legumele obisnuite vin din proteine– iar multe legume cu frunze verzi ajung pana la 50%! Leguminoasele contin in medie 25% proteine– iar soia, circa 40%. Cerealele uzuale contin 12% proteine, iar quinoa 18%. Si pana si fructele contin peste 5% proteine, cu lamaile ajungand la 15%. Asa ca luati niste lamai si faceti o limonada!
Iata o lista a catorva fructe si continutul lor in proteine, conform bazei de date a USDA:
• Portocale (1 medie): 7, 4%
• Capsune (1cana): 8, 3%
• Kiwi (1 mediu): 7, 5%
• Mar (1 mediu): 2%
• Ananas (1 cana): 4, 3%
• Piersica (1 medie): 9, 3%
• Banana (1 medie): 4, 9%
Dupa cum se poate observa, teoretic poti sa locuiesti in Fiji si sa mananci doar fructe, si tot nu esti supus riscului unui deficit de proteine! (totusi aceasta varianta nu este recomandabila).
De fapt, deficitul de proteine este atat de rar, incat nu am gasit nici macar o persoana care sa cunoasca denumirea respectivei stari. Nici macar una. Care este aceasta denumire? Raspunsul va fi dat in urmatoarele pagini.
Singurele doua cazuri in care poti avea probleme sunt (1) consumul unui numar insuficient de calorii pentru mentinerea unei greutati corporale normale si (2) consumul aproape exclusiv de produse foarte rafinate (chipsuri, gogosi etc.). Daca te hranesti cu o alimentatie vegetariana cat mai neprocesata, nu ai nicio problema!
Un Flash despre proteine
Cu totii stim ca fara proteine nu putem supravietui. Dar natura este inteligenta, si a conceput fiinta umana intr-un mod care ne asigura supravietuirea chiar daca am obtine doar foarte putine proteine din hrana. De ce? Datorita unui proces care are loc in organismul nostru numit„reciclare proteica”. Conform lucrarii clasice Nutrition (Insel, Ross, editia a 4-a, 2012), celulele din corp sintetizeaza si metabolizeaza in mod constant proteine, obtinand aminoacizi, dintre care o parte este folosita pentru sinteza de proteine. Din circa 300 de grame de proteine sintetizate zilnic de catre organism, 200 de grame provin din acesti aminoacizi reciclati. Acest ciclu are loc in fiecare zi din viata noastra, in mod automat. Astfel ca data viitoare cand cineva va intreaba de unde va luati majoritatea proteinelor, raspundeti-le direct: din propriile tesuturi!
3
Proteinele vegetale sunt absolut complete
A doua mare si raspandita conceptie eronata legata de proteine este cea care afirma ca proteinele vegetale nu ar fi„complete”.
Pe langa faptul ca afirmatia nu este bazata pe nicio dovada, nu este nici macar o afirmatie inteligenta. Este un fals construit pe o cercetare depasita, care a fost incorecta inca de la inceput. Asa ca atunci cand cineva aduce vorba despre acest mit intr-o conversatie, trageti aer in piept si pregatiti-va pentru o replica puternica.
Dar mai intai, sa vedem care este definitia proteinelor. Ele sunt formate din nutrienti alcatuiti din unul sau mai multe lanturi de aminoacizi, care sunt esentiali pentru structura, functionarea si reglarea fiecarei celule din corp. Proteinele sunt cea mai abundenta substanta din corp, in afara de apa.
Denumirea proteinelor este prima sursa de dezinformare. Fiecare lant de proteine contine 20 de aminoacizi, dintre care 8 (numiti„esentiali”) pot fi obtinuti numai din hrana. Alimentele care contin toti cei 8 aminoacizi esentiali sunt cunoscute drept„proteine complete”. Acestea curprind tipuri variate de carne, oua, lactate, cereale, legume, fructe, leguminoase, seminte si nuci. Da, exact: cereale, legume, fructe, leguminoase, seminte si nuci! Alimentele despre care ati auzit uneori ca ar fi„proteine incomplete” nu sunt deloc incomplete! De fapt, singura proteina incompleta din hrana provine dintr-o sursa de origine animala: gelatina.
Unii oameni cred ca este necesar sa combine anumite alimente vegetale pentru a crea proteine„complete”. Aceasta credinta, numita„combinare proteica”, a fost lansata de o teorie din bestsellerul anului 1971, Diet for a Small Planet, lucrare scrisa de Frances Moore Lappe. A devenit rapid unul dintre cele mai mari mituri din domeniul nutritiei. Un deceniu mai tarziu, Lappe insasi si-a corectat pozitia intr-o editie noua a aceleiasi carti:„In combaterea mitului care spune ca singura modalitate de a obtine proteine este carnea, am pus bazele altui mit. Am dat impresia ca pentru a obtine o cantitate suficienta de proteine fara a consuma carne, ar fi necesara o atentie considerabila in alegerea alimentelor. In realitate este mult mai usor decat am crezut atunci.”
La acel moment, raul fusese deja facut, dar organizatiile influente din sectorul alimentatiei au inceput de asemenea sa isi corecteze pozitiile. De exemplu, in anul 1988, Academia de Nutritie si Dietetica a facut acest lucru. Cea mai recenta declaratie a acestei organizatii asupra alimentatiei vegetariene sustine dovezile anterioare:
„Proteinele din plante acopera necesarul de proteine, pe fundalul consumului suficient de calorii si a unei varietati in alimentatie. Cercetarile indica faptul ca consumul alimentelor vegetale furnizeaza toti aminoacizii esentiali si asigura o retentie adecvata de nitrogen. Astfel, nu este necesara combinarea proteinelor la aceeasi masa.”
In traducere: Nicio grija! Puteti consuma alimentatia vegetariana si obtine toate proteinele de care aveti nevoie.
Situatia se prezinta astfel: atat proteinele de origine vegetala, cat si cele de origine animala sunt complete. Diferenta apare in compozitia si proportia aminoacizilor: proteina animala prezinta exces de aminoacizi care contin sulf, care pot fi daunatori.
Prin contrast, proteinele vegetale prezinta o compozitie mai sanatoasa si un echilibru al aminoacizilor esentiali, caracteristici care au fost alese de natura intr-un mod care ne apara inerent de inflamatii si de dezvoltari tumorale. In plus, plantele aduc beneficii esentiale precum fibrele, fitonutrientii si antioxidantii, toate acestea fiind inexistente in carne.
Data viitoare cand cineva va va interoga despre„pericolele” alimentatiei vegetariene care contine proteine„incomplete”, informati respectiva persoana ca sursa de baza a proteinelor sunt P. L. A. N. T. E. L. E!
Nr. de pagini: 392
Anul aparitiei: 2015
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
OPINIA CITITORILOR