Procesul secolului XX. Sotii Rosenberg
Alertă stoc
DESCRIERE
La 70 de ani de la consumarea acestor evenimente care au schimbat cursul istoriei, aducand Razboiul Rece la apogeu, povestea celor doi spioni devine si mai interesanta in contextul mutatiilor uriase pe care le-a produs pe scena politica mondiala.
La scurt timp de la incetarea celui de al II-lea Razboi Mondial, scena politica a lumii e zguduita de un eveniment major ce va modifica din temelii raportul de forte militare ale planetei. Sotii Julius si Ethel Rosenberg sunt arestati in anul 1950 pentru tradarea catre Rusia a secretului bombei atomice, detinut exclusiv de SUA. La 6 martie 1951, incepe procesul de spionaj al sotilor, iar la 5 aprilie 1951 se pronunta sentinta de condamnare a lor la moarte pentru inalta tradare.
Presedintele american Dwight David Eisenhower a refuzat sa le aprobe cererea de gratiere, astfel ca la 19 iunie 1953, Julius si Ethel Rosenberg au fost executati pe scaunul electric.
Ciudat este faptul ca persoana care i-a denuntat la FBI ca transmit sovieticilor informatii despre cercetarile atomice, era frate cu Ethel Rosenberg.
Ceea ce a contribuit in larga masura la aplicarea pedepsei maxime pentru cei doi, a fost declansarea de catre rusi a razboiului din Coreea. Ajungandu-se, prin scurgerile de informatii, la anularea avantajului strategic al Statelor Unite, Stalin s-a considerat indeajuns de puternic pentru a ordona celor din Coreea de Nord sa invadeze Coreea de Sud. Astfel, cele doua superputeri au ajuns la o confruntare militara, dupa ce in cursul Razboiului Mondial fusesera aliate.
Desi capetele de acuzare ale sotilor Rosenberg au fost demonstrate fara nicio putinta de tagada, propaganda de stanga a reusit sa creeze un puternic curent de opinie cu privire la nevinovatia acestora, acuzand de abuz excesiv justitia Statelor Unite.
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 44,25 leiPRP: 59,00 lei
- 41,93 leiPRP: 59,90 lei
- 13,93 leiPRP: 19,90 lei
OPINIA CITITORILOR