Reformele lui Bocchoris (Achim Popescu)

PRP: 115,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 103,50 lei
Diferență: 11,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2003

DESCRIERE

Lucrarea lui Achim Popescu vorbeste despre un faraon pe care istoria l-a uitat, prin una din acele imprejurari care au facut ca, mult timp, creatia lui Sapho, atributele faraonice ale lui Hatshepsut sau identitatea reginei din Saba sa fie mai mult de domeniul legendei. Si acest lucru se intampla pentru ca marea lui realizare, codul de legi apreciat ca superior celui al lui Hammurabi, codul lui Bocchoris s-a pierdut.

Asa cum s-a intamplat si cu Biblioteca din Alexandria sau cu alte incredibile realizari culturale pe care hazardul le-a distrus in mod mai mult sau mai putin permanent. Anumite prevederi se pastrau inca in codul de la Hermopolis, un document de importanta cruciala pentru cunoasterea dreptului egiptean faraonic, scris pe un mare papirus demotic, masurand 2 x 0, 35 m si descoperit de catre profesorul Sami Gabra la Touna El-Gebel (Hermopolis Magna) in timpul campaniei de sapaturi executate de Universitatea din Cairo in 1938. Pornind de la aceasta descoperire, sub indrumarea lui Sami Gabra, profesorul Achim Popescu si-a asumat o sarcina minutioasa si aproape imposibil de dus la bun sfarsit, la vremea respectiva: reconstituirea codului pierdut.

Ca bursier al sectiei de egiptologie a Universitatii din Cairo, incepand cu 1960, a lucrat cu nume prestigioase, de la amintitul Sami Gabra la reputatul dr. Charles Kuentz, la dr. Jean Vercoutter sau dr. Mounir Megalli pana cand, in 1978, a definitivat o teza de doctorat supusa atentiei Universitatii din Cairo, care surprindea mediul academic prin recompunerea operei juridice a unuia dintre marii legislatori ai Antichitatii. Lucrarea nu a fost publicata niciodata, desi presa egipteana a vuit la vremea respectiva, iar egiptologul roman s-a bucurat, pentru o scurta perioada, de o notorietate internationala in profund contrast cu anonimatul din tara sa. Dincolo de toate acestea,„descoperirea monumentala“, cum au numit-o ziarele arabe, sta inca in intuneric, iar in galeria faraonilor cu statut de star locul lui Bocchoris este inca neocupat.


format 170 x 240 mm, 504 pagini
Anul aparitiei: 2003

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.3175 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.