Relationarea! O explorare multidimensionala si interdisciplinara

Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2012

DESCRIERE

Cartea domnului Sorin Negruti."Relalionarea! O explorare multidimensionala si interdisciplinara", reprezinta o abordare inedita si demna de respect In spatiul publicistic romanesc. In acest context, data fiind aspiratia de obiectivitate si de interdisciplinaritate a lucrarii de fata, Inca de la primele capitole autorul se plaseaza II1 sfera ., nuantei" ca exercitiu de desprindere de analiza unidimensionala si. implicit, de viziunile fortat metafizice si epistemic reductioniste.

Relationarea - ca mod specific uman de comunicare - a constituit si constituie o cale puternica de transmitere In timp, de la o societate la alta. de la un popor la altul, de la o persoana la alta a valorilor culturale, stiinttfice. artistice, a normelor morale si juridice zamislite In oricare col/ al lumii.

Continutul lucrarii, redat sistemic si sistematic, elaborat pe baza unei bogate si indelungate activitati de cercetare, exprima lega/uri organice bine motivare in/re arta si te/mica relationarii, specifice diferitelor etape istorice de dezvoltare a societan; umane, precum si elementele de manifestare ale acestora.

Autorul raporteaza diversitatea punctelor de vedere subsumaie relationarii la o sfera de echivalente ce le poate asigura o unitate implicita: aspiratia spre psihosociologie si tendinta de manifestare a acelor sisteme explicative, care vizeaza omul in integralitatea sa, ca sistem social complex.

Reactia fala de o dezvoltare preponderent teoretica, la limita riscului de a se distanta semnificativ de ritmurile si de proportiile reale ale evolutiei omului, s-a concretizat intr-o orientare pragmatica pe care cititorul o poate intelege si, totodata, o poate asuma intr-un registru comparativ si aplicat la propria subiectivitate.

Constient de faptul ca accentuarea, dincolo de limite, a tehnicilor de culegere a datelor poate genera riscul dizolvarii individului in social, autorul se plaseaza cat mai aproape de fiindul Fiintei, evitand astfel transformarea omului, ca obiect si subiect al cercetarii, intr-o simpla cifra statistica. Omul ramane, pentru Sorin Negruti, sursa oricarui tip de creatie, precum si, prin asumarea celuilalt, sursa originara a libertatii.

Pornind de la premisele unei analize multidimensionale si oprindu-se (din ratiuni discursive) asupra reperelor tematice reprezentative, autorul a considerat legitim, sub raport stiintific, sa Incerce reconstituirea timpului interior al subiectului uman plecand de la secventele sale definitorii ca fiinta istorica si ca fiinta culturala.

Maturizarea conceptuala si metodologica a relationarii nu are in vedere nici timpul (obiectiv, cronologic) al devenirii societatii, altfel spus timpul istoric, si nici timpul (subiectiv) al sociologilor, ci timpul-durata ca esenta, cauza si scop ale oricaror forme de schimbare si de manifestare pozitiva a diferentei, adica acel flux primordial si etern in care ne formam si ne dezvoltam, spre implinirea vocatiei noastre spirituale intr-o conexiune legitima cu toate componentele cosmosului.

Atat perspectiva, cat si maniera de abordare beneficiaza de asumarea libertatilm- oferite de cunceptul de relationare, dar si de polivalenta semantica a acestuia.

Cartea domnului Sorin Negruti se poate constitui astfel intr-un liant pentru a dezvolta si a mentine intinita varietate a relatiilor interumane, pe care se sprijina intreaga noastra existenta sociala. De aceea, cu responsabilitatea integral asumata consideram ca lucrarea de fata poate.fi o optiune .odica In orientarea lecturilor si In aprofundarea studiului 'aire cei interesati, precum si o sansa reala a oricarui dialog specialisti si mai putin specialisti ai domeniului, o punte ar, uita spre orizonturile pururea deschise ale cunoasterii.

Prof. univ. dr. Pavel ABRAHAM


Anul aparitiei: 2012
Nr. pagini: 338 Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos:
Relationarea! O explorare multidimensionala si interdisciplinara

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2291 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.