Revista de stiinte juridice nr. 2/2018
DESCRIERE
Incurajata de parteneriatul inceput in anul 2010 cu Editura Universul Juridic, "Revista de Stiinte Juridice" propune un nou proiect: fiecare numar al revistei va fi dedicat unui singur subiect, reunind studii, articole, comentarii de jurisprudenta centrate pe o singura tema.
De ce un asemenea proiect? Am considerat, mai intai, ca in spectrul publicatiilor de specialitate, o revista dedicata unui singur subiect, anuntat din timp, s-ar inscrie in incercarea de a inlatura o lacuna. Proiectul unei reviste cu subiect unic, la care sunt invitati sa colaboreze specialisti din intreaga tara - cadre didactice, cercetatori, judecatori, procurori, avocati, teoreticieni si practicieni ai dreptului -, ofera posibilitatea concentrarii cercetarii juridice asupra problemelor in discutie la un moment dat. Uneori efectul unor materiale doctrinare de exceptie este estompat tocmai de lipsa formatului revistelor, care nu se centreaza pe o singura directie. Eforturile cercetatorilor pot trece neobservate in valtoarea unor discutii mai mult sau mai putin productive. Pe de alta parte, in conditiile in care piata revistelor generaliste sau dedicate unor ramuri de drept risca sa devina saturata, efortul financiar al editurilor devine iluzoriu, iar sustinerea unui numar mare de reviste generaliste ajunge rapid o misiune imposibila.
"Revista de Stiinte Juridice" este in prezent o publicatie a Centrului de Cercetari Juridice Fundamentale, a carui activitate stiintifica se desfasoara sub egida Academiei Romane. In arhiva electronica a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, reorganizat din martie 2011 in Consiliul National al Cercetarii Stiintifice, revista este mentionata incepand cu anul 2005. Intr-o prima perioada, 2005-2007, revista a fost clasificata in "categoria C", iar din anul 2008 este clasificata in "categoria B".
Din acest an revista este indexata in doua baze de date internationale de prestigiu: HEINONLINE,COPERNICUS si EBSCO. In curand revista va avea o noua pagina web, cu acces la rezumatele articolelor publicate si la alte informatii de interes, pentru a beneficia de o vizibilitate pe masura.
Dincolo de datele statistice care puncteaza o anumita dimensiune a evolutiei revistei, ceea ce ne preocupa este calitatea si impactul materialelor publicate in paginile acesteia. Revista isi propune sa publice materiale de inalt nivel stiintific si sa asigure cadrul general pentru analiza complexa si riguroasa a unor institutii juridice, pentru a spori vizibilitatea solutiilor, argumentelor si ideilor promovate de autori, dar si interesul fata de temele anuntate.
In discursul de receptie rostit la 3 iunie 1922 la Academia Romana, Andrei Radulescu sustinea ca "este o datorie sa avem legi izvorate din nevoile si sufletul neamului romanesc, sa avem doctrina si jurisprudenta noastra, sa avem cultura, care sa poarte, in toate manifestarile ei, pecetea romanismului" si isi exprima convingerea "ca putem avea o cultura juridica la inaltimea celor mai de seama culturi straine. Depinde de noi s-o infaptuim. In acest sens trebuiesc indreptate toate silintele. Trebuie desavarsit ceea ce avem, trebuie ridicat la inaltimea stiintei timpului si, in special, trebuie s-o facem a noastra. Romanizarea culturii juridice - nationalizarea in sensul cel mai bun al cuvantului si fara exagerari - iata care ne este datoria" (Cultura juridica romaneasca in ultimul secol, Andrei Radulescu in Discursuri de receptie, vol. V, 1919-1936, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 2005, p. 230).
Peste timp, in anul 2011, "Revista de Stiinte Juridice" propune "nationalizarea in sensul cel mai bun al cuvantului si fara exagerari", rand pe rand, a diferitelor institutii juridice. Suntem constienti de dificultatea drumului de la Idee la Fapta. Entuziasmul inceputului trebuie sa fie insotit de experienta si cunostintele juridice aprofundate ale celor care se vor implica in acest proiect.
In acest nou format "Revista de Stiinte Juridice" va avea doua aparitii anuale: in iunie si in decembrie. Subiectul ales va fi anuntat din timp, astfel incat colaboratorii revistei sa-si manifeste expres intentia de a trimite articole, studii, comentarii de jurisprudenta s.a.m.d., mentionand titlul materialului pana la 1 martie, respectiv 1 septembrie, urmand ca materialele, tehnoredactate conform conditiilor de publicare, sa fie trimise pe adresa redactiei cel mai tarziu pana la data de 15 mai, respectiv 15 noiembrie. Revista se obliga, ca in termen de 15 zile, sa confirme publicarea acestora, termen calculat de la expirarea perioadelor de exprimare a intentiei de colaborare, respectiv de comunicare a articolelor. Redactia isi propune, totodata, sa mentina o legatura permanenta cu autorii, pentru realizarea scopului declarat.
Prof. univ. dr. Sevastian Cercel
Conf. univ. dr. Lucian Bernd Sauleanu
Iunie 2011
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Promoţii
-- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
OPINIA CITITORILOR