Revolutia de la 1848 in Oltenia - Editia a II-a, revazuta si adaugita

PRP: 70,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 52,50 lei
Diferență: 17,50 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Anul publicării: 2020
Pagini: 468
Format: 16x23
Categoria: Generalitati

DESCRIERE

Cartea a aparut cu sprijinul ASOCIATEI S. O. S. EDUCATIA CARACAL, JUDETUL OLT

 

Pe coperta 1:
Randul I: Nicolae Balcescu
Randul 2: Gheorghe Magheru, Preotul Radu? apca,? tefan Golescu
Randul 3: Ion Heliade Radulescu, Ioan Maiorescu
Randul 4: Costache Romanescu, Christian Tell, Nica Barbu Locusteanu, Nicolae Plesoianu

 

„Mica? ara Romaneasca” – asa cum este numita Oltenia de catre unii straini – a dat evenimente si personalitati mari de-a lungul vremii, iar Paul-Emanoil Barbu o dovedeste din plin. Parafrazand, am zice ca „nasc si la Oltenia oameni”. Acesti oameni, de la voievodul Litovoi si boierii Craiovesti pana la Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu si Brancusi, au facut? ara cea Mare si i-au conferit pasaportul de intrare in lume. Cartea de fata nu ilumineaza o revolutie olteneasca – fiindca nu a existat asa ceva –, ci Revolutia de la 1848 din? ara Romaneasca prin felul in care s-a desfasurat ea in judetele de la apus de Olt. Oltenii si Oltenia, cu toate ca ar fi putut sa faca la ei centrul principal de putere al? arii Romanesti, fiindca, inca din secolul al XIII-lea, intemeiasera o dinastie voievodala, s-au adaptat in Epoca Moderna regulilor unitatii nationale si s-au implicat in ridicarea edificiului national unitar. Cu profesionalism si caldura umana – fara de care nu se poate scrie si rosti istoria –, autorul traseaza premisele unei lupte pentru emancipare, care, la 1848, a elaborat programul de tara al Romaniei pana in 1918. Demonstratia ca aceasta lupta nu a fost numai ideologica devine impecabila in lucrare si ne convinge ca rezistenta armata a intregii revolutii din? ara Romaneasca a fost organizata si desfasurata prioritar pe teritoriul Olteniei. Aceasta rezistenta – spune istoricul Paul-Emanoil Barbu printre randuri – a salvat revolutia noastra de banalul si ternul evenimentului comun si a proiectat-o inspre onoare si demnitate. Chemand tarile? arii la apel, intru explicarea „concertului” care a construit calea si realitatea Romaniei moderne, autorul stie sa privilegieze rolul revolutionar al Olteniei cu obiectivitate, eruditie, decenta si respect pentru meseria de istoric. (Ioan-Aurel Pop)

* * *

Cuprins

Introducere

I. Oltenia in perioada premergatoare Revolutiei de la 1848

1. Sistemul politico-administrativ, judecatoresc si militar

2. Situatia demografica

3. Situatia economica si sociala

4. Framantari sociale, actiuni ideologice si politice

II. Adunarea insurectionala de la Islaz si marsul ei spre Craiova

III. Extinderea Revolutiei in Oltenia

IV. Revolutia in Oltenia intre inceputul lunii iulie si mijlocul lunii septembrie 1848

V. Oltenia – baza organizarii rezistentei armate a revolutiei in Tara Romaneasca. Mentinerea regimului revolutionar

VI. Inabusirea si urmarile revolutiei in Oltenia. Rezistenta taranimii fata de restaurarea regimului regulamentar. Ocupatia straina

Incheiere

Summary

Indice de nume

Indice de locuri

* * *

PAUL-EMANOIL BARBU este autorul unui numar important de lucrari stiintifice (editii de documente, monografii, studii si articole) referitoare la o larga problematica a istoriei moderne si contemporane, abordand atat teme de interes regional, mai ales cu privire la Oltenia, cat si de interes national (revolutia de la 1848, miscarile sociale si politice postrevolutionare, razboiul de independenta, agricultura si alte ramuri ale economiei romanesti). De asemenea, a avut in atentie viata si activitatea unor oameni politici si de cultura, precum si fenomenul haiduciei la romani. Cea mai rodnica activitate in domeniul cercetarii stiintifice a fost aceea de la Institutul de Cercetari Socio-Umane „C. S. Nicolaescu-Plopsor” Craiova, unde, de la simplu cercetator, a ajuns la gradul de cercetator principal I.
Studiile si articolele au fost tiparite in periodice aparute la Editura Academiei Romane, precum Revista de istorie (devenita Revista istorica), Arhivele Olteniei. Serie Noua, Anuarul Institutului de Cercetari Socio-Umane,, C. S. Nicolaescu-Plopsor” Craiova, carora li se adauga si alte publicatii de specialitate (Revista Arhivelor, Muzeul National, Analele Universitatii din Craiova etc.).
Printre cartile publicate pot fi amintite: Din istoria cooperatiei de consum si de credit din Romania, vol. I (1851-1918), Craiova, Editura Scrisul Romanesc, 1995; vol. II (1918-1945), Bucuresti, Editura Universul, 2000; Agricultura Romaniei in perioada 1864-1918, Craiova, Editura Spirit Romanesc, 1996 (coautor); Haiducul Iancu Jianu. Adevar si legenda, Bucuresti, Casa de Editura si Librarie,, Nicolae Balcescu”, 1998; editia a II-a, revazuta si adaugita, Craiova, Editura Alma, 2010; Catagrafia judetului Dolj din 1828, Craiova, Editura Universitaria, 2001 (coautor); Nica Barbu Locusteanu, Craiova, Fundatia Scrisul Romanesc, 2002; Actiuni sociale si politice romanesti in anii 1853-1854, Bucuresti, Editura Academiei, 2003; Ioan Maiorescu (1811-1864), Craiova, Editura Alma, 2003 (coautor); Revolutia de la 1848 in Oltenia, Craiova, Editura Alma, 2003; Ilie Constantinescu (1874-1960). Profesor. Cercetator. Colectionar, Craiova, Editura Alma, 2008; ? tefan Bujor intre legenda si adevar. Studiu si documente, Craiova, Editura Alma, 2011; Aspecte ale agriculturii Romaniei intre anii 1921-1944, Craiova, Editura Alma, 2015.
In urma unor cercetari de arhiva, Paul-Emanoil Barbu a descoperit noi informatii si date referitoare la furtunosul an 1848, elaborand cea de a doua editie, revazuta si adaugita, a lucrarii Revolutia de la 1848 in Oltenia, oferindu-ne o imagine mai cuprinzatoare a acestui moment crucial din istoria romanilor, cu referire speciala asupra evenimentelor din aceasta parte a tarii.



ISBN: 978-606-797-615-1

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2248 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.