Revolutia Romana din 1821 condusa de Tudor Vladimirescu de G. D. Iscru
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Cartea autorului G. D. Iscru „Revolutia Romana din 1821 condusa de Tudor Vladimirescu de G. D. Iscru" de la editura GETO DACII
Am inceput cercetarea revolutiei romane din 1821 codusa de Tudor Vladimirescu intr-un moment in care era " in floare" teza defaimatoare a prof. univ. dr. Andrei Otetea, lansata in 1945', cand si steau sa calauzitoare isi incepuse ascensiunea in noul regim politic in care a ajuns academician si om de baza al „frontului istoric".
Dar - fara cuvenita demonstratie stiintifica! Si ea a ramas teza de autoritate legata de numele autorului care si-a atras partizani si prozeliti in noul context. Era, de fapt, teza eronata si defaimatoare a istoriografiei grecesti de profil, difuzata amplu, care il „contaminase" si pe autorul roman. Proliferarea europeana a acestei teze s-a datorat si faptului ca prima monografie buna a revolutiei - a „cauzasului" pasoptist C. D. Aricescu - n-a mai fost reeditata si nici editata intr-o limba de circulatie desi se cunostea bine ostilitatea si „obiceiul" autorilor greci in domeniu.
Revigorand, la noi, amintita teza a autorilor greci - un Tudor tradator al Eteriei si al miscarii eteriste declansata in Principatele Romane si, in consecinta, pe drept judecat, condamnat si ucis de capeteniile miscarii eteriste! - autorul roman, prof. univ., operand cu documente cel putin dubioase si rationamente filoeteriste, accentua, fara temei, vinovatia lui Tudor, declarandu-l, eronat, ca „mandatar al Eteriei" si integrat - prin „initiere" si prin juraminte repetate - aventurii politice militare a eteristilor, condusa de Alexandru Ipsilanti -„un radical fanatic" si un „mincinos fara credinta", cum il cunostea bine un diplomat austriac.
Cat a trait, acad. Andrei Otetea n-a abandonat teza din 1945, nedemonstrata. in editia a doua a cartii amintite inca nu i-a recunoscut caracterul de revolutie al actiunii condusa de Tudor Vladimirescu decat prin titlul caci in cuprinsul ei, „citindu-le" gandurile capitanilor sai (prin tunelul timpului), le-a devenit „purtator de cuvat", cum ca „Tudor nu mai era in ochii capitanilor sai (...) decat un mandatar al Eteriei" (p. 417-418, s. n.).
Aceasta era „demonstratia". in rest - „magister dixit!". Sau a redus revolutia la una din urmarile ei: restaurarea domniilor p amantene, care ar fi reprezentat „adevarata revolutie", adresandu-se tuturor la fel de imperativ: Si sa nu spuneti ca aceasta n-a fost decat o schimbare de persoane". Iarasi „magister dixit!". Dar pentru ca magistrul ii „proclamase" caracterul de revolutie in titlul noii editii, la un interval „rezonabil" i-a „proclamat" acest caracter (tot fara demonstratie!) si cel mai important sustinator al sau printr-un studiu (1980-1981).
Nr. de pagini: 380
Anul aparitiei: 2017
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 29,25 leiPRP: 39,00 lei
- 16,80 leiPRP: 21,00 lei
- 11,94 leiPRP: 19,90 lei
OPINIA CITITORILOR