Slavici Ioan, Padureanca (Include acces la varianta digitala)

PRP: 13,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 11,70 lei
Diferență: 1,30 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Anul publicării: 2020
Categoria: Romane

DESCRIERE

Padureanca - Nuvela de Ioan Slavici, aparuta in ziarul "Tribuna" din Sibiu in 1884 si, in acelasi an, in brosura cu nr. 1 din Biblioteca poporala a "Tribunei". In 1885, Mite Kremnitz publica deja versiunea germana in "Rumanische Revue".

Nuvela este inspirata din imprejurari si evenimente social-istoricc reale (cum ar fi epidemia de holera din vara anului 1873, cand Slavici si-a pierdut ambii parinti), iar actiunea se desfasoara intr-un spatiu geografic familiar scriitorului, strabatut cu pasul in tinerete, din tinutul "padurenilor" pana in pusta vestica. Scrisa in perioada de varf a nuvelisticii slaviciene, cea junimista, Padureanca a fost citita si ea in sedintele societatii bucurestene, la sfarsitul lui 1883 si inceputul lui. A putut astfel beneficia, din pacate numai partial, de sugestiile critice ale lui Maiorcscu si ale celorlalti colegi de cenaclu, datorita stabilirii scriitorului la Sibiu ca director al "Tribunei" si necesitatii de a marca inceputul miscarii literare in directia realismului popular, pe care o preconiza, printr-o lucrare majora.

Scriere ampla, considerata, nu fara indreptatire, de unii exegeti (I. Breazu) mai degraba un roman, Padureanca reia o tema draga lui Slavici, tratata in nuvelele "idilice" La crucea din sat si Gura satului, cea a dragostei si a casatoriei in lumea rurala. Li se interpune insa tragica si oarecum singulara Moara cu noroc, ce marcheaza o radicala schimbare de registru in realismul slavician, de la idilic la tragic si de la etnografic si social la psihologic si moral, miscare ce se regaseste si in Padureanca.


Cuprins:


I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
XIII
XIV
XV
XVI
XVII
XVIII
XIX
XX
XXI
XXII


Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 155
Format: 13x20
 

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1466 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.