Traditie bizantina si influente apusene in Erminie
DESCRIERE
Cartea autorului Daniel Coriu „Traditie bizantina si influente apusene in Erminie" de la editura AGATON
,, In timp ce caracterul artei religioase apusene este narativ si istoric, cel al iconografiei ortodoxe este liturgic si dogmatic. Aceasta scriere sfanta (aghiografie) este una din artele sfinte prin care se lucreaza aratarea in privirea credinciosilor a,, tainei lui Dumnezeu - Tatal si a lui Hristos, intru care sunt ascunse toate vistieriile intelepciunii si ale cunostintei\\"(Col. 2, 3). De aceea, fiecare dintre sfintii ce sunt pictati de iconarii Rasaritului, are propriul lui model (tipar), intocmai ca si asa numitele,, scene\\'', icoane in care sunt infatisate evenimente din Vechiul Testament, din Evanghelii, din istoria Bisericii si din vietile sfintilor. Este posibil ca modelul lui Hristos, al Nascatoarei de Dumnezeu, al sfintilor, chiar si al anumitor scene, sa fie schimbat putin, in functie de pictorul care picteaza, insa fundamentul il reprezinta intotdeauna modelul pe care ni l-au oferit iconarii care au lucrat in aceasta arta inaintea noastra, urmarind si acestia cu credinta si ascultare orice preluau de la maestrii cei mai iscusiti dinaintea lor. Astfel, modelul pe care il are fiecare sfant sau scena, este intotdeauna acelasi si mereu nou, insa niciodata icoana liturgica nu va fi o copiere mecanica a uneia din alta, asa cum multi au crezut, nepretuind aceasta lucrare si nestudiindu-o cu seriozitate si evlavie.
Asadar, toate modelele iconografice, care se numesc si arhetipuri, sunt stabile si neschimbatoare in aghiografia ortodoxa si pe acestea lucreaza iconarii, fiecare dupa vrednicia pe care o are si dupa credinta si cucernicia pe care o arata.
Aceasta inseamna ca aghiografia Bisericii Ortodoxe este fara ornamente inutile, simpla si sinoptica (succinta), precum este si Evanghelia, in putine cuvinte si universala. Prin ea curge un limbaj iconografic, asemanator intru totul cu cel al Evangheliei.\\" (Fotie Kontolgu, Expresia iconografiei bizantine).
Cartea ne vorbeste despre reprezentarea iconografica a vietii, patimirilor si invierii lui Hristos in Expresia si Erminia lui Dionisie din Furna si Fotie Kontoglu.
ISBN: 978-973-1981-69-7
Transport in Bucuresti
-Edituri
-Top 10
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 405,00 leiPRP: 450,00 lei
- 54,00 leiPRP: 60,00 lei
- 44,10 leiPRP: 49,00 lei
OPINIA CITITORILOR